Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Volvo már korábban bejelentette, hogy ‘az utca embereit’ (családokat, ügyfeleket stb.) is bevonná az autonóm autók fejlesztésébe, akik a legfrissebb technológiák tesztelésével szolgálnának fontos információkkal a tervezők számára. A “Drive Me” elnevezésű projekt már el is indult, és a Volvo megkezdte az első prototípusok kiadását.

Egyelőre kizárólag - speciálisan felszerelt/felkészített - rendkívül fejlett autonóm vezetésre képes XC90-es prototípusok kerülnek a Svédországban élő jelentkezőkhöz: a gyártó a hírek szerint összesen körülbelül 100 szerencsés családhoz fogja eljuttatni tesztelés céljából az autókülönlegességeket a Drive Me program keretében. A tesztelés állítólag több fokozatból fog állni: először azt kéri a gyártó, hogy a vezetők végig tartsák kezeiket a kormánykeréken és folyamatosan figyeljék az eseményeket, hogy szükség szerint bármikor be tudjanak avatkozni a vezetésbe - közben pedig gyűjtsék a tapasztalatokat. Később aztán a Volvo még fejlettebb funkciókkal fogja ellátni az autókat, amelyek megfelelő használatához speciális tréningekben kell részesülniük a tesztelőknek - számos tesztelésre pedig majd zárt, ellenőrzött körülmények között kerülhet sor.

A svédek szerint már 4 év múlva piacra kerülhetnek az első autonóm szériagyártású Volvók...

A Volvo sokat vár a Drive Me programtól, a svédek elmondták, hogy nagyon-nagyon sok hasznos adattal szolgálhatnak a jövőben a ‘privát’ tesztelők a fejlesztők számára, hozzájárulva ahhoz, hogy minél gyorsabban el lehessen érni szériagyártásban is a teljesen autonóm vezetéshez. A Volvo fő célja különben az, hogy 2021-ben megjelenjenek az utakon az első autonóm szériagyártású Volvók, ami kétségtelenül bátor célkitűzés, de elképzelhető, hogy (legalábbis bizonyos fejlett országokban) meg fog valósulni a gyártó álma. Az mindenesetre biztos, hogy érdekes jövő előtt állunk a közlekedés és az autózás szempontjából (is)...

Kommentek