2018. Június 20., Szerda

Frissitve:04:45:28

Hivatalos: az új Aston Martin Vanquish bemutatkozik (videóval)

Nyomtatás

Mint derült égből villámcsapás, úgy erősít be az Aston Martin. A napokban már pletykákat lehetett hallani, ám igazán csak a leleplezés pillanatában igazolódott be: a márka újkorát kezdő Vanquish feltámad. A második generáció pedig még izgalmasabb, mint elődje, még ha nem is szolgál hatalmas újdonsággal.

A DB9-re alapuló DBS-t váltó szuperautó nem teljesen új fejlesztés, hanem egy alapos átdolgozás, melynek eredménye például a negyedik generációs VH nevet viselő alumínium, monocoque platform, amely a gyáriak szerint elődjénél több mint 25 százalékkal merevebb. Emellett ráadásul könnyebb is, amelyben a szénszálas hátsó rész és a könnyűsúlyú alumínium széleskörű alkalmazása is közrejátszik. Ezzel 13 százalékos fogyókúrára bírták a felépítményt, ám az összsúlyt a jobb felszereltség kissé felfelé kanyarítja.

Összességében a teljes fogyókúra 55 kg-ra tehető – persze az így adódó 1,74 tonna sem nevezhető pehelysúlynak, ám tekintve az autó méreteit (hosszúság: 4,72 m, szélesség: 2,067 m, magasság: 1,294 m) és a luxusra való beállítottságot, ez valahol érthető is.

Az 50-50 százalékos súlyelosztású karosszéria mozgatását egy 5,9 literes V12-es szívómotorra bízták, amely 573 lóerőt teljesít 6750 fordulat/percnél, míg csúcsnyomatéka tekintélyes 620 Nm, amely 5500-nál érkezik. Az orrban elhelyezett előforrás 19 mm-rel alacsonyabban ül, mint korábban, a hátsó kerekeket pedig ugyanazon a Touchtronic 2 névre hallgató hatsebességes automataváltón keresztül hajtja, amelyet a DBS-ből már ismerhetünk.

A brit szuperautó 4,1 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet (ez két tizedes javulás a DBS-hez képest), ám végsebessége nem éri el a bűvös 300-at: csupán 295 km/h, ami a lóerők számát tekintve meglepően hangzik – valószínűleg a leszorítóerőre kihegyezett aerodinamika az ok, de erről nem szól a gyári közlemény. Az viszont valószínűsíthető, hogy akad majd olyan potenciális vásárló, aki nem lesz elégedett az adattal.

A dinamikus mozgásról a 20 colos kerekekre húzott Pirelli P-Zero abroncsok új generációja is gondoskodik, amelyet kimondottan az autóhoz igazítottak a fejlesztők. Őket a Brembótól érkező karbon-kerámia féktárcsákkal operáló fékek kínozhatják, amely elöl megegyezik a One-77 rendszerével (398 mm tárcsák, hatdugattyús fékekkel), míg hátra négydugattyús fék kerül. A gyors kanyarodást az Aston Martin továbbfejlesztett állítható lengéscsillapító rendszere igyekszik tökéletesíteni, miközben az elektronikus segédleteket a sportos hangulat jegyében hangolták a mérnökök.

A magáért beszélő külső mögött a márka jellegzetes vonásait találjuk, melyet egyel több vödör futurizmussal öntöttek nyakon a rajzolók. Így például a belső vezérlők jó része érintésre érzékel, sőt a kezelők nagy része teljesen új.

A Vanquish elérhető lesz 2 és 2+2 üléses konfigurációban is. A gyártó ígérete szerint utóbbi esetében a hátsó üléssor nem csak dísznek lesz: az elődhöz képest 37 mm-rel nagyobb lábtérrel, 25 mm-rel nagyobb válltérrel és 87 mm-rel tágasabb szélességre számíthatunk. Ha már a praktikumnál tartunk, fontos megemlíteni, hogy a csomagtartó több mint 60 százalékkal, 368 literesre hízott, ami bizony már elég lehet akár 3-4 fő jól összeválogatott csomagjának is.

Az új Vanquish első példányai 2012 év végén érkeznek meg a vásárlókhoz, akik magyarosítva legkevesebb mintegy 72 millió forintot hagynak ott érte az Aston Martinnál.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark