2018. Augusztus 20., Hétfö

Frissitve:02:02:45

A Le Mans-i 24 órás verseny történelme másfél percben – videó

Nyomtatás

Az autósport eddigi történelmének egyik legmeghatározóbb versenye kétségtelenül a Le Mans-i 24 órás futam, amely mind a mai napig minden évben megrendezésre kerül, nem kímélve sem a pilótákat, sem pedig a technikát.

A ‘Budget Direct Car Insurance’ külföldi gépjárműbiztosítónak köszönhetően egy rövidke, mindössze másfél perces videó segítségével betekintést nyújthatunk a Le Mans-i 24 órás autós múltjába, hiszen a videóban minden év győztes versenyautójának grafikája felvillan röviden, pontos névvel és néhány alapvető technikai információval. Az első Le Mans-i verseny különben 1923-ban rajtolt el, és közel 100 éves történelme alatt csupán néhány év maradt ki: 1936 egy sztrájk okán, továbbá 1940-től 1948-ig sem rendeztek futamot a második világháború miatt. De inkább tekintsék meg alább gyorsan a videót, amin az összes verseny győztes autója megjelenik:

És hogy mely gyártó könyvelhette el a legtöbb győzelmet? Meglepő módon nem a Ferrari (9 győzelem), hanem a Porsche: a német sportautógyártó nem kevesebb, mint 19 Le Mans-győztes versenyautót épített, de hasonlóan elismerésre méltó az Audi teljesítménye is, hiszen 13 győzelmét a négykarikás gyártó nagyrészt a millenium óta gyűjtötte össze, ami hihetetlen teljesítmény. Érdekes módon leginkább az európai gyártók brillíroztak; ez alól a legjelentősebb kivétel a Ford számos győzelemmel, aztán a Mazda is nyert 1991-ben wankelmotoros versenyautójával (ez volt az első japán győzelem), idén pedig szintén Japánba került a győzelemért járó kupa, hiszen a 2018-as futamot a Toyota TS050 V6 Hybrid nyerte meg.
Share/Save/Bookmark