Kompakt crossoverrel és hétüléses SUV-val támad a Lexus

Nyomtatás

Az LS új generációjának bejelentésével a Lexus nem lőtte még el minden puskaporát az idei évre. Hamarosan érkezik az UX tanulmány sorozatgyártású verziója, mellette pedig az RX hosszított tengelytávú hétüléses kiadása bővíti a japán prémium márka portfólióját.

Kezdjük a sort az UX-szel! A tanulmánnyal a Toyota C-HR prémium testvérét alkotja meg a japán gyártó, amely jövőbe mutató, futurisztikus megoldásokkal teletömve vonza magához a tekintetet. Az UX Concept a 2016-os Párizsi Autószalonon lépett először a nagyközönség elé, bemutatva, hogyan képzeli el a Lexus a jövő kompakt SUV-modelljeit. A modell előremutató technológiákat vonultat fel, amelyek interaktív élményt kínálnak az autóban ülők számára. A vezető előtti műszeregység egy átlátszó földgömböt formáz, amely hologramként lebeg, és a funkcionális, mégis meglepően újszerű felhasználó felületen egyszerre jelennek meg az analóg és digitális információk. A középkonzolon is hasonló stílusban, egy csiszolt kristályszerkezeten hologramszerűen tűnik fel a klímaberendezés és a fedélzeti szórakoztató rendszer kezelőfelülete, ami így mind a vezető, mind az első utas számára tisztán látható.

Az új UX tanulmányban a legmodernebb járműelektronikai technológiák is megjelennek. Az ablaküvegek a fény hatására automatikusan sötétednek, a külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik, amelyek a hagyományos tükröknél jóval karcsúbb burkolatban is elférnek. Minden kapcsoló elektrosztatikus, és átlátszó borítás fedi őket. Az A-oszlop uszony-motívuma megismétlődik a műszerfalon is, amelynek utasoldalán multifunkciós zeneközpont kínál újszerű audio-élményt az új generációs Lexus-vásárlók számára.

Az volt a célunk hogy megalkossuk a kompakt crossoverek új generációját, amely a vásárlók szemszögéből keres egyedi megoldásokat; így született meg ez az innovatív, háromdimenziós, teljes egészében interaktív élmény” – avat be Stephan Rasmussen, a Lexus egyik formatervezője.

A tanulmány további különlegessége a Lexus egyedi, hálós üléskoncepciója, amely még természetesebb megtámasztást kínál. A hajtásláncról nem beszél a gyártó - hiszen nem is ezen van a lényeg -, de nem lövünk mellé, ha a Toyota C-HR, vagyis a Prius hibrid hajtását képzeljük a lemezek alá, de az is lehet, hogy mire sorozatgyártásba ér a modell, a nagyobb szívómotorral ellátott 300h hajtásláncot köszönthetjük a lemezek alatt, akár összkerékhajtással. Emellett a kétliteres turbómotor megjelenése sem elképzelhetetlen.

A Lexus SUV portfóliója felfelé is bővül a jelek szerint: még az idén megérkezik az RX hosszított tengelytávú változata is, amely immár hét személynek is helyet tud kínálni. A turbós benzines 200t és a hibrid 450h hajtáslánccal egyaránt elérhető hosszú változat várhatóan egyszerűen csak az L nevet viseli majd magán, a megnövelt méretek miatti nagyobb hátsó ajtón kívül pedig semmiben sem különbözik majd a hagyományos RX-től.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark