Búcsú a slusszkulcstól: okostelefonjaink veszik át a helyét

Nyomtatás

Az okostelefonok mostanra életünk szerves részét képezik, így nem csoda, hogy egyes autógyártók és más vállalatok az autózás világában is egyre nagyobb szerepet szánnának az ilyen mobil eszközöknek. A Mercedes-Benz már most is kínál fejlett nyitási-indítási lehetőségeket az okostelefon segítségével, a Car Connectivity Consortium (CCC) nevű cég pedig kifejezetten ilyen technológiák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, és szerintük ez jelenti a jövőt.

Jobban belegondolva pedig valóban komoly lehetőségek rejtőznek ezekben a rendszerekben, hiszen nem csak a slusszkulcs elhagyása jelenthet előnyt, hanem az autómegosztás lehetősége is kecsegtető lehet, akár családon belül, akár szélesebb körben. A rendszer az úgynevezett Near Field Communication, vagy ismertebb nevén, rövidítve NFC technológián alapul, és a fejlesztők szerint ezzel a megoldással a lehető legmagasabb biztonság érhető el. Ez már csak azért is fontos, mert sokan nyilván nehezen bíznának meg egy ilyen rendszerben, holott a slusszkulcs/távirányító valószínűleg még kevésbé biztonságos, erre pedig egy korábban általunk is megosztott videó lehet a bizonyíték – ráadásul az NFC csak nagyon közelről, gyakorlatilag érintéssel működik.

A CCC azt is elárulta, hogy bár még csak az első lépénél tartanak, máris elképesztően nagy az érdeklődés a számítástechnikai óriások és az autógyártók részéről is. Többek között az Apple, az LG, a Samsung, a Qualcomm, az Audi, a BMW, a General Motors, a Hyundai vagy éppen a Volkswagen is jelezte már, hogy szívesen dolgoznának együtt a vállalattal, ráadásul itt nem arról van szó, hogy szeretnék kisajátítani maguknak a technológiát, hanem egy mindenki számára hasznos, egységesített megoldást szeretnének kidolgozni.

A BMW részéről meg is szólaltak az ügyben: „A BMW nagy lehetőséget lát az egységesített, digitális kulcs funkcióban, amin a CCC dolgozik.” A bajorok azt is hozzátették, hogy a legújabb verzió – aminek segítségével az autómegosztás is elérhetővé válik – hamarosan elkészül majd, és kiváló felhasználói élménnyel szolgálhat a vásárlóik számára. A sorozatgyártásban való bevezetés még várat magára, de sokat elárul a tervekről, hogy a csoport több mint 70 tagja az autóipar több mint 70, az okostelefonok piacának pedig több mint 60 %-át fedi le, így valóban egy igazán egységesített megoldásról beszélhetünk majd. Szerintünk egyébként komoly jövője van ennek a technológiának, és kíváncsian várjuk, hogy mikor fog igazán elterjedni.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark