Hamarosan érkezhetnek a hibrid M-es BMW-k

Nyomtatás

Az autózás világában egyre erősebben látszik körvonalazódni, hogy az elektromos és hibrid hajtásláncokban látják a jövőt a gyártók. Nincs ez másként a sportautók terén sem, így az sem lephet meg minket igazán, hogy a BMW M divíziójánál is felmerült a villanymotorok használata, amiről a sportrészleg egyik vezetője beszélt a médiának.

A témában Dirk Hacker, az M GmbH hajtásláncokért felelős alelnöke szólalt meg, és elmondta, hogy a nagy teljesítményű négykerekűek jövőjét egyértelműen a hibrid megoldásokban látják. Ugyanakkor azt is kiemelte a szakember, hogy az elektromos technológiának legalább akkora szerepe van a teljesítmény növelésében és az autók még jobb reakciójában, mint a hatékonyságban, így nem arról van szó, hogy kizárólag a fogyasztás csökkentése érdekében váltanának a németek.

„Figyelemmel követjük az elektromos technológia fejlődését – ami szerintem elkerülhetetlen a jövőben –, hiszen ez a teljesítmény növelésének a lehetőségét is magában hordozza. A felméréseink szerint a vásárlóink nem érdeklődnek a tisztán elektromos hajtásláncok iránt. Szeretnének biztosak lenni benne, hogy ezek a változások a teljesítmény növeléséről szólnak” – árulta el az újságíróknak még januárban Hacker úr.

Mindez egyben nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a belátható jövőben nem készül teljesen elektromos M-es BMW, de a villanymotorok megjelenése már nincs messze – csupán arra várhatnak még a németek, hogy a technológia fejlődésével még jobb alternatívává váljanak ezek a rendszerek. Ez utóbbit a vezető ki is fejtette: „oda kell figyelnünk a hibrid rendszer jelentette plusz tömegre is. Mi a kompromisszum? A kérdés, hogy a technológiánk jelenlegi állása szerint is megoldható-e ez a probléma, vagy szükségünk lesz egy új szerkezeti megoldás kifejlesztésére a jövőben.”

Az elektromos, vagy legalábbis hibrid hajtásláncok elkerülhetetlenek lesznek a jövőben, azonban az öblös benzinesek szívmelengető hangját leszámítva szinte mindenben jobbak lehetnek majd az egyszerű belsőégésű motoroknál – főleg, ha tovább fejlődik a technológia. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a minden szempontból lenyűgöző BMW i8, melynek példája utat mutat az M divízió számára is a jövőre nézve.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark