Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az autózás alapvető definíciója: A pontból B pontba gyorsan eljutni. Ha mindez kényelmesen, csomagokkal vagy többedmagunkkal, és még hatékonyan is történik, akkor nyert ügyünk van. Ezt a témát maxolja ki az új Land Rover Discovery, megfejelve még egy különleges képességgel: a B pontot a világtérképen lényegében bárhova leszúrhatjuk.

Jobban illik ide a V6 - galériaA kétliteres, kétturbós változat után végre az igazán méltónak tekinthető V6-os dízellel is megérkezett hozzánk az új Land Rover Discovery. Nem mintha a 240 lóerős változat nem lett volna harmonikus, csak éppen ugyanúgy felszerelve a V6-os öngyulladós egység semmivel sem drágább. Hiába hangzik jól az izmosabb 4-hengeres dízel, mi sokkal jobban szimpatizálunk a nagy 3-literes V6-os, és 2 helyett egy turbóval szerelt Td6 nevű dízellel, ami egyszerűen jobban passzol az óriási, nehéz és drága terepes karakteréhez – már csak energikusabb, dölyfösebb hangja okán is.

Nem ragaszkodik az utak jelenlétéhez

Nehéz volt, nehéz maradt - de azért fogyottIgaz, a kínálat jelenlegi legizmosabb dízelének 258 lóerős csúcsteljesítménye alig nagyobb az Sd4-nél, az 500 helyett 600 Nm-es csúcsnyomaték azonban nagyon meggyőző. Erre szükség is van: ezúttal ugyanis le tudtuk mérlegelni a modellt, ami egészen meglepő következtetéseket szült. Az elődnél az új generációnak ugyanis sokkal kevesebbet kellene nyomnia. Ennek oka a vadonatúj alumínium platform, amely 300 kilós fogyókúrát ígér.

Ez azonban a csúcsra szerelt tesztautónk esetében vágyálom marad. Az új Discovery valójában megtankolva, üresen 2,54 tonnára mérlegelt, történetesen 40 kilóval nehezebbre, mint az ugyanilyen motorral szerelt előd. Ebben persze az extrázottság adja a nagy differenciát: a 2011-es csúcsra szerelt tesztautót esetében ugyanis 2,66 tonnát mértünk. Hol van az igazság? Félúton. Ugyanúgy felszerelve a két modell között lehet 150 kiló különbség, a kisebb mértékű differenciát az új generáció gazdagabb extralistája adja: csak gondoljunk bele, hogy például az összes (vagyis mind a hét) ülés elektromos lecsukhatósága és mozgathatósága önmagában hány kilót nyom, és akkor még az óriási (teljesen értelmetlen) 22 colos kerekekről nem is beszéltünk.

A képességekhez bőven elég a dinamika

A ZF váltó munkája is példásEzek mind ahhoz vezetnek, hogy az egyébként alapmodellként hihető 8,1 másodperces 0-100-as gyorsulás helyett 8,6 szekundumot mértünk, ami még mindig becsületére válik a modellnek, tekintve luxusautós méreteit. Igaz, ezzel csak 1 tizeddel gyorsabb, mint az ikerturbós négyhengeres alternatíva (amely nem a lóerők, hanem a 115 kilóval könnyebb tömeg miatt érvényesül ilyen jól), de például az elődnek 1,2 szekundumot ad, ami érezhető differencia. A teljesítmény lehívásában egyébként a nyolcfokozatú automataváltó is segít, és érezhetően kevesebb dolga akad a nyomatékosabb motorral: egyenletesen gyorsítva hamarabb váltogat, mint a négyhengeres esetében.

És a fogyasztás? V6, automataváltó, csúcsfelszereltség, vezetővel 2,63 tonnás tömeg és igényes összkerékhajtás. Nem várhatunk csodát. De ehhez képest azt kapunk: elődjénél két literrel takarékosabb az áthangolt motor, amely normakörünket 7,8 l/100 km-es értékkel teljesítette. Hiába a nagy homlokfelület és a 285 mm széles abroncsok körben, még a 130 km/h-s autópályás menetnél is megállt az étvágy 9 literben, ami azért mindent figyelembe véve több, mint tisztességes érték.

Használati értéke kimagasló

Sportoláson kívül mindenre jóDe mit is kell figyelembe venni? Például azt nem árt, hogy ez az óriás egyszerűen mindent tud, és valóban mindenre jó. A legtöbb szabadidőmodellel ellentétben nem csak egy divatcikkről van szó, hanem egy olyan ‘célszerszámról’, ami nagyon magas szintű valós igényeknek képes megfelelni. Például hihetetlenül komfortos, csendes, biztonságos, tágas, telis-tele van remek ötletekkel, ráadásul gyakorlatilag nincs előtte akadály - és higgyék el, tényleg nincs. Ráadásul a menetteljesítményei és a menettulajdonságai aszfalton is meglepően jók, miközben fogyasztása és hatékonysága is jobb a vártnál. Összességében ki merem jelenteni, hogy a világ talán legjobb, pontosabban fogalmazva legsokoldalúbb terepjárójáról van szó. A Discovery különben eddig is ilyen volt és az aktuális generációval szintén ilyen maradt, azzal az ‘aprócska’ különbséggel, hogy minden szempontból jobb lett elődjénél, tényleg óriásit fejlődött. Nézzük is meg, hogy miben hozott újat az aktuális generáció!

Erőteljes hátszéllel - felfelé ível a Land Rover karrierje

Nos, az elődök értékeit megörökölve, ám vadonatúj alapokon új öntudatra ébredve mutatkozott be a Land Rover Discovery új generációja. Az SUV modell úgy lett nagyobb, hogy közben mázsákkal lett könnyebb, a praktikumot és a többcélú használatot pedig olyan magas szintre emeli, ahol korábban még sosem járt. Már hosszú évek óta egyértelműen látszik: a Land Rovernek is jót tett az indiai hátszél, ugyanis amióta átvették az indiai befektetők a brit márkacsoportot, szinte szárnyalnak a gyártók, és a minőség egyáltalán nem csökkent, miközben a fejlesztésre fordított összegek óriási mértékben növekedtek. A legfrissebb bizonyítéka ennek a vadonatúj Land Rover Discovery, amiről a tavaly őszi Párizsi Autószalonon hullt le a lepel.

Nagy autó, nagy lábak - belül ő a legtágasabb

A Land Rover/Range Rover kínálatának rohamos bővülésével lassan könnyű lesz eltévedni a típusok között, tegyünk hát rendet először is itt. A Discovery nem összekeverendő a tavalyelőtt leleplezett Discovery Sport modellel, ugyanis a Sport verzió a jelen tesztben szereplő ‘klasszikus’ Discovery kistestvére, kvázi a korábbi Freelander utódja. 190-es felnőtt a hátsó sorbanNo nem mintha nem lenne már a Sport is elég nagy, főleg, hogy akár hétszemélyes utastérrel is kérhető, a Discovery azonban sokkal magasabbra tette a lécet. A hétszemélyes kialakítás természetesen nála is adott, azonban harmadik sorban a legtöbb hétszemélyes autóval ellentétben nem szükségülésekről, hanem teljes értékű ülésekről beszélhetünk (ha kicsit nehéz is beülni, akár felnőttek is elférnek itt), ráadásul a hosszirányban 160 mm-t tologatható középső sornak köszönhetően az igényeknek megfelelően lehet variálni a térkihasználást. Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy némi ‘sakkozással’ akár hét nagyra nőtt (mondjuk 185 cm átlagmagasságú) felnőtt elfér a Land Rover büszkeségében. Ezt pedig nagyon kevés személyautó mondhatja el magáról.

Letisztult, prémium hangulat

A vadonatúj Discovery különben külső méreteit tekintve nagyjából egy Volvo XC90-nek felel meg: hossza alulról súrolja az 5 métert (pontosan 497 cm hosszú), szélessége a külső tükrökkel együtt 2,22 méter, magassága pedig 185 cm. A tengelytáv különben 38 mm-rel, 2923 mm-re nőtt, és ez az érték megegyezik például a nagy Range Roverek tengelytávolságával. A Land Rover egyébként nagyon büszke a kategóriában igencsak kedvezőnek számító 0,35-ös cw-értékre (légellenállási együttható), ami részben meg is magyarázza a jó autópályás fogyasztást.

Tudományos - valójában mindent intéz helyettünkA légrugózás a Discovery esetében szinte kötelező, és a V6-os esetében alapáron meg is található a fedélzeten. Ennek köszönhetően a terepjáró az utasok életét is megkönnyíti, hiszen kínál egy beszállási magasságot, aminek különösen a Hölgyek és/vagy az alacsonyabb testalkatúak, továbbá a gyerekek örülhetnek. Viszont a hasmagasság terén sem kellett kompromisszumot hozni, hiszen a maximális hasmagasság eléri a 283 mm-t, ami a legkeményebb terepjárók értékének felel meg - ilyet máshol gyakorlatilag nem találunk a kategóriában.

Az alacsony ablakkerettel pazar a panoráma, és sehol sem könyökölhetünk ennyi helyen ilyen jól

Ennek köszönhetően nagy hosszúság és hosszú tengelytáv ide vagy oda, a terepszögek és a rámpaszög különösen jó, a gázlómélység pedig eléri a 900 mm-t, akárcsak a ‘nagy’ Range Rover modellek esetében. Külön érdekesség, hogy az opcionális tükrökbe épített kamerák figyelik a víz szintjét, így a nagyságrendi becsülgetés izgalmai helyett egyszerűen hagyatkozhatunk a központi rendszer kijelzéseire a ‘búvárkodás’ során. Az intelligens összkerékhajtás természetesen széria, akárcsak az üzemmód-választó, előbbit ráadásul hátsó önzáró differenciálművel is kiegészíthetjük, ami nagyon is jól jöhet terepezés során. Emellett pedig a Land Rover terepes tempomat rendszere szintúgy jó szolgálatot tesz, amelyen 2 és 30 km/h között beállítjuk a haladási sebességet, az autó pedig mindent intéz nekünk, legyen szó hegymászásról vagy lejtőn leereszkedésről. Így aztán a modell tényleg olyan, mint egy jóságos elefánt: bárhová elvisz minket és nem ismer akadályt, kedvességével pedig mindig belopja magát a szívünkbe.

Sokkal többet tud, mint amit merünk kérni tőle

Különleges betét - szép fa is vanA V6-os egység egyébként csak a négylépcsős felszereltségi szintválasztás második helyén található SE kiviteltől felfelé elérhető. Így már közel 19 millióról beszélünk, ahonnan a következő - HSE - felszereltségi szint nagyobb, 1,2 milliós ugrásra van. Azonban ezt, valamint az efelett mintegy 2,2 millióval lévő csúcsszintet is érdemes lehet bepipálniuk a luxusra vágyóknak, mivel az egyes csomagok rendre kb. 2,3 illetve 2,5 milliónyi extrát adnak. Utóbbival a V6-os motorok esetén már 22 millió forintnál tartunk, de itt már bizony igazi prémium felszereltséggel van dolgunk - sokan valószínűleg több opciót nem is kérnének. Az arany középút különben szerintünk a harmadik HSE szint.

Ügyes központi rendszer, jól szóló hifiTermészetesen minden téren a legmodernebb technológiát képviseli az új Discovery, legyen szó akár az extrákról, akár a multimédiás rendszerekről, ami többek között akár az Android/iOS rendszerű okostelefonok kijelzőjét is képes klónozni Android Auto/Apple Car Play funkciója révén. A 10-colos érintőképernyőn minden fontos információ megjeleníthető, a szórakoztatásról pedig egyebek mellett beépített WiFi router vagy egy akár 14 hangszórós Meridian csúcshifi gondoskodhat. Olyan ínyencségeket is találunk a listán, mint például a vízálló ‘karkötőkulcs’, ami sokszor jól jöhet. S hogy a nagy kirándulások alkalmával a csomagoknak is elegendő hely maradhasson, a tervezők öt üléssel óriási, alaphelyzetben 1137 literes csomagtartót terveztek a Discoverynek, ami 2 üléssel akár 2,4 köbméterre bővíthető. Persze a(z opcionális) hétüléses ‘Diszkó’ a hét felállított ülés mögött már csak nagyon pici csomagteret kínál, cserébe viszont legalább egy teljes értékű hétszemélyes autóról beszélhetünk. Opcionálisan különben a második és a harmadik sor üléseit teljesen elektromosan tudjuk a padlóba süllyeszteni illetve onnan visszaemelni őket.

Ide aztán lehet pakolni - galériaAz első sorban persze királyi helyviszonyok uralkodnak, az anyag- és összeszerelési minőség pedig szintén méltó az árcédulához, mindössze néhány működési apróságot kifogásoltunk az autóban, de reméljük, hogy ezeket idővel sikerül orvosolniuk a briteknek - az elegáns tesztautó az első darabok között volt. Ha már a kritikánál tartunk, annyit azért hozzátennék, hogy az első ülőlapok lehetnének kicsit hosszabbak, a dőlésük pedig nagyobb tartományban állítható: üléskomfortban véleményünk szerint nem kiemelkedő a modell, pedig minden adott lenne a maximális kényelemhez. Cserébe viszont az utastér luxushangulatot áraszt, minden kézre esik, a kartámaszok nagyon jó helyen vannak, a (feláras) dupla napfénytető pedig szintén remek dolog.

Ár-érték arányban egészen kiemelkedőAz árakról fentebb már egészen részletesen esett szó: első ránézésre eléggé ijesztő a Discovery árazása, azonban ha jobban megnézzük az autó által kínált értékeket, a végén kiderül, hogy ár/érték arányban nem is áll rosszul a Discovery szekere rúdja - szerintünk bármelyik prémium konkurensnél jobban megéri az árát, hiszen nagyságrendekkel jobban használható náluk. Az alapmodell ugye 16 millió alapmotorral, persze légrugózás, dupla napfénytető, hét ülés stb. nélkül. És a prémium márkák árazását ismerve nem meglepő, hogy a felső határ gyakorlatilag a csillagos ég, amit 25 milliónál drágább, minden földi jót tartalmazó First Edition kiadású tesztautónk is jelképez.

Nem sport, de ide ez pont nem is kellIgen, ez bizony még prémium SUV szinten is sok pénz, cserébe viszont terepjárási képességekben és a puszta belső méretek terén a konkurensek előtt van a Discovery, mellyel így a világ egyik legjobb és főként legkívánatosabb ‘mindenes’ terepjáróját birtokolhatjuk, amely immár 27 éve van velünk a piacon. Mert egy SUV nem sportolásra való – lehet persze dinamikus modellt alkotni, de valójában a kategória legsportosabb képviselője is jóval messzebbre áll egy hasonló méretű személyautótól sportosság tekintetében, mint a kifejezetten kényelemre hangolt Discovery tőle. Egyébként egy ‘racionális’ konfiguráció listaáron nagyjából megáll kicsit több mint 20 millió forintból.

Igen, ez (is) ijesztő összeg, de a hasonló méretű konkurensek sem kedvezőbbek. Ráadásul például egy azonos alapokra épített, de kevésbé praktikus Range Rover Sport milliókkal drágább azonos konfigurációban, ráadásul csak 5 személyes és terepen sem ilyen ügyes - a legtöbb konkurenshez hasonlóan.

Néhány szóban

A Land Rover Discovery a világ talán legsokoldalúbb terepjárója – és azon ritka modellek egyike, amely hű maradt a kategória elnevezéséhez. Ennek megfelelően terepen elképesztő dolgokra képes, miközben országúton luxusautósan kényelmes. A gyártó által ígért tömegcsökkentés a csúcsra szerelt modell fejlett (és nehéz) extrái miatt elmaradtak, viszont a 2,5 tonnás üres tömeghez képest egészen dinamikus és hatékony a modell – sportos ambíciókat azért nem elégít ki. A V6-os dízellel messze a legjobb választás a Discovery. Röviden szerintünk a világ talán legjobb, legsokoldalúbb terepjárójáról van szó. Hogy drága? Minden relatív.

Előnyök: Hatalamas, praktikus belső tér prémium szolgáltatásokkal; Egyedülálló terepképességek; Korrekt menetteljesítmények, viszonylag alacsony fogyasztás; Jó ár-érték arány; Ötletes opciók; Kivételes sokoldalúság

Hátrányok: Szűk helyeken nehézkes manőverezhetőség; Nem elég sokoldalú ülésbeállítás; Túlzó gyári adatok a tömegcsökkentés kapcsán

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 

Kommentek