Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Nemsokára bemutatkozik az év talán legizgalmasabb durranása, amelynek képét csak szép lassan rakosgathatjuk ki. A Forma-1 technikát felvonultató Mercedes-AMG Project One az őszi Frankfurti Autószalonon debütál majd, azonban addig a németek természetesen folyamatosan felkavarják az állóvizet egy-egy ízelítővel, ahogy teszik azt most is.

A kétüléses szupersport autó vagy ha jobban tetszik, hiperautó már nagyon közel áll a szériagyártáshoz. Hihetetlen, bizarr és maga a csoda a technika és az autózás szerelmesei számára – jóformán egy Le Mans-i protoípust láthatunk lelki szemeink előtt, amelyben Forma-1 szív dobog. A hajtáslánc ugyanis erőforrástól kedve az elektronikán át egészen a hibrid komponensig mind az autóversenyzés királykategóriájából érkezik. S ugyanígy az aerodinamikában is megmutatkozik a stuttgarti gyártó versenysportokban szerzett tapasztalata. A Project One lemezei alatt tehát a Forma-1 versenyautóból ismerős 1,6 literes, V6-os turbómotor játszik főszerepet, elektromos segítséggel természetesen. A technika persze nem a legújabb F1-es autóból származik, hanem a 2015-ös W06 Hybrid már kipróbált, bizonyított komponensei alkotják.

A Mercedes szakemberei mindemellett megjegyezték, hogy a közúti használat miatt számos alkotóelemet alaposan átterveztek és módosítottak, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az autó képes legyen a motor méretéhez képest brutálisnak mondható teljesítményt 50.000 km-en keresztül biztosítani. Ennyi lesz ugyanis a fő karbantartási intervallum, amelynek leteltével alapos és mély karbantartást kap az autó. Persze nem tévedünk, ha azt feltételezzük, hogy a könnyedén 10.000 1/perc fölé pörgő hathengeresbe egyetlen tulaj sem tesz majd ilyen sok kilométert.

Az 1,6-os benzinmotort villanymotorok támogatják majd az első tengelyt meghajtva, míg a hátsó kerekek sanyargatásáért a V6 felel. A hibrid rendszer összteljesítménye 100 lóerő környékére várható. A Mercedes-AMG közleménye szerint a Project One lenyűgöző teljesítményt nyújt majd a versenypályán, miközben a mindennapi használatot is jól bírja majd. Mi pedig nem kételkedünk a gyáriak szavában. Megrendelni nem sokaknak lesz lehetőségük, egyrészt a 275 darabra limitált példányszám, másrészt a 650-700 millió forintnak megfelelő vételár miatt. Egyébként ezúttal is lehetőség volt előrendelésre, amelynek során nem meglepő módon jó előre elkelt minden darab. Noha a németek hiperautója már Frankfurtban bemutatkozik, a végleges verzió és a szállítások csak 2019-ben valósulnak meg.

Kommentek