Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Elon Musk, a Tesla autógyártó mindenható ura Twitter-csatornáján folyamatosan beszámol a márka legfontosabb mérföldköveiről és a legfrissebb hírekről. Az elmúlt napokban természetesen minden a múlt hét végén leleplezett belépő Tesláról, a Model 3-ról forgott/forog, és azt is megtudhattuk, hogy az autó sikerei minden várakozást felülmúlnak.

Musk egy zseniális húzással még azelőtt előrendelhetővé tette az autót, hogy az bemutatkozott volna, vagyis már teljesen látatlanban is elő tudták jegyezni a rendeléseket a potenciális vásárlók. Ehhez pedig mindössze 1000 dollár, vagyis mindösszesen 280 ezer forint befizetésére volt szükség a Tesla számlájára, márpedig az előjegyzés semmiféle kötelezettséggel nem jár, hiszen ameddig nem küldi ki a gyártó a hivatalos, végleges konfigurátort (erre vélhetően csak jövőre kerül sor), az ügyfél pedig nem rögzíti a konfiguráció visszaküldésével a rendelést, az összeg visszakérhető.

Szinte hihetetlen, de mintegy 300 ezer előrendelésnél tart az új belépő Tesla, a Model 3

Lényeg a lényeg, már a hivatalos leleplezés előtt nem kevesebb, mint 115 ezer (!) előrendelés érkezett az autóra, a Model 3 pedig azóta még jobban szárnyal: Musk 15 órája azt írta Twitter csatornáján, hogy immár 276 ezer előrendelésnél tart az elektromos újdonság, ami azt jelenti, hogy ezekben a percekben minden bizonnyal már megis van a bűvös 300 ezres szám. Még kimondani is durva: háromszázezer! Ennyit sok-sok (ismert és sikeres) típus nem hogy bevezetésekor, de még teljes életciklusa alatt sem képes elérni, és ez azt bizonyítja, hogy a Tesla megalkotta az első elektromos népautót. Persze amint fentebb is említettük, az 1000 dolláros előrendeléseket nem lehet kivétel nélkül készpénznek venni, de szerintünk azért sokan komolyan gondolják a rendelést, még akkor is, ha egészen menő lehet a barátoknak elmondani, hogy mi is leelőlegeztük már a Tesla Model 3-unkat – aztán később legfeljebb visszalépünk és visszakapjuk az összeget. A bemutatás utáni első 24 órában különben mintegy 70 ezer rendelés érkezett.

A vételárról egyelőre annyit tudunk, hogy a beszálló 35 ezer dollár lesz, ami 10 millió forintnál kevesebbnek felel meg, ráadásul ez az összeg az Egyesült Államok elektromosautó-támogatása nélkül értendő, márpedig az állami támogatás után 28 ezer dollár körüli összegről, vagyis alig 7,8 millió forintról van szó, sőt, a legtöbb állam még ezen felül is plusz támogatást nyújt. Ennyiért pedig szinte ingyen van a formás Tesla 3, ami még alapváltozatában is villámgyors (6 másodperc alatt képes például teljesíteni a százas sprintet), hatótávolsága pedig a szigorú amerikai szabványok szerint is közel 350 km, ami kiváló használhatóságot ígér – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a tágas újdonság 5 személy számára kényelmes belteret ad. Alapvetően tehát érthető az új elektromosautó sikere, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vásárlóknak még minimum 1 évet kell várniuk a Model 3-ra, hiszen 2017-től kezdődik csak a gyártás.

A siker érthető, hiszen az autó nagyon ígéretes - nagyon várjuk az európai gyártást...

Nem meglepő módon Magyarországról is érkeztek már szép számban előrendelések, és mivel nincs hazai szalon egyelőre, így rendszerint a legközelebbi, bécsi kereskedéshez fordultak hazánkfiai a Model 3 előrendelésével kapcsolatban. Az európai árakról egyelőre nincsenek információk, azonban az amerikai 35 ezer dolláros alapárnál minden bizonnyal jóval nagyobb összegekre számíthatunk a szállítás, a vám és a plusz adók révén, bár a Tesla pontosan azért fontolgatja 2018-2019 körül egy európai (és egy kínai) üzem létrehozását, hogy ezeket a terheket ne kelljen elszenvedniük a Tesláknak, és ezáltal Európában (és Kínában) is még nagyobb lehessen a siker. A jelenlegi freemonti (California) Tesla üzem kapacitása különben óriási, akár évi 500 ezer autó, Nevadában pedig egy giga-akkuüzemet épített fel a gyártó. Nem kérdés, hogy óriási potenciál van a Teslában, és főleg a viszonylag elérhető Model 3-ban, azonban mi a rendeléssel inkább megvárnánk az európai gyártást, addig legalább kicsit kiforr a típus. A Model 3-ról részletesen múlt heti bemutató cikkünkben, ide kattintva olvashatnak.

Kommentek