Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Miközben az elektromos autózás folyamatosan növekvő számokat és komoly technológiai előrelépéseket tud felmutatni, a jövőkutatók továbbra is a hagyományos motorral ellátott autók dominanciáját jósolják közép és hosszú távon. A OPEC szerint 2040-ben éri el abszolút csúcsát az olajfogyasztás, ebben a tekintetben csak bő 23 év múlva lehet majd érezni a villanyautók térnyerését.

A Bloomberg jóslata hasonló: 2030 végére, amikor a bolygó autóinak negyed már kizárólag elektromossággal működik majd, körülbelül 109 millió hordó napi eladásnál megáll a görbe, és az olajfogyasztás folyamatos csökkenésbe kezd.

A két modell egyetlen dologgal nem számol: az elektromos autózás gyors térnyerésével. „Nagyon valószínűtlen, hogy az elektromos autók komoly veszélyt jelentek majd a személyautó szegmensre a következő 24 éven belül,” nyilatkozta az OPEC tanulmánya, amely a Bloomberggel ellentétben mindössze 8 százalékos teljes elektromos autó aránnyal jósol. Viszont a különböző autómegosztó szolgáltatásokkal (az Ubert is ide sorolják például), vagyis a gépjárművek kihasználtságának növekedésével tovább csökkenhet az olajfogyasztás – ennek hatását 2040-re 7 százalékban állapították meg a szakértők.

Nem félnek az elektromos technológiától az olajkitermelők

A fogyasztás növekedésének nagy részét egyébként Kínában látják az elemzők, így tehát már csak ezért is érdemes odafigyelni, hogy milyen fejlődési stratégiát választ meg a kontinensnyi méretű ország.

Kommentek