Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Lehet itt S, D vagy JCW, jöhet Clubman vagy Countryman, a MINI márka magját és esszenciáját mindig is az egyszerű háromajtós Cooper alapmodell fogja adni. Nincs ez másképp a 2018-as esztendőre felfrissült modellel sem, amely tíz millió forint alatt talán az autóipar egyik legjobb beszállómodelljét adja.

Pedig a papírforma ellene szól: a háromhengeres motor beszálló szinten manapság már teljesen elfogadható dolog, de túlkínálatosnak vajmi ritkán mondhatjuk. Pedig az aktuális generáció négy évvel ezelőtti premierje alkalmából született teszt óta tudhatjuk: ez az erőforrás sok dicséretre ad okot. Kezdjük is ezzel, ha már a MINI kínálata is innen kezdődik!

Részleteiben továbbfejlődött

Háromhengeresek között nagy - galériaVan tehát egy 1,5 literes, háromhengeres motorunk, amelynek lökettérfogata okán szívóként is elegendő lenne a már nem is olyan cseppnyi háromajtós mozgatására. Végtére is a legelső modern kori Cooper is elvolt 1,6 literes szívómotorral, 115 lóerővel. Itt azonban van a motoron egy turbó (érdekesség, hogy tőlünk nyugatra One néven elérhető az egység rögtön két gyengébb kivitelben (75 lóerős szívó és 102 lóerős turbó), amely rögtön 136 lóerőt és (overboost funkcióval, átmenetileg) 230 Nm nyomatékot tesz elérhetővé – utóbbit papíron már 1250-es fordulattól. Ez pedig nagyon jól hangzik, mint beszálló, bár ne felejtsük el, hogy időközben mennyit is változott a MINI.

Igazán kicsi MINI nincs is - galériaMiközben ugyanis a mókás külső formák megmaradtak, sokat komolyodott, sokat nőtt a típus, mind tartalom és stílus, mind pedig külső méretek és műszaki igényesség tekintetében. Mindez 85 kilós plusz tömeget jelent, ami teli tankkal és különböző extrákkal a tesztautónkat (mérve) 1220 kilósra hizlalta. Ez persze még mindig nem számít soknak, és már csak érdekességként is érdemes hozzávenni, hogy a 2001-es MINI-nél az aktuális háromajtós majd 20 centiméterrel hosszabb, nem mellesleg pedig 39 mm-rel szélesebb és 6 mm-rel magasabb is.

Mintha semmit sem változott volna

Belül is csak részleteiben változottA hangulat viszont nem változott. Kívül-belül megkapjuk a karakteres arányokat annyi finom részlettel, hogy már-már nem is tudjuk, hova nézzünk. A közlekedési lámpákra nem, hiszen továbbra is ott a magas szélvédő és a mélyen fölénk nyúló tető, ami korlátozza felfelé a kilátást, de a körpanorámával nincs nagy gond. Van viszont jó vezetési pozíció kényelmes ülésekkel, enyhén sportos kezelőszervekkel. A motor is enyhén sportos, vagy legalábbis úgy kel életre, hogy a kipufogóból nyitott ajtónál jól hallható dallamot fütyül ki – mellesleg leállításkor is.

Gyorsan tudnak mozogni a mutatókMenet közben azonban semmi nyoma az érces indításnak, a hangolás inkább elment abba az irányba, hogy teljesen elfojtsák a háromhengeresek megosztó orgánumát. Pedig itt mókás fűszer lett volna, cserében viszont padlógázon is nagyon kulturált és csendes az erőforrás – pedig odapakol rendesen. A 7,8 másodperces 0-100-as sprint sokat elárul az átlagos beszálló modelleknél bővebben mért képességekről. Ráadásul a másfél literes egység alacsony fordulatról is robbanékonyan húz, normális közlekedés során semmi értelme 2000/perc fölé forgatni. Éppen ezért simán megbírja a hosszúra áttételezett váltót: hatodikban 100 km/h-nál dízelesen keveset, alig 2000-et forog a főtengely, ami több mint 300-zal kevesebb az izmosabb Cooper S-nél, s a 100 km/h is megvan másodikban.

Felszálló beszálló - jól repíti az 1.5T

A fogyasztásban szintén szépen teljesít a MINI, azonban tesztünk során csodát azért nem tudott a háromhengeres. Városban, nagyon finom gázpedálkezeléssel 6 literes étvággyal számolhatunk, bár inkább a 6,5-7 a reális, országúton eljárhatunk akár 4,5 liter környékén, szabályos autópálya-tempónál pedig 6,3 litert kortyol a motor. Autó Pult normakörünk 5,4 literre adódott, ami nem rossz adat, s a 40 literes tankkal tisztességes hatótávot tesz lehetővé. Ezek az adatok ráadásul 1-2 decivel valóban jobbak, mint a frissítés előtt, nem véletlenül.

1-2 decivel fogyasztásban is beljebbA motorblokkra, turbóra, elektronikára, kenési és szívó traktusra, hűtőkörre és kipufogóra kiterjedő módosítások, illetve a váltókínálatban történt változás révén átlagosan 5 százalékkal alacsonyabb fogyasztást értek el a mérnökök - a nagy változás elsősorban az új, nem túl jól sikerült hétfokozatú duplakuplungos automata révén érhető el, de minimálisan kézi váltóval is takarékosabb például az 1,5 literes turbómotor is, méghozzá méréseink alapján is. A tervezők az erőforrások saját tömegét is csökkentették, a BMW i modellek számára kifejlesztett szénszál-erősítésű műanyag alkalmazásával pedig még a motorburkolat is könnyebb lett elődjénél. A benzinmotoroknál a közvetlen befecskendezés maximális nyomását 200-ról 350 barra emelték és a széria részecskeszűrővel a legszigorúbb előírásokat is teljesíti a 3-hengeres 1,5 literes (Cooper) és a 4-hengeres 2-literes (Cooper S) turbómotor.

Az előrelépés egyértelmű, de elenyésző. Összességében, a MINI-s vezetési élményt néha kihasználva 7 liter körül számolhatunk vegyesben, ami nagy csodát nem jelent, de cserébe kapunk is valamit a másik oldalon. Például vezetési élményt. Az erőforrás inkább nyomatékbomba, mint üvöltő, kihegyezett sportmotor, de ettől még hozza azt a dinamikát, amelyet a sportosra hangolt futóművel és az egész kellemes kezelőszervekkel élvezet kihasználni.

Igazán élvezetes a vezetés vele

Az üzemmódváltó új helyeA sikerhez minden adott: alacsony tömeg és súlypont, egészen merev karosszéria, a külső méretekhez képest nagy tengely- és nyomtávok, valamint kedvező súlyelosztás. Szinte mindegy, hogy a váltó alsó keretéről a középkonzol aljára átkerült, motorvezérlést, valamint kormányzást befolyásoló élménykapcsoló a három állásból melyikben van (zöld, közepes vagy sport), minden esetben nagy mosolyt csal sofőrje arcára a MINI. A kiskocsi volánja mögött a vezetni szerető ember szinte folyamatosan mosolyoghat.

Főleg, ha megtaláljuk a DSC feliratú kapcsolót, amely lehetővé teszi a menetstabilizáló részleges kikapcsolását, melynek köszönhetően a közúton jóleső védelem megmarad, azonban némi játéknak is teret ad a modell. Az új generációs MINI fara ugyanis nagy örömünkre elődjeihez hasonlóan nagyon könnyen táncba vihető kanyarodáskor, mégpedig egyszerű gázelvételre, ami lehetővé teszi, hogy már kis tempónál, teljesen veszélytelenül ismerkedhessünk a túlkormányozott viselkedéssel, kisebb-nagyobb drifteket végrehajtva. Mindenesetre vicces egy elsőkerékhajtású autóval folyton ellenkormányozva fordulni, a félősöknek pedig gyorsan megjegyezném, hogy az elektronikai béklyót teljesen bekapcsolva abszolút ártalmatlan a viselkedés.

Defekttűrő kerekeken egyszerűen túl kemény

A futómű már csak részben ad okot elismerésre. Igaz, ebben a méretkategóriában még mindig egyedülálló a többlengőkaros hátsó felfüggesztés, az igényes konstrukció pedig minden pillanatban érződik. Kényelmes rugózásról, finom ringatózásról viszont ne is álmodjunk, főleg a hátsó futómű tud betonkeményeket ütni, amihez ezúttal a 17 colos abroncsok defekttűrő képessége is hozzáadott. Szerencsére utóbbi funkció nem széria, olyannyira, hogy a frissítés előtti tesztautót ezt megúszta, ami érezhetően javított a komforton. A 195 mm-es 16 colos gumikkal pedig még jobb a helyzet, a nagy kerékre mi amúgy sem költenénk.

Lehetnének kicsit precízebbek a kezelőszervekAki pedig nem szereti a kompromisszumokat, egészen emészthető áron rendelhet állítható lengéscsillapítást a MINI-hez, aminek köszönhetően olyat tud az autó, amit eddig még soha: viszonylag finoman csillapítani. Így is teljesen elviselhető a helyzet, azonban tény, hogy listaáron 166 ezer forintot mindenképp megér az opció. A másik oldalon a szokásos gokartos vezetési élménynek örvendhetünk, s a MINI továbbra is gyorsan, egzaktul fordul, azonnal reagálva a kissé mesterkélt elektromos kormány mozdulataira. Ehhez egyébként egy nagyon gyorsan kapcsolható, igaz, kicsit lötyögős váltó is tartozik, amelynek hátramenete BMW-s hagyományok szerint balra, az 1-es síkján túlhúzva kapcsolható. Véletlenül senki sem fog 1-es helyett hátramenetet kapcsolni, azonban hirtelen kapcsolgatáskor kicsit bezavarhat a bármiféle védőkapcsoló nélkül elérhető plusz sík – de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Very BritishÉs maga a ráncfelvarrás? A frissítés kapcsán óriási újdonságokra nem kell számítani. A külső világítótestek azért megújultak, és felkerült az opciós listára a mátrix technológiás LED-fényszóró, valamint az opcionális LED-es hátsó lámpákat stílusos brit zászló díszíti. Előbbi teljesen új felosztást kapott, minden eddiginél nagyobb fényerőt kínál, a mátrix funkcióval pedig a szembejövők kitakarása mellett is távolsági fénnyel tudja a környezetet bevilágítani. Utóbbi kicsit megosztó lehet azoknak, akik nem a származási hely okán veszik az autót, igaz, a Union Jack mintája önmagában is egészen jópofa.

Teát iszunk, nem kávét

A külső lehetőségek bővülését három új színárnyalat (egy szürkés, egy kék és a tesztautónk narancssárga metálfényezése), zongoralakk fekete külső részletek, valamint átrajzolt felnik teszik teljessé. Az utastér stílusát vadonatúj bőrkárpitok, dekorbetétek és színkompozíciók fokozhatják. A malátabarna árnyalatú Chester bőrkárpitozás és színkompozíció újdonságként vált elérhetővé az új 3- és 5-ajtós MINI-khez.

A brit zászló különböző színekben pompázhat ittA MINI Yours Interior Style Piano Black felszereltségi csomag tételei mostantól hangulatos háttérvilágítással is elérhetők; a műszerfal jobb első ülés előtti része mellett már a középkonzol és az ajtókárpitok is világítanak. Az elemek mindegyike magas fényű fekete fényezést visel, a műszerfal jobb első ülés előtti részén pedig egy színváltós britzászló-motívum látható. A háttérvilágítás árnyalatát a sofőr a MINI Excitement csomag hangulatvilágításához hasonlóan változtathatja.

A MINI által fémjelzett exkluzivitás új szintre lép: a brit prémiumgyártó a MINI Yours Customised névre keresztelt innovációs csomag képében 2018-tól minden ügyfelének felkínálja a lehetőséget, hogy saját maga által megtervezett, egyedi stílusú, személyre szabott dizájnelemekkel varázsolja minden korábbinál exkluzívabbá négykerekű kedvencét. A MINI Yours Customised termékpaletta az oldalsó irányjelző panelektől a jobb első ülés előtti műszerfal-betéteken és a világító küszöbtoldatokon át egészen a LED-es alsó kivetítésig terjed. Az innovatív stíluselemek megtervezésére a MINI egy önálló online felületet hozott létre, ahol az ügyfelek kiválaszthatják, részletekbe menően személyre szabhatják és meg is rendelhetik a MINI Yours Customised termékportfólió bármely elemét. Az ügyfelek megannyi színárnyalat, minta, felületkezelés és stíluselem közül választhatnak, s a kiegészítőket saját feliratokkal, vagy aláírásukkal is elláthatják.

Sokat tud, de nálunk még nem eleget az új központiMég mindig nincs vége: belül új kormánykereket üdvözölhetünk, és alapból jár a 6,5 colos színes multimédiás rendszer. A feláras nagyobb egység esetén a kijelző érintőképernyőként is működik. A kínálatban megjelent a vezeték nélküli telefontöltő, és ha már digitális világ, a MINI Connected szolgáltatások szintén kibővültek. Újdonságként érkezett a palettára a valós idejű forgalmi információkat kínáló funkció (RTTI - Real Time Traffic Information), a központi navigációs rendszer mobiltelefon-kapcsolaton keresztül lehívott automatikus térképfrissítése, a személyre szabott Concierge Service szolgáltatás, valamint a legfrissebb hírekkel, aktuális időjárás-előrejelzésekkel és pontos üzemanyag-árakkal szolgáló, gépkocsiba épített MINI Online internetes portál. Sőt, végre a MINI modelljeiben is megjelent az Apple CarPlay előkészítés, hamarosan pedig a rendszer is elérhető lesz.

A zajszigetelés viszont nem változott, így főleg nagy tempónál a kelleténél kicsit jobban beszűrődik a gumizaj, ami tapasztalatink szerint nem írható a Dunlop sportabroncsainak számlájára (a korábbi komfortosabb Michelin gumikkal sem volt jobb a helyzet, más tesztautókon pedig a SportMaxx is tudott csendes lenni). Szerencsére azonban a beszűrődő hangok mértéke nem zavaró, a túleffektezett alap hifi is jól elnyomja, ha kell, azért vájtfülűeknek mi ezúton kötelezővé tennénk a 263 ezer forintos Harman/Kardon hifit.

Jól indul, de gyorsan rájöhetünk, hogy annyira nem olcsó ezt a kilincset markolni

Árak tekintetében igazi prémium gyártó maradt a MINI. A 6,19 millió forintos induló listaár ugyan jól hangzik, ám ez egyrészt 580 ezer forintos növekedés négy esztendő alatt, másrészt nagyon könnyen elkezd felfelé repülni, ha a bőséges extrakínálatból válogatunk. Ott van például tesztautónk tízmilliós árcédulája, amelyet mondjuk 8 milliós szintre levihetünk, de innentől lefelé már minden kivett opció fájni fog - 7,17 milliós normaárunk azt a minimumot szemlélteti, ahogy még egy prémium terméket érdemes megvásárolni.

Ötajtós Cooper S-ként hívogat igazánEz sok lenne? A használati értéket tekintve biztosan, hiszen hiába lehet egész jól elférni a hátsó üléssorban, oda bejutni nagyon nehéz, és a 211 literes csomagtartó sem éppen nagy, ráadásul nem is könnyen kihasználható. Ilyenkor jó hír, hogy csupán 300 ezer forint ellenében vihetjük haza a jóval nagyobb, de hasonlóan vonzó ötajtós kivitelt, ha pedig felfelé tendálunk, fontos megemlíteni a kétliteres, négyhengeres turbómotorral szerelt, 192 lóerős Cooper S-t. Az ugyanis ugyanúgy felszerelve listaáron 800 ezer forinttal drágább csak, és ha hozzávesszük az alkut és a látványosabb külső megjelenést (valamint hangot és értéktartást), akkor alig költségesebben miénk egy még gyorsabb, még mókásabb MINI. Így pedig hiába nagyon jó beszálló a Cooper, bennünk végig ott motoszkálna az S gondolata, hogy aztán a naviról, bőrülésről vagy egyik vesénkről lemondva inkább abba üljünk bele.

Néhány szóban

A modellfrissítéssel nem változott az új MINI modellek lényege, amelynek esszenciáját a nálunk beszálló Cooper kivitel is megadja. Erőteljes, gyors motor, hatékony hajtáslánc, fürge futómű, jó vezethetőség, karakter és stílus. Ezt mindet ígéri, és minden eddiginél jobban megadja a háromajtós MINI, amelyért cserébe szinte hagyományossá vált gyengeségeket mutat fel, szerencsére nem túl nagy számban. A végeredmény egy egyszerre menő és mókás kisautó, ami egész jó ártól elérhető, de túl sok alternatív változattal és jó opcióval rendelkezik ahhoz, hogy végül így vagy úgy, de eljussunk vele a prémiumos 10 milliós árszintre. De ha a szerelem és a pénztárca találkozik, a tulajdonságokat tekintve mi hosszú boldog párkapcsolatot jósolunk.

Előnyök: Nagyautós, igényes kialakítás; Viszonylag tágas beltér kényelmes ülésekkel, jó vezetési pozícióval; Játékos futómű; A piac legjobb háromhengeres motorja: csendes, takarékos, erőteljes

Hátrányok: Ergonómiai bakik; Nem állítható a biztonsági övek magassága; Túlságosan feszes az alap rugózás; Lehetne kicsit kevésbé mű a kormányzás és jobban kapcsolható a váltó; A hasznos extrákkal nagyon megugró ár

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 

Kommentek