2018. Június 20., Szerda

Frissitve:04:45:28

Ezek Magyarország kedvenc színei

Nyomtatás

Magyarország kedvenc színe a kék, de a leggyakoribb autószínnek hazánkban a fehér, az ezüst és a szürke számít. Ha tehetnék, sokan választanának maguknak fekete és persze kék járművet – többek közt ez derül ki a PPG Trilak első Színtérkép felméréséből.

A hazai internetező felnőtt lakosság kedvenc színe a kék, ezt követi a fekete, a zöld és a piros – ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amit a PPG Trilak megbízásából az eNet végzett el. A Színtérkép-kutatás eredményei szerint a megkérdezett nők 27, a férfiak 31 százaléka voksolt a kékre, de míg a férfiak körében a zöld, addig a nőknél a piros/vörös lett a második legkedveltebb szín. A házasok és a fővárosiak körében a zöld, a nem házasok és a vidékiek esetében pedig a fekete futott be az ezüstérmes helyre.

A felmérés során rákérdeztek a legkedveltebb autószínekre is. A megkérdezettek több mint tizedének (13%) van vagy volt fehér autója, ezt követi az ezüst és a szürke 11-11%-kal. Az internetezők ötöde ugyanakkor fekete színű gépjárművet választana (21%) – második ebben a sorban a kék (15%), majd az ezüst (12%), 11% pedig fehér autót szeretne. Nemzetközi szinten viszont már a fehér az új fekete: a sötét árnyalat leszorult sokáig vezető helyéről, illetve a szürke/ezüst hagyományosan közkedvelt fényezés. Az élénkebb színek között globálisan a vörös, a kék és a barnás árnyalatok megegyező arányban népszerűek (kb. 8 százalék), ami még együttesen is eltörpül a fehér több mint egyharmados részarányától.

Ha már festékgyártó végezte a kutatást, ne hagyjuk ki az otthoni tanulságot sem. Itt a honfitársaink a világos színeket kedvelik, és ilyen házakban, lakásokban is élnek. Jelenleg minden ötödik internetező fehér színű házban lakik – a fehér színt szorosan követi elterjedtségben a sárga (18%), míg a harmadik leggyakrabban említett külső házszín (a szürke) aránya már 10% alatti. A szürke szín – nem meglepő módon – a panelházakat is magában foglaló, legalább tízlakásos társasházak körében a legelterjedtebb. A megkérdezettek a legszívesebben fehér, krémszín és bézs színű házakban laknának, de amíg a fehér színt inkább a férfiak, addig a bézst és a krémszínt inkább a nők preferálják.

Ezek vajon milyen színek?

A sokak számára talán idegenül hangzó színárnyalat-elnevezések ismertsége terén nagy a nemek közötti különbség. Az ekrüről a nők kétharmada, a férfiak csupán harmada tudta, hogy a fehér egyik árnyalatáról van szó, míg a terrakotta esetében a nők 61, a férfiak 45 százaléka válaszolt helyesen. Keményebb diónak bizonyult a smalt, a sziena és a tób: ezeket a válaszadók csupán mintegy ötöde tudta beazonosítani. (A smalt egy mélykék, a sziena egy sárgásbarna, a tób pedig egy szürkészöld árnyalatot jelöl.)

A hálószobában szintén a visszafogott színeket szeretik az internetezők: fehér, krém, barack, vajszín a legkedveltebb árnyalat. A nemek közötti különbség itt is tetten érhető, hiszen a férfiak egyértelműen a fehéret részesítik előnyben, a nőknél pedig a krémszín, a barack, a fehér és a narancs a nyerő. Budapesten a fehér a legkedveltebb hálószobaszín, vidéken a fehér a krémszínnel osztozik a népszerűségi lista első helyén. Szinte minden internetezőnél történt már festés – igaz, ötödüknél erre legalább négy évnél régebben került sor –, háromnegyedüknél ekkor a belső fal színe is változott. A festékválasztás során tízből hat internetező számára felülírhatja a színpreferenciát más, olyan speciális terméktulajdonság, mint például a moshatóság vagy a dörzsállóság.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark