Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Volvo nagyszabású bejelentést tett nemrég, méghozzá azt, hogy rengeteg tesztelés után hamarosan elindítja a világ első önvezető autó projektjét Svédországban, Göteborg városában.

A svéd gyártó már régóta tervezgeti a bevezetést, és úgy látszik, most megérett bennük a gondolat, és persze a technológia ahhoz, hogy belevágják a fejszéjüket a hatalmas vállalkozásba. A dolog lényege tulajdonképpen nem más, mint a Göteborg útjain autózó ingázókat mentesíteni tudják a vezetés terhe alól. Egyelőre még csak egy 51 km-es szakaszt vezetnének be, melyet a leginkább használt útszakasznak ítéltek meg ott a környéken.

Radarok és kameák dolgoznak egyszerre

A Volvo nem csak saját technológiáját szeretné megvizsgálni, hanem az ezzel járó társadalmi és gazdasági előnyöket, valamint a rendszer használatához szükséges infrastruktúra szükségességét. A svédek szeretnék azt is felmérni, hogy az emberek mekkora bizalommal fordulnak egy önmagát irányító jármű felé, hiszen nemrégiben még az aktív sebességtartó tempomat használata is megszokást igényelt.

A projekt már jövőre megindul, de 2017 előtt nem számíthatunk ezzel a technológiával felszerelt sorozatgyártású modellekre. Annyit elárultak, hogy ezek vadonatúj modellek lesznek, melyek az új padlólemezükre épülnek majd.

Az embeek bizalma még kérdéses

A Volvo vezérigazgatója, Håkan Samuelsson elmondta: „Amennyiben a svéd kormány el szeretné érni a célját, hogy ne legyenek

közlekedési balesetek az utakon, úgy a Volvo autóinak elengedhetetlen része lesz az önvezető funkció, mely egy fontos lépés ezen az úton. Ez a projekt egyszerre jelent több előnyt is számunkra: találkozunk a technológia valódi kihívásaival, miközben a vásárlóktól folyamatos visszajelzéseket kapunk.”

Ez valóban egy nagyon komoly lépés a négykerekűek teljes automatizálásának irányába, mely minden autórajongó számára egy kicsit ijesztő lehet. Bár valljuk meg, mis sem élvezzük mindig a hosszú és fárasztó autópályás túrákat. Kíváncsian várjuk, hogy közelebbről is megismerkedhessünk majd a rendszerrel, addig is be kell érnünk ezekkel a videókkal.

Kommentek