Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Gyakori tévhit, hogy casco biztosítást csak drága és új autóra érdemes kötni. Sokan, akik idősebb vagy használt autóval közlekednek, emiatt utána sem néznek, vajon milyen lehetőségeik lennének autójukat biztosítani, pedig érdemes volna végre elfelejteni a régi hiedelmet. A biztosítási szektor már reagált az igények változására, az Allianz konstrukciója alapján mindenki megtalálja az autójára szabott biztosítási feltételeket, legyen szó akár tizenéves, használtan vett, külföldről behozott vagy egy itthon, újként vásárolt járműről.

A magyar sofőrök szerencsére már jól tudják, hogy értékes vagy új négykerekűikre mindenképpen érdemes cascót kötniük, hiszen az kiváltképpen nagy segítség lehet egy újonnan vásárolt vagy kifejezetten becses autót ért kár során, ahol az anyagiak összegszerűen nagyobb tételt képviselnek. Tévhit ellenben, hogy csak az újonnan üzembe helyezett gépkocsik esetében éri meg cascót kötni, ugyanis, egy-egy káreset finanszírozása, akármilyen autóban ülünk, rendszerint jóval drágább, mint a Casco biztosításunk éves díja. Következésképpen, egy nem várt kárügy bekövetkeztekor, cascóval nem szakad olyan nagy anyagi teher az idősebb vagy használt autók tulajdonosaira sem, akiknek sok esetben még nagyobb anyagi terhet jelenthet a hirtelen őket ért, akár sokszázezres vagy milliós kár kiegyenlítése.

Váratlan százezrek helyett kiszámítható tízezrek

Mégis, sokszor hangzik el a klasszikus a magyar autóvezetők szájából: „Az én autóm nem újszerű és nem nagyértékű. Hiába is adna biztonságot, nekem nem éri meg cascót kötni”. Magyarországon a friss jogosítvánnyal rendelkezők, a pályakezdők, a kisgyermekes családok vagy éppen a nyugdíjasok jellemzően több esetben választanak egy ideális állapotú, ámde idősebb, használt autót személyes közlekedési eszközükül, mint egy új személygépkocsit. Nagyrészük úgy gondolja, hogy a biztosítás nyújtotta kiemelt biztonság dacára, nem engedhetik meg maguknak a biztosítás e formáját, hiszen annak díja jelentős összeget emésztene fel a kasszából, autójuk pedig nem elég értékes a biztosítás díjához képest. Így, bár ők az a csoport, akiknek a gépkocsijuk megléte többet jelent annak forintokban kifejezett értékénél, gépjárművükre vonatkozó vagyonbiztosítás nélkül szelik az utakat. Alternatív megoldásként ezért inkább sokadszorra is megfogadják, hogy óvatoskodva vezetik majd idősödő autójukat, minden figyelmükkel a vezetési - és parkolási készségeikre összpontosítva, pedig sokszor önhibájukon kívül is kár érheti őket vadakkal való találkozáskor, egy váratlan vihar vagy autójuk eltulajdonítása kapcsán.

De mégis hogyan válhat a casco nem csupán az extrás autók kiváltságává?

Elmondható tehát, hogy a sofőrök nincsenek tisztában azzal, hogy akármilyen autót is kormányoznak, van miért cascóban gondolkodniuk. Az Allianz le szeretne ezzel számolni, így a fogadkozások és a félve manőverezés helyett inkább a biztonság megnyugtató érzetével útnak engedni azokat is, akik idősebb autóval kocsikáznak.

Használt autónál legalább olyan megnyugtató a casco biztosítás biztonsága

Ezért 2014–től kezdve Casco Light néven már kifejezetten az idősebb, illetve használt kocsikra szabott casco konstrukciót is kínál, melynek keretében kedvezményesebb áron köthető a biztosítás, így az új autók cascójának a töredékéért tudhatjuk teljes biztonságban a járművünket. Az Allianz megoldása egy önállóan, Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nélkül is köthető biztosítás, mely ideális választás lehet mindenkinek, aki jelenleg egy idősebb, használt autó volánja mögött ül, de kifejezetten nagy becsben tartja azt, és élethelyzetéből adódóan különösen szüksége is van az autóhasználatra. Ekképpen a biztosító a teljesség igénye nélkül a használt autókban szárnyaikat bontogató, vezetési tudásukat tökéletesítő friss jogsisok, az kisgyermekeik mozgékonyságától, figyelmetlenségétől tartó kiscsaládosok és az autójukat féltőn óvók számára is tud személyre szabott ajánlatot adni cascóra.

Olcsóbb, ez nyilvánvaló, de ezen kívül miben hasonló és miben más a Casco Light, mint a hagyományos casco?

Az új autókra megköthető Casco biztosításhoz hasonlóan a Casco Light is önállóan köthető, pár perc alatt, akár online felületen is. A biztosító a Light konstrukcióban a töréskáron kívül, lopáskár és elemi kár bekövetkeztében ugyanúgy megtéríti az eredeti állapot helyreállításához nélkülözhetetlen költségeket, mint a különféle egyéb casco konstrukciók esetén. Így az ügyfeleknek az autó ellopásán túl, akkor sem kell az anyagi károktól tartani, ha véletlenül egy labda berepeszti a szélvédőjüket, letöri az ablaktörlőjüket vagy, ha nagyon rossz időben kénytelenek útnak indulni és egy jégeső esetlegesen horpadásokat okoz a karosszérián.

Kortól és kategóriától függően megérheti - a Casco Light a minőségi gyári megoldásokat támogatja

Az Allianz Casco Light konstrukciója alapvetően abban tér el a hagyományos casco biztosítástól, hogy a biztosítás a Light opciónál kizárólag a gyári felszereltségre terjed ki, a gyáritól eltérő felszereltségre és tartozékokra nem, ugyanígy a biztosító, az idősebb vagy használt autók tulajdonosainak kínált kedvezményes díjazáshoz mérten valamennyivel kisebb összeghatárig téríti meg a károkat.

Elengedhetetlen sajátosságként azonban Light konstrukció megkötése esetén akkor sem minősítik gazdasági totálkárosnak a szerződők autóját vagy viszik roncsbörzére, ha annak javíttatása egyébként nem volna gazdaságos, az Allianz pedig a gépjármű kárkori értékének a 70 százalékáig állja a kárkifizetések összegét, ha a tulajdonosok a javíttatás mellett döntenek. Ily módon, akármekkora összegű kár esetén is biztosítva van a károk helyreállítása, hogy kocsijuk még sokáig velük maradhasson az utakon. A javíttatást a biztosítótársaság jellemzően Casco Light partner szervizekben ajánlja elvégeztetni, azonban bizonyos kitételekkel az Általános Szerződési Feltételek szerint arra is van lehetőség, hogy az autótulajdonosok más javítót bízzanak meg az autó helyreállításával. A Casco Lightról és a további feltételekről bővebben itt olvasható tájékoztatás.

Kommentek