2018. Augusztus 16., Csütörtök

Frissitve:10:08:10

Gazdaság

Vezet a Ford Fiesta, második a Volkswagen Golf

Nyomtatás

Érdekes eredmény született a 2010-es év első negyedévét tekintve, ugyanis az európai újautó-eladásokat eddig vezető Volkswagen Golfot túlszárnyalta a Ford hasonló kaliberű négykerekűje, a Fiesta. A kimutatások egyébként a JATO Dynamics jóvoltából készültek.

2014-ig teljes modellpalettáját leváltja a Smart

Nyomtatás

A legfrissebb hírek szerint – amelyekről a tegnapi nap során a Daimler-Benz vezérigazgatója számolt be egy sajtótájékoztató során – a cégóriás mini autókat gyártó márkájának mérnökei már gőzerővel dolgoznak a Smart modellpalettájának teljes megújításán.

Továbbra is a BMW a legsikeresebb prémium autógyártó

Nyomtatás

A legfrissebb adatok szerint a globális eladásokat nézve továbbra is a BMW vezet a prémium szegmensben – legalábbis az idei év első negyedévében.

A Renault és a Daimler is szövetséget köt

Nyomtatás

Úgy tűnik, az autóipari válság leküzdésére az egyik legjobb módszer a stratégiai szövetség, hiszen a technológia közös használata és a tevékenységek összehangolása révén nagymértékű költségcsökkentést lehet elérni. Ennek jegyében a Volkswagen és a Suzuki után ezúttal a

Módosítás dátuma: 2010. április 07. szerda, 07:46

Csütörtöktől tovább drágulnak az üzemanyagok

Nyomtatás

Hova drágulnak az üzemanyagok?? - azt hiszem, hogy mindenki teljesen jogosan teheti fel a kérdést, bár az elmúlt néhány hónap tendenciáját figyelembe véve vélhetően senki sem lepődik meg azon, hogy ezen a héten újra emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

"A Maybach nem eladó"

Nyomtatás

Korábban már elmélkedtünk a Maybach borús jövőjéről a hamarosan érkező ráncfelvarrás apropójából, azonban a neves gyártó körül még mindig tisztázatlan események folynak.

Módosítás dátuma: 2010. március 31. szerda, 08:37

Legördült a félmilliomodik 500-as Fiat a gyártósorról

Nyomtatás

A Fiat legendás 500-as modelljének második, „retró” generációjának gyártása elérkezett első igazi mérföldkövéhez, az olasz cég ugyanis ezen a héten ünnepelte a félmilliomodik új 500-as legyártását. Ezt a tisztességes darabszámot ráadásul a Fiat igen gyorsan elérte, hiszen a piaci startot követően – a válság ellenére – mindössze

Szerdától ismét drágul a benzin

Nyomtatás

Az MTI értesülései szerint a MOL március utolsó napjától, vagyis most szerdától ismételten emeli a benzin nagykereskedelmi árát. A (95-ös) benzin literje így átlagosan 333 forintra emelkedik (ez az érték új történelmi csúcsot jelent). Az elmúlt alig több mint egy hónap alatt (pontosan február 24. óta) egyébként a benzin ára nem kevesebb, mint 15 forinttal lett magasabb. A gázolaj ára nem változik; egy liter "dízelért" átlagosan továbbra is 306 forintot kell a kutaknál hagyni. Természetesen a mostani emelést is a piaci folyamatokkal magyarázzák az illetékesek. 

Hibridhajtást kap a Toyotától a Mazda

Nyomtatás

A mai nappal a Toyota Motor Corporation és a Mazda Motor Corporation megállapodást írt alá a Priusban használt hibrid technika átvételéről.

Módosítás dátuma: 2010. március 30. kedd, 07:47

Kínai tulajdonba került a Volvo

Nyomtatás

A Ford Motor Company véglegesítette az üzletet: eladja a Volvo Cars-t a kínai Zhejiang Geely Holding Group Company Limited-nek nem kevesebb, mint 1,8 milliárd dollárért, melynek több mint 85 százalékát kézpénzben kapja meg az amerikai vállalat.

A Ford elmondása szerint, noha a Geely lesz a Volvo 100 százalékos tulajdonosa, mivel a svéd autógyártó több modelljében is alkalmaz Ford alkatrészeket és technológiát, ezért határozatlan ideig továbbra is beszállítók maradnak. Az eladási oldalon a Ford továbbra is elkötelezett, hogy segítséget nyújtson a mérnöki tevékenységek, az információs technológia, a közös alkatrészek felhasználása és más egyéb területeken is, hogy az átmeneti elkülönülési időszakot megkönnyítse.
Ami a Volvo Forddal közösen fejlesztett intellektuális tulajdonát illeti, a svédek továbbadhatják azt harmadik feleknek, így például a Geely számára is (ilyenek például a radaros biztonsági rendszerek, a Powershift dupla kuplungos automataváltó, valamint a turbómotorok terén megszerzett know-how).
 
 
A tervek szerint a Volvo töretlenül folytatja majd üzletmenetét, miközben a Ford felszabadult erőforrásaival önmaga kiteljesítésére koncentrál. Utóbbi megnyilvánulása lesz az egységesebb nemzetközi fellépés, melyet az új Focus-szal kezdett meg a gyártó. Egyébként az eladás jól jöhet a svéd márkának, ugyanis a jelenlegi, évi 400 ezer eladott autómennyiséget komolyan növelni szeretné a Geely, olyannyira, hogy a márkanév alatt csak Kínában további 200 ezer autó összeszerelését és eladását tervezik. De nem kell megijedni a kínai gyártás hallatán: a nemzetközi forgalmazás ellátását továbbra is Svédországból végzi a márka.
 
A Volvo-ügylettel a Ford végzett az (európai) prémium termékcsoportjának leépítésével, amely egykor az Aston Martin-t, a Jaguar-t és a Land Rover-t is magában foglalta.

Legördült az új korszak első Saab-ja a gyártósorról

Nyomtatás

Március 22-én a svédországi Trollhättanban 7 hét szünet után újra elindultak a robotok és felpezsdült az élet, a gyár ugyanis kinyitotta kapuit. Még aznap le is gördült az új, „Spykeres korszak” első kész autója a gyártósorról, mely nem más, mint egy szedán Saab 9-5-ös, mely azonban nem egy

59. oldal / 61