2018. Április 25., Szerda

Frissitve:09:46:00

Elektromos robogóval fokozza a hangulatot a BMW

Nyomtatás

A BMW egyértelműen az autóipar egyik legkiemelkedőbb alakja az innováció területén, amit ezúttal a motoros iparágban is nyomatékosítani igyekszik, mégpedig egy elektromos maxirobogó bemutatásával. A C evolution névre hallgató kétkerekű élhető és szimpatikus megoldásokat kínál.

A BMW újdonsága olyan felmenőkkel rendelkezik, mint a 2009-ben bemutatott C1-E elektromos tanulmány vagy a 2000-es évek elején piacra dobott C1 modell. A müncheni márka mostanában amúgyis az elektrosokk rabja lett, elég csak az i divízió modelljeire, az i8-ra, illetve az i3-ra gondolni, így kézenfekvő volt, hogy a repertoárt egy könnyen manőverezhető, közkedvelt járművel, egy robogóval tegyék teljessé.

Az elektromos robogó példának okáért megoldást jelenthet a növekvő forgalomra, az energiaköltségek emelkedésére, illetve a CO2 elleni harcból is kiveheti a részét.

A burkolat alatt tehát teljes egészében elektromos hajtáslánc dolgozik, amelynek fő komponense a folyamatosan 15 lóerő leadására képes villanymotor. Nem kell rögtön megijedni a szerény teljesítmény hallatán, rövidebb ideig akár 47 lóerőt is képes hadrendbe állítani a C evolution, így dinamikáját nem érheti panasz, főként a 110 km/h-s maximális sebességet ismervén.

A 8kWh-s, léghűtéses akkumulátor mintegy 100 km-es hatótávot tesz lehetővé, ami a mindennapokra tökéletesen elegendő érték, ráadásul a feltöltés sem igényel hosszú időt. Bár a gyártó erről nem nyilatkozott, a 15 kWh-s elektromos járművek adataival kalkulálva arra juthatunk, hogy akár 3-4 óra alatt csurig tölthetjük az akkumulátort a sima otthoni hálózatról.

A BMW szerint a dinamikus motorozást sem kell nélkülözni a C evolution nyergében, amely számára nem idegen sem az autópálya, sem pedig az előzés – teljesítménye és képességei nagyjából egy 600 köbcentis robogóéval hasonlítható össze, ráadásul az elektromotorból kiindulva, illetve a tengelykapcsoló hiánya miatt a nyomaték is hamarabb épül fel.

A protoípus után tesztidőszak következik, ám könnyen lehet, hogy a BMW egy-két éven belül már piacra dobja a szimpatikus elektromos robogót.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark