2018. Június 20., Szerda

Frissitve:04:45:28

Hivatalosan bemutatkozott az Opel Adam (frissítve)

Nyomtatás

Az Opel is úgy gondolta, hogy meglovagolja a manapság divatos miniautó-hullámot és a vállalat alapítójáról elnevezve, Adam néven új modellt dobott piacra. A kis négykerekű premierje a szeptemberi Párizsi Autószalonon esedékes, de a gyártó már rengeteg részletet elárult róla.

A Fiat 500 és társai orra alá borsot törő apróság a Corsa átdolgozott, SCCS névre hallgató platformjára alapul, amelyet például éppen a Fiat 500 alatt is megtalálunk. 3,7 méteres hosszával, 1.720 mm-es szélességével és 2.311 mm-es tengelytávjával az Adam leginkább a MINI-vel van egy méretosztályban.

A típus formailag játékosnak mondható, miközben – bár méretei valamennyire predesztinálják – mindkét nem irányába húz. A mai trendeknek megfelelően számos külső és belső kiegészítővel szabhatjuk majd személyre az Adamet, olyannyira, hogy a gyártó közleménye szerint nem is lehet majd két teljesen ugyanolyan modellel találkozni.

Emellett modern elektronikai megoldásoknak sem lesz híján az Adam. Némi felár ellenében hétcolos érintőképernyős központi rendszert kérhetünk hozzá, amely teljes Bluetooth-os támogatást kap és az Androidos és Apple telefonokkal külön szoftveres felületen is képes csatlakozni. A kategóriában eddig nem ismert luxus kiegészítőként rendelhető lesz a fűthető kormány is, illetve az apróság már kap önparkoló rendszert is. Az Adam fejlesztői a biztonságra is gondoltak: a kisautó szériában kap front-, oldal- és fejlégzsákokat, kettős övfeszítőt és Isofix rögzítési pontokat az 50:50-es arányban ledönthető hátsó ülésekre.

Induláskor három benzinmotorral lesz rendelhető az Adam. A négyhengeres, 1,2 literes beszálló erőforrás 70 lóerőt teljesít. Aki többre vágyik, az 1,4 literes szívómotort kérhet 87 vagy 100 lóerős változatban. Erejüket ötfokozatú kézi váltó továbbítja majd az első kerekekhez, hozzá pedig start-stop rendszer is rendelhető lesz. A paletta később turbófeltöltős egységgel is bővül, amelyhez vadonatúj hatfokozatú váltó csatlakozik majd.

A Párizsi bemutatót követően várhatóan 2013 januárjában érkeznek meg az első Adamek a kereskedésekbe.
Hozzászólások  

 
#1 2012-07-12 10:49
Az összes szemét motort beleteszik, ami raktáron van!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark