2018. Június 24., Vasárnap

Frissitve:04:01:54

Apák napjára szeretettel: a legmenőbb autós ajándékok

Nyomtatás

Modern társadalom ide vagy oda, tegnap meglepően csattintotta fel a telefonom, vagyis azon belül egy alkalmazás, hogy bizony június 18. nem más, mint az édesapák napja. Ebből az alkalomból persze – most már – ildomos megajándékozni az apukákat is (vagyis legalább az apukáknak saját magukat), amire az autómárkák számos remek ötletet nyújtanak. Lássuk hát, mivel lehet meglepni a benzingőzt inhaláló családfőket!

Anyák napjára már-már szabvány ajándékként virágot viszünk haza, ami persze rendjén is van, hiszen édesanyáink büszkén állítják vázába a szépséges és üde csokrokat, s teszik melléjük a meleg szívvel átadott bonbont. Ellenben az apukák számára nehezebben megközelíthető a dolog, ami egyrészt az „ünnep” újkeletűségének, másrészt a férfiúi szív kifürkészhetetlenségének tudható be.

Az autós társadalom a technika finomságai iránt rajongó apukák számára temérdek ötletet nyújt, ami persze ellőhető karácsonyra, születésnapokon vagy akár évfordulón is, azonban az apukák számára dedikált nap remek alkalmat szolgáltat a férfias meglepetések lajstromba vételéhez. Természetesen ezúttal inkább a képzelet szárnyán teszünk egy kis kiruccanást, hiszen az autógyártók kínálatában fellelhető darabok jó része a prémium kiegészítők kategóriáját tarkítja, így ennek megfelelően az árcédulák is riasztóak lehetnek nekünk, földi halandóknak.

Nem meglepő, sőt, talán a legkézenfekvőbb ajándékok egyike a férfiak, apukák számára a karóra, amely mindig is képezett és mindig képezni fog némi közös keresztmetszetet az autózással, a motorsportokkal. Természetesen ennek a kapcsolatnak nagy hagyománya van, elég csak a Forma-1 különböző éráiban szereplő óragyártókra (Tag Heuer, Rolex, stb.) gondolni, ahogy Steve McQueen is elképzelhetetlen a jellegzetes kék színű Tag Heuer Monaco nélkül.

Ebben a témakörben is igaz a sokszor ismételt mondás, miszerint az elérhető árú daraboktól kezdve a határ a csillagos ég: korábban az Orient kínált STI jellel ékesített modelleket az alacsonyabb szegmensben, s ugyanígy születtek a Zengő Motorsportos Lorus vekkerek, ugyanakkor a csúcsot a Ferrarihoz szorosabban fűződő Hublot vagy épp a Mercedes-Benzhez közeli IWC Schaffhausen különleges példányai jelentik. Külön öröm, hogy a Seiko a magyar szíveknek kedves sportolót választott hivatalos nagykövetének, hiszen Michelisz Norbert büszkén hirdeti a japán márka legszebb darabjait.

A legfrissebb e témában talán a Land Rover és a Zenith kezdeményezése, amely az új Range Rover Velar esetében merült fel – így példaként ennek exkluzivitását mutatjuk be. A két vállalatnak nem ez az első közös projektje, hiszen korábban a Range Rover kínálatában fellelhető SV Autobigraphy Dynamic felszereltségi csomag mellé készített el a Zenith egy lenyűgöző karórát. Az újdonság egyébként a nem éppen rövid Chronomaster El Primero Range Rover Velar Special Edition nevet viseli, és körülbelül 2,56 millió forintot kóstál, ez pedig még az alapáron is nagyjából 16 millió forintba kerül Velar árának is több mint 15 %-át teszi ki – persze a csúcsváltozatok ára könnyedén megközelítheti a 30 milliót is, ehhez viszonyítva pedig már nem is tűnik olyan soknak a karóra.

A svájci „ketyegő” egy 42 mm-es, keramizált alumínium tokkal rendelkezik, míg a palaszürke, szálcsiszolt anyagból készült számlapon csiszolt rézbevonatok láthatóak. Nevéhez hűen természetesen kronográf kialakítást kapott az egyedi karóra, és a dátumot is leolvashatjuk róla. A Range Rover és a Velar feliratok az óra áttetsző hátlapján jelennek meg.

Ha mindez még nem lenne elég, a különlegesség szíja még érdekesebb: borjúbőrből készült, és apró gyémántmintákat perforáltak bele, az éleit pedig gumibevonattal látták el. Ezen a téren ráadásul komoly párhuzam fedezhető fel a Velar és a hozzá készült karóra között, hiszen a felhasznált skót borjúbőr ugyanonnan származik, ahonnan a Range Rover is beszerzi az autóiban használt nyersanyagot.

Stílusos ajándéktárgyat nem nehéz immáron találni egyik márkánál sem, hiszen a gyártók már egyre nagyobb palettával rendelkeznek a különféle pólók, tollak, sapkák és egyéb ruházati cikkek terén, jóformán presztízskérdést generálva ebből is. A modellautók már legalább annyira szerves részét képezik a repertoárnak, mint ahogy a kisgyermekek számára készített lábbal hajtható törpe négykerekűek vagy a szépséges kis szánkók.

Ennek a rendszernek talán a legkiemelkedőbb alakja a Porsche, amely a Porsche Driver’s Selection márkanév alatt minőségi és ízléses ruhadarabok, kiegészítők sokaságát teszi elérhetővé, méghozzá stílusos modern köntösben vagy akár a nosztalgikus Martini Racing színeiben tálalva. Az egyik legmenőbb cucc azonban minden kétséget kizáróan a Porsche 911 Soundbar nevet viselő 2.1-es hangszóró, amely a zuffenhauseni gyártó 911 GT3 csúcsmodellének hátsó kipufogódobjából készült. Az akár szobornak is beillő lakásdísz 200 Watt teljesítményű, és a beépített mélynyomóval együtt páratlan hangzást nyújt. Az ára ehhez méltóan méregdrága, de egymilliós költsége ellenére még állítólag hazánkban is szép keletje van.

Ha már ruházat, akkor nem maradhat ki a felsorolásból az Aston Martin, hiszen a britek a minap mutatták be a Hogannel együtt különleges cipőkből és táskákból álló kollekciójukat. Egy ilyen luxusterméktől bizonyára sokan elvárnák, hogy felmutasson valami különlegességet, de az újdonságnak a kiváló minőségen és az Aston Martin autóinak eleganciáját eszünkbe juttató megjelenésen kívül semmilyen „szuperképessége” nincsen – noha az kétségtelen, hogy látszik rajta az odafigyelés. Az újdonság négyféle színben lesz elérhető: barna, szürke, sötétebb szürke és fekete árnyalatok közül választhatnak majd a vásárlók.

Az Aston Martin nevével fémjelzett lábbeli egyébként a Hogan Olympia névre hallgató cipőinek mintájára készült el – legalábbis ami a formákat és a stílust illeti –, de természetesen az összes limitált kiadás nyelvén ott figyel majd az angol gyártó logója. A valóban igazán jól mutató újdonság a Hogan üzleteiben és az Aston Martin kereskedéseiben egyaránt elérhető lesz, de mindössze 3000 pár készül majd el belőlük.

Apunak persze mást is ajánlunk, méghozzá egy kis testmozgást: a Porsche vagy a BMW már menő, csúcstechnológiás kerékpárokkal is szolgál, természetesen a prémium kivitelezéshez méltó áron. Itt már szinte alap a karbonváz, vagy például a fenti képe is látható, hidroformázott alumíniumból készült szerkezet és a váltókból, hajtóműből, valamint az összes perifériából a lehető legjobbat építik be, miközben általában valami márkaspecifikus, egyedi részlet is kidolgozásra kerül. A képen látható, speciális plakettel díszített BMW Cruise M kerékpár a megfizethetőbb kategóriát képviseli: a németek összesen 1500 darabot készítenek, a vásárlók pedig mintegy 1200 eurós áron pattanhattak a különleges kétkerekű nyergébe - amennyiben a készlet még nem fogyott el. A Porsche esetében már jóval masszívabb összegekről beszélhetünk: például az egyszerűen csak Porsche Bike névre hallgató beszálló kerékpárjuk 1,2 millió forint. Természetesen minőségi alkatrészeket kapott ez a kétkerekű is, de az árának nagy részét a név adja - egy hasonlóan igényes szíjhajtású kerékpárt feleennyiből összeraknak nekünk hazánkban.

A szabadidő hasznos eltöltését még kreatívabb ötletek is segítik, s a már-már kötelezőnek számító tenisz és golf-szettek mellett elég a MINI modellkehez élesített kempingező felszerelésekre visszaemlékezni.

Hogy mennyire szellemesek a gyártók marketingesei, talán az Audi egy korábbi terméke példázza, remek kiegészítőként szolgálva a koffeinhiányos, sokgyermekes családfőknek, hiszen azonnali megoldást a vezető lanyhuló figyelmére eddig csak kevés gyártó kínált. Az Audi termékével a kávészünet bármikor bekövetkezhet, a baristák pedig mi magunk lehetünk.

Az Audi mobil kávéfőzője bármelyik 12 Voltos csatlakozóról, vagyis a szivargyújtóból is működtethető, és körülbelül két perc alatt főz le egy forró eszpresszót. A beszállítóról és a kávé minőségéről nem nyilatkozott a gyártó, ám jól tudjuk, hogy minden, amit mi készítünk, az legalább kétszer jobban ízlik. A készítés egyszerűségét kihangsúlyozták a négykarikások. Lecsavarjuk a fedelet, betöltünk egy kis vizet, elhelyezzük a kávépárnát, majd várunk. Ha elkészült a frissítő fekete, a gomb nyomásával a zseblámpa alakú kis kézi kütyü (ideális esetben) a csészénkbe engedi azt.A prémium felár itt is jelen van: a 65 ezer forint környéki ár szavatolja, hogy racionális oldalról megközelítve nem fogunk találkozni a mobil kávéfőzővel, igaz, az árban már benne van az Audi logós bőrönd, a két törhetetlen kávéscsésze, 18 kávéra elegendő párnácska és egy tisztító kendő is.

A lehetőségek tárháza tehát belátható módon szinte végtelen, kezdve az apróbb csecse-becséktől egészen a nagyobb vagy épp exkluzívabb ajándékokig. Egy Mercedes-Benz mandzsettagomb vagy épp egy Opeles bögre, esetleg Subaru jellel ékesített dzseki? Minden bizonnyal apák napjára bárki megtalálja a saját édesapja ízléséhez, és persze márkapreferenciájához legjobban passzoló darabokat - persze leginkább jövőre, hiszen 2017-ben a cikkünk apropójául szolgáló ünnepet a vasárnappal együtt magunk mögött hagytuk. Reméljük, hogy kedves Olvasóink kedvet kaptak a különféle autógyártók termékeihez, amelyek között most már temérdek igényes és stílusos darabra lelünk.

Noha jómagam még sajnos nem vagyok apuka, karácsonyi ajándékom ékes bizonyítéka annak, hogy a férfiaknak igenis, lehet bármilyen autós témájú meglepetést találni, ami garantáltan örömet és megannyi szép emléket nyújt majd az ajándékozottnak.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark