Le Mans-i legendákkal ünnepli új létesítményének megnyitóját a JLR

Nyomtatás

A Jaguar Land Rover csoport igen szép múltra tekinthet vissza, és az angolok úgy érezték, hogy ideje végre méltó módon ünnepelni a gazdag történelmüket. A gyáriak egy egész üzemet hoztak létre a klasszikusokkal foglalkozó részlegüknek, ahol természetesen néhány gyönyörű veteránt is megcsodálhatnak a látogatók. A megnyitót pedig igazán stílusosan ünnepelték, hiszen a hétvégén esedékes Le Mans-i 24 órás futam tiszteletére három korábbi győztest helyeztek a középpontba.

A három szóban forgó versenyautó egyébként egy C-Type, egy D-Type és egy XJR-9. A C-Type kétszer nyerte meg a Le Mans-i 24 órást, 1951-ben és 1953-ban, a kiállított autó pedig a Duncan Hamilton és Tony Rolt által vezetett példány, amely 53-ban diadalmaskodott. Az utódként érkező D-Type már háromszor is felülhetett Le Mans trónjára, 1955-ben, 56-ban és 57-ben is. Az XJR-9 már egy jóval újabb modell, ám 1988-as kategóriagyőzelmével a D-Type után az első Jaguar volt, amely nyerni tudott Le Mans-ban, méghozzá többek között Andy Wallace irányításával – ő lett egyébként az új üzem tesztpilótája, aki kipróbálja a restaurált autókat mielőtt azokat visszakapnák tulajdonosaik.

Az új létesítmény egyébként közel 14 ezer négyzetméteren terül el, és közel 54 különálló műhelyt tartalmaz, melyek között egy kizárólag az erőforrásokkal foglalkozó helység is helyet kapott. Szinte hihetetlen, de egyszerre 480 autónak van helye az új üzemben, ami veteránokról és klasszikusokról lévén szó, egészen elképesztő – a műhelyek mellett persze egy kiállítóterem is megtalálható az épületegyüttesben, ami egyfajta „váróteremnként” is funkcionál.

A három versenygép csak a megnyitó kedvéért látogatott az angliai Coventryben található új üzembe, ám később visszatérnek eddigi helyükre, a Jaguar Heritage Trust kollekcióba, ami a British Motor Museumban tekinthető meg. Ugyanakkor helyettük nem kevesebb, mint 5 D-Type csatlakozik majd az új létesítmény kollekciójához. Annyi biztos, ha arra jár az ember, érdemes lesz meglátogatni a Jaguar Land Rover klasszikusokkal foglalkozó új üzemét – elég, csak végiglapozni galériánkat, ahhoz, hogy ne legyen efelől kétségünk.
Hozzászólások  

 
#1 zold2000 2017-06-18 00:58
A Jag nem most kezdte a régi modellek támogatását. Egyike annak a három történelmi márkának (Jag, Mercedes, Porsche) amely nagyon komolyan veszi az oldtimereket, és ezt minden nagy odltimer-kiállításon szemlélteti is: http://autossagok.blog.hu/2017/04/06/beszamolo_a_techno_classica_nulladik_napjarol#gallery-1491458042_1
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark