2018. Június 20., Szerda

Frissitve:04:45:28

Ezekkel a szabályokkal válnak fizetőssé az elektromos töltőpontok

Nyomtatás

Az elektromos autózásnak egyelőre még nagy előnye, hogy többek között hazánkban is rengeteg ingyenes töltőpont áll a tulajdonosok rendelkezésére – legalábbis Budapesten. A technológia folyamatos terjedésével azonban egyértelmű, hogy ezeket hamarosan fizetőssé kell majd tenni, és ezzel kapcsolatban a Kormány már ki is adott egy rendeletet, amely július 15-én hatályba is lépett.

Az elektromos gépjárműtöltési szolgáltatás egyes kérdéseiről szóló 170/2017. (VI. 29.) Korm. rendelet az Európai Uniós irányelvekkel összhangban választ ad a felhasználók és a szolgáltatók közötti szerződéskötések kérdéseire, illetve meghatározza az üzemeltetők kötelezettségeit és a szolgáltatók általi ármeghatározás kereteit. Ezek közül talán utóbbi lehet a legfontosabb pont, amelyről az előbb említett kormányrendelet 4. paragrafusa rendelkezik:

„4. § (1) Az elektromobilitás szolgáltató és az elektromos töltőállomás üzemeltetője (a továbbiakban együtt: szolgáltató) a töltési szolgáltatás ellenértékét észszerű, könnyen és egyértelműen összehasonlítható, átlátható és megkülönböztetéstől mentes módon a következők alapján határozza meg:

a) az eseti alapon történő töltés egységára a töltés ideje alatt percenként (Ft/perc) vagy kilowattóránként (Ft/kWh) garantált töltési kapacitás függvényében töltőpontonként határozható meg, azonban ettől eltérő árazású terméket is kínálhat, amennyiben annak árazása az átláthatóság és összehasonlíthatóság feltételeinek megfelel,

b) a töltést követő töltőhely foglalására vonatkozó türelmi idő hossza percben, valamint az ezen időszak alatt fizetendő díj percenként (Ft/perc) határozható meg,

c) a türelmi idő lejártát követően a töltési hely elfoglalásáért egyszeri díj vagy percenként (Ft/perc) meghatározott díj szedhető,

d) a töltési hely töltés nélküli elfoglalása esetén egyszeri díj vagy percenként (Ft/perc) meghatározott díj kerülhet kiszabásra.

(2) A szolgáltató az (1) bekezdés szerinti díjak mértékét az egyes időszakokra lebontva, a töltési folyamatok kezelésére szolgáló elektronikus felületen, - amennyiben rendelkezik honlappal - a honlapján, valamint - amennyiben kivitelezhető - a töltőpont közvetlen közelében is jól látható módon közzéteszi.

A kormányrendeletben azt is meghatározzák, hogy mi számít nagy teljesítményű, és mi normál teljesítményű töltőpontnak – előbbi 22 kW felett, utóbbi pedig legfeljebb 22 kW-tal tud tölteni. Arról is szó esik, hogy nem vonták a jogszabály hatálya alá a „3,7 kW vagy annál kisebb teljesítményű olyan berendezéseket, amelyeket háztartásokban létesítettek, vagy amelyek elsődleges rendeltetése nem elektromos meghajtású gépjárművek feltöltése, és amelyek nem hozzáférhetők nyilvánosan.”

A nyilvános elektromos töltőpontot a következőképpen határozza meg a rendelet: „olyan minden elektromobilitás felhasználó számára megkülönböztetés mentesen hozzáférhető elektromos töltőpont, amely normál teljesítményű elektromos töltőpont esetén fel van szerelve legalább 1 db EN 62196-2 szabvány szerinti „Type 2” típusú töltőcsatlakozóval, vagy nagy teljesítményű elektromos töltőpont esetén fel van szerelve legalább 1 db EN 62196-3 szabvány szerinti „CCS-Type 2” (Combo 2) típusú töltőcsatlakozóval.”

Magával a szolgáltatással kapcsolatban is fontos pontokat határoz meg a jogszabály, kimondva, hogy szerződéses alapon és eseti jelleggel is használhatóvá kell tenni a töltőállomásokat, és az utóbbihoz kötött esetleges regisztráció később nem járhat semmilyen egyéb kötelezettséggel a felhasználó számára. Hamarosan tehát fel kell készülnünk a töltőpontok fizetőssé tételére, azonban arról egyelőre még nem tudni, hogy mindez milyen áron kerülhet majd bevezetésre – nyilvánvalóan akárcsak a parkolás, helyszíntől is függhet majd.

Forrás: 170/2017. (VI. 29.) Korm. rendelet és Simon Gábor "Elektromos autótöltés árazása – íme az új magyar szabályozás" című cikkje az Advocatus blogról
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark