Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Már-már hihetetlen, amit az elmúlt évek legtüzesebb szériagyártású kompakt modelljei tudnak: a teljesítményszint több márkánál is átlépi a bűvös 300 lóerős határt, a versenypályákon pedig sorra olyan köridőket tesznek le ezek a családi használatra is teljesen alkalmas autók, amikkel sokszor komoly sportautókra is könnyűszerrel árnyékot vetnek.

Több példát is tudunk mondani, ráadásul a sokak által egekbe magasztalt hátsó- vagy összkerékhajtásra sincs feltétlenül szükség a sikerhez: elég az elsőkerékhajtás mondjuk egy jó kis önzáró differenciálművel, egy zseniálisan stabil futómű, egy fáradhatatlan fék, valamint egy kihegyezett kétliteres turbómotor, és máris elkészült a családi sportautó. A legjobbak közé az immár 320 lóerőre ‘húzott’ Honda Civic Type-R-t, valamint a Seat Leon Cupra illetve Cupra R sportmodelljeit sorolhatjuk, továbbá a Renault Mégane R.S. is mindig a csúcson volt, így alig várjuk, hogy megjelenjen az új generáció. Itt nem csupán a praktikus és (viszonylag) megfizethető sportautóra vágyó vásárlók kegyeiért, hanem a Nürburgring Nordschleife-i köridőkért is keményen folyik a harc: rendszerint hol a Civic, hol a Leon, hol pedig a Mégane kerül a fronthajtású autók képzeletbeli dobogójának csúcsára a köridők tekintetében, lenyűgöző eredményeket elérve.

Minket, ‘egyszerű felhasználókat’ azonban jobban érdekelhet a közúton nyújtott teljesítmény és élmény. A fentebbi, L’argus által közzétett videóben pedig épp erre derül fény, ugyanis egy 310 lóerős Seat Leon Cupra R-t hajt egy (lezárt) kanyargós spanyolországi útszakaszon egy tapasztalt pilóta, Jordi Gene. És a Cupra R bizony közúton sem kevésbé meggyőző, mint a versenypályán (ráadásul a hangja sem semmi), érdemes megnézni a 4 perces felvételt. Jó szórakozást hozzá; nekünk rögtön megjött a kedvünk egy szerpentinezéshez.

Kommentek