2018. Augusztus 20., Hétfö

Frissitve:02:02:45

Hyundai i30 N Performance teszt – Beváltott ígéret

Nyomtatás

Képzeljük magunk elé az ideális sportkompaktot, majd próbáljunk meg választ adni a következő kérdésekre. Teljesítmény vagy hangulat? Tizedmásodpercek vagy durrogó kipufogó? Végletekig kiélezett precizitás vagy a praktikum és a kényelem szem előtt tartása? Nem egyszerű, ugye? Nyilván az egyik lehetőség nem feltétlenül zárja ki a másikat, az igazság pedig általában középúton található. Sokan próbálkoztak már, ezúttal pedig a Hyundai nem is olyan régen alakult N részlege igyekezett megmutatni, hogy ők hogyan képzelik el az ideális sportkompaktot – nálunk járt az i30 N.

A dél-koreai márka nem bízta a véletlenre az első vérbeli sportkompaktjának megalkotását: az N divízió létrehozása mellett olyan elismert szakembereket csábították át a csapatukba, mint például Albert Biermann, aki korábban a BMW M részlegének működéséért felelt – de más európai szaktekintélyek is csatlakoztak hozzájuk. Ez már önmagában egyfajta garanciát jelenthetett arra, hogy a Hyundai sportkompaktja igazán élvezetes lesz, ráadásul a dél-koreaiak azt is pontosan tudták, hogy jó munkához idő kell – még bőven az előző generációs i30 volt piacon, amikor már dolgoztak a jelenlegi i30 N-en. Sokat vártunk tehát az autótól, és bár nem szeretném lelőni előre a poént, de nem kellett csalódnunk benne, sőt!

A sportkompaktok világa egy nagyon érdekes, vagy mondhatni inkább végletes terep, hiszen az olyan elborult modellektől, mint a rekordokat sorra döntögető Honda Civic Type R, egészen az inkább hétköznapi használatot előtérbe helyező, de persze továbbra is nagyon dinamikus Volkswagen Golf GTI-ig nagyon sok árnyalat megtalálható benne – és most az összkerekes modelleket, mint a Ford Focus RS vagy éppen a Volkswagen Golf R, direkt nem vettem számításba. Ezen a kacifántos terepen próbált eltalálni egy tökéletes egyensúlyt a Hyundai, amivel mindenkinek igyekezett kedvezni. Ez persze veszélyes játék, hiszen ilyenkor könnyen két szék közé ülhet az ember, de a koreaiak jó érzékkel – és persze hozzáértő mérnökökkel – ültek meg két lovat egy fenékkel.

Mindez pedig már az autó megjelenésén is tetten érhető: az i30 már önmagában is elég morcos tekintettel lett megáldva, ezt pedig úgy sikerült még vadabbá tenni, hogy közben nem estek át a ló túloldalára a tervezők. A nagyobb légbeömlők, a piros részletek, a több helyen is feltűnő N betűk – erre később még visszatérünk –, a Performance csomag 19 colos keréktárcsái, a vörös féknyergek, a fordított háromszög formájú harmadik féklámpával ellátott hátsó szárny vagy éppen a két méretes, valódi kipufogó mind-mind jelzi, hogy ez bizony nem egy átlagos kompakt. Egyébként a Hyundai nagyon jól eltalálta az N részleg színének választott, egészen egyedi kék árnyalatot is, ami jól mutat az autón – persze próbáljunk meg elvonatkoztatni a tesztautóra felkerült matricáktól.

Ez a nyers felsorolás nyilván nem váltja ki ugyanazt, mint amikor élőben pillantjuk meg az autót, de a galéria képein remélem azért átjön az a fajta kissé visszafojtott, ám mégis egyértelmű agresszivitás, amit az autó sugároz – a kiállása kétség kívül kiváló, még ha néhány ellenlábas jóval látványosabban is igyekszik felhívni magára a figyelmet. Visszatérve az előbb említett N betűre: sokaknak furcsa lehet ez a választás a Hyundaitól, ám a koreaiak nem szerettek volna olyan klisés betűket választani, mint az S, az R, az RS, a GT vagy éppen a GTI – melyekből már bőven van elég a piacon.

A sztori egyébként egyszerű: a fejlesztőközpontjuk Namyangban található, majd később a Nürburgringen is létesítettek egy tesztközpontot, és ha már csupa N betűs helyen készült az autó – és készül majd a többi N modell is –, hát az N-nél maradtak. A logó esetében pedig egy pálya sikánját szerették volna felidézni. Nem tagadom, az N-ről elsőre nekem sem egy sportrészleg jutna eszembe, ugyanakkor tetszik az egyedisége – végtére is, a BMW esetében sem azonnal vált legendává az M betű.

Térjünk azonban vissza az autóra: az utastérbe bepillantva talán még kevesebb jel utal arra, hogy nem egy átlagos i30-cal van dolgunk, ám az a néhány részlet rögtön elárulja az autót. A legszembetűnőbbek mindenképpen a sportülés és a sportkormány, melynek két kék gombja csak úgy világít az egyébként kissé komor, fekete utastérben. Néhány díszesebb betét, piros részlet azért elfért volna még, hiszen bár a több helyen – a váltón, az ülés háttámláján, a műszerfalon, a kormányon és a küszöbön is – megjelenő N betűk azért sokat adnak, a műszerfal középső betétje vagy éppen az amúgy dicséretes kézifékkar például kemény műanyagból vannak, ami nem kelt túl minőségi hatást. Ettől függetlenül azért az általános minőségérzettel egyáltalán nincs gond, ahogy az összeszerelés is példás.

Az üléspozíció kiváló, a sportszékek pedig talán inkább a komfort felé hajlanak: tartanak, de az igazán tempós kanyarokhoz azért kevesek – persze cserébe a hosszú utakon nem nyomnak, hanem finoman átölelnek. A sportkormány fogása kiváló, a helykínálat pedig megegyezik a normál i30-éval: elöl és hátul kellemesen tágas, négy felnőtt számára bőven elegendő a tér, a csomagtér esetében pedig egyedül a felárért (50 ezer forint) rendelhető hátsó toronymerevítő ront némileg a praktikumon, amit mi valószínűleg elhagynánk – főleg akkor van vele probléma, ha az alapból 395 literes csomagteret a hátsó üléstámlák lehajtásával bővítenénk, ugyanis ilyenkor útban van.

Ahogyan a helykínálat, úgy – a fent említett eltéréseket leszámítva – minden más is a normál i30-asból érkezik, így például az Android Auto és Apple CarPlay funkciókat is ismerő, okos és gyors multimédiás rendszer is. Utóbbi nagy újdonsága az N menüpont, ahol nyomon tudjuk követni a G-erőket, a köridőket, a gyorsulási időket, a pillanatnyi teljesítményt és nyomatékot, illetve a turbónyomást is, de itt szabhatjuk személyre az N Custom programot is, erről azonban később. Ami még említésre méltó, az a műszerfal tetején elhelyezett kis LED-csík, amelyik a váltásokra figyelmeztet minket, ráadásul üzemódtól függően: normál vagy éppen takarékos programban már jóval előbb felvillannak a kis színes fénydiódák.

A következő oldalon a lovak közé csapunk, érdemes velünk tartani!Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark