Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Formula E nem csak a közönség, de az autógyártók körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Évről évre újabb és újabb nagy nevek szállnak be az egyre komolyabb versengésbe, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy pilóták terén sincs hiány, sőt, tele van korábbi Forma-1-es versenyzőkkel a mezőny. Most ismét két igazi óriás jelentette be, hogy beszáll az elektromos formaautózás világába: a Mercedes-Benz és a Porsche jelentette be hivatalosan is, hogy csatlakoznak a mezőnyhöz.

A Formula E egyre növekvő népszerűsége nem meglepő, de az azért sokak számára furcsa lehet, hogy az olyan nagy márkák, mint például most a Mercedes-Benz és a Porsche, bizony sokat feláldoznak azért, hogy beszállhassanak. A csillagosok például a DTM-ből szálltak ki, ahol rengeteg sikeres évet töltöttek el, a Porsche pedig a hosszútávú versenyek csúcsától, az LMP kategóriától búcsúzik az elektromos sorozat kedvéért.

A versenyautók egységesek, a hajtáslánc viszont mindenkinek saját

„Ha korábban azt mondta volna nekem, hogy hamarosan a motorsportban ismert nevekkel, és nagy autógyártókkal duplázzuk majd meg a sorozatban résztvevő csapatok számár, valószínűleg azt mondtam volna, hogy őrült vagy. Mostanra azonban mindez valósággá vált” – mondta Alejandro Agag, a Formula E sorozat vezetője. Az úriember örömén nincs miért meglepődni, hiszen a bajnokságban olyan gyártók indítanak csapatot, mint az Audi, a BMW, a Jaguar, a DS, a Mahindra vagy éppen a Nissan, és akkor az olyan feltörekvő elektromos márkákról, mint a NextEV vagy éppen a Venturi még nem is beszéltünk.

Neves társasághoz csatlakozik tehát a Porsche és a Mercedes-Benz, és hatalmas csatákat várhatunk majd a jövőben. A Formula E érdekessége egyébként az, hogy az autók karosszériája (egyelőre még) egységes, így aerodinamikai szempontból egyik csapatnak sincs előnye. Ellenben az elektromos hajtásláncot – és ezzel együtt a hátsó felfüggesztést – szinte teljes egészében a csapatoknak kell kifejlesztenie, így ennek kell jelentenie a különbséget a versenyeken.

A képeken az idén bemutatott, új versenyautó látható

A Formula E persze nem csak a versengés miatt érdekes a gyártóknak, hiszen a belső égésű erőforrások és az elektromotorok közötti váltás éppen most kezdődik majd meg az utcai autók esetében, és így a fejlesztések több szempontból is nagyon hasznosak lesznek majd a márkáknak. Mindezek mellett a sorozat többről szól, mint egy egyszerű verseny, és nem csak a hajtásláncokat tekintve jelentheti a motorsportok új generációját – a versenyhétvégéken igazán érdekes programok, interaktív lehetőségek is várnak a látogatókra, ráadásul csak utcai pálya van a versenynaptárban. Idéntől ráadásul már az autócserével sem kell majd bajlódni, hiszen a nagyobb akkuk okán egy töltéssel teljesíteni tudják majd a távot a versenyzők.

Kommentek