M4 helyett M2: új biztonsági autó a MotoGP-ben

Nyomtatás

Lecseréli az igazán különleges, vízbefecskendezéses M4-et a BMW. A MotoGP új biztonsági autója sem lesz sokkal kevésbé pontens, ám kétségtelenül elérhetőbb: ezúttal az M2 kerül a figyelem középpontjába.

Az alapok nem változtak, a versenypályás bevetés érdekében viszont számos kiegészítővel gazdagodott az M2 MotoGP Safety Car. Kívül számos karbon kiegészítő fokozza az összhatást, amelyből kiemelkedik a hatalmas hátsó légterelő, valamint a diffúzor és a sport kipufogórendszer kettőse. Belül bukócsövezés uralja az összképet, miközben a hagyományos sportülések helyét Recaro kagylók vették át. Emellett karbon-kerámia fékek gondoskodnak a lassulásról, a magas kanyartempó pedig garantált az M Performance sportfutóművel és a 19 colos kerekekre húzott Michelin Pilot Cup félslick abroncsokkal.

A motortérben ezúttal nincs változás. Az M2 gépteteje alatt a bajorok N55 kódnéven ismert háromliteres, soros hathengeresének továbbfejlesztett verziója bújik meg. Az öblös erőforrást egy turbó lélegezteti, melynek köszönhetően 6500-as fordulaton 370 lóerős teljesítmény jelentkezik, ami mellé alapból 465 Nm nyomaték társul (elképesztő módon 1400-tól egészen 5560-as fordulatszámig), amit overboost funkció növelhet átmenetileg 500 Nm-re.

A széria hatfokozatú kézi váltóval ez a hagyományos típus esetében 4,4 másodperces 0-100-as gyorsulási értéket eredményez, amelyből a nagyobb modellektől örökölt opcionális hétfokozatú, duplakuplungos váltó a MotoGP variánsnál is további egy tizedet fűrészel le. Nem csak gyorsaságban tündököl az automatizált szerkezet: az alapból 8,5 literes vegyes fogyasztási adatot 7,9 l/100 km-re csökkenti le. Pedig egy valamit nem mondhatunk el róla: 75 kilós plusz tömege miatt kissé nehéz, pedig kézi váltóval 1,5 tonnánál is könnyebb az M2.

A 2016-os MotoGP Világbajnokság első állomása Katarban lesz március 20-án, melyet követően még összesen öt kontinensen, további 17 versenyen szerepelhet majd idén a különleges felkészített M2.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark