Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az Alpine igen szép múlttal rendelkezik a motorsport világában, így nem csoda, hogy a nemrég gyártásba került A110-ből is elkészítettek egy versenyváltozatot, amely kifejezetten a modell számára megalkotott versenysorozatban indul majd. Az A110 bevezető, Premiere Edition változatait egyébként nemrég kezdték el kiszállítani, és a versenyváltozatra sem kellett sokáig várnunk.

Elképesztően laposan ül az A110 Cup - galériaA 250 lóerős, 1080 kilós utcai verziót természetesen minden téren felülmúlja majd a zárt pályára termett kivitel, noha az A110 már önmagában is ügyesen teljesít. Az egyik legfontosabb változtatás a Cup verzió esetében talán a sportfutómű, amely állítható Öhlins lengéscsillapítókkal érkezik, és 4 centivel lejjebb engedi a karosszériát. A biztonság érdekében bukócsöveket is kapott az autó, míg a fékezésről nagy teljesítményű Brembo szerkezetek gondoskodnak.

Az utastérből kidobtak minden felesleges elemet, és egy egyedi versenykormányt is kapott az autó, amely minden információt képes megjeleníteni a sofőr számára. A pilóták Sabelt márkájú kagylóülésekben foglalhatnak majd helyet, és egy hatpontos biztonsági öv tartja majd őket a székben. A digitális kijelző mellett a legfőbb kezelőszervek is a kormányra kerültek, míg a sebességi fokozatok a volán mögötti „váltóevezőkkel” kapcsolgathatják majd a versenyzők.

Mindent a kormányról irányíthatunk - galériaAz alapból 250 lóerőt és 320 Nm nyomatékot termelő 1,8 literes turbómotort 270 lóerőig húzták fel a mérnökök, míg a csúcsnyomaték maradt 320 Nm. Mindezt egyébként az új légszűrőknek és a versenykipufogónak köszönheti az autó. A hétsebességes váltót egy hatos szekvenciális egység váltotta, amely természetesen a hátsó kerekek felé továbbítja az erőt.

A súlyból 30 kilogrammot sikerült lefaragni, így 1050 kilós tömeggel állhatnak majd rajthoz az autók az új versenysorozatban, amiben az Alpine elmondása szerint valamivel több mint 20 pilótát várnak. Az A110 Cup ára egyébként közel 31 millió forint lesz, és a 12 versenyből álló sorozatban olyan legendás helyszíneken állhatnak majd rajthoz a pilóták, mint a Paul Ricard, a Silverstone vagy éppen a Spa-Francorchamps. Az új széria jövőre indult majd útjára.

Kommentek