Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Szép időszakát éljük most az autózás világának: egy korszakváltás hajnalán vagyunk, a teljesítmény és a sebesség folyamatosan nő és technológia terén is hatalmasak az előrelépések. Korábban is voltak azonban hasonlóan izgalmas szakaszok, mint például a 80-as évek, amikor a B csoportos raliautók 600-700-800 lóerővel álltak rajthoz, ráadásul az akkor még kötelező homologizáció miatt utcai változatok is készültek ezekből a vad versenygépekből – a gyártók pedig ezek esetében sem fogták vissza magukat. Így készült el a Ford RS200 Evo is, amelyet most maga Ken Block mutat meg egy jópofa videóban.

A Ford és Ken Block híresen közeli kapcsolatban vannak egymással már hosszú évek óta, a legújabb kisfilmben pedig azt mutatja meg a pilóta, hogy milyen autókat rejt a garázsa – miközben persze látványosan reklámozza a márkát. A videó célja egyébként az is, hogy megmutassa, hogy milyen mély gyökerekre nyúlnak vissza a Fordnál az RS modellek – bár az RS200 Evo valóban Block autója. Mindkét négykerekűben egy turbós négyhengeres bújik meg, ami mind a négy kerékhez eljuttatja az erőt. Az RS200 Evo persze egy kicsit erősebb, ugyanis a 2,4 literes egységből 700 lóerőt préseltek ki a mérnökök. Egyébként mindössze 200 darab készült belőle, amelyből a 24. az, amit Block hajt a kisfilmben.

A különleges autóból egyébként változattól függően 550 és 815 lóerő közötti változatok készültek, és a legvadabb kivitelek állítólag alig több mint két másodperc alatt képesek voltak letudni a 0-100-as sprintet – ez persze a váltó-áttételezésen is múlt. A kisfilmet egyébként mindenképpen érdemes végignézni, már csak azért is, mert nagyon ritkán láthatunk egy ilyen autót mozgásban, ráadásul a rendezés is jól sikerült, látványos, ahogy a kép folyamatosan vált az RS200 és az új Focus RS között.

Kommentek