350 lóerő egy tonnára – versenypályás Lotus érkezett

Nyomtatás

Javában tart a Lotus márka anyagi nyereségességének létrehozása. Az évtizedek óta válságban lévő brit manufaktúra már megtette az első lépést a szebb jövő felé, és a nagy premier előtt a jelenlegi modellkínálatának felrázásán dolgozik. Ebben jelenti a következő lépést az Exige Race 380, amely kimondottan versenypályás használatra készül.

A közúti verzióhoz képest a tömegcsökkentés jelenti a Race legnagyobb előnyét: a tudatos könnyítésnek és a felesleges sallangok elhagyásának köszönhetően valamivel több, mint egy mázsát könnyítettek az autón. Ennek következtében mindössze 998 kilogrammos száraz tömeget kell mozgatnia a Toyotától érkező, de kompresszorral tűzdelt 3,5 literes V6-os 380 lóerejének. Mindez szuperautós tömeg-teljesítmény arányt hozott létre.

Ehhez jön az aggresszívabb megjelenésű, légterelőkben gazdag karosszéria aktív diffúzorral és hátsó légterelővel. Mindez a 270 km/h-s végsebességnél 240 kilós leszorító erőt termel. A sokszínűséget állítható Öhlins lengéscsillapítók és stabilizátorok fokozzák a futóműben, a kanyartempóhoz pedig a könnyű, kovácsolt alumínium felnikre húzott Michelin Pilot Sport Cup 2 félslick abroncsok járulnak hozzá. Mindennek köszönhetően az újdonság a Lotus tesztpályáján 1,5 másodperccel jobb köridőt tudott letenni, mint elődje, az Exige Cup R racer.

A pályahasználatra szánt modell már rendelhető, igaz, mélyen a zsebbe kell nyúlni érte, amit 44,4 millió forintos árcédulája hűen jelez.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark