Négy ponton változott a KRESZ

Nyomtatás

„A közlekedés biztonsága a cél, nem a bírságolás” – az előbbi mottó szellemében sajtóközleményt adott ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely a KRESZ négy ponton történő változásáról tájékoztat.

A szabályozás egyértelműsítésének célja, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával.

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. A határozott tilalom megállítja a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó lézerblokkolók további terjedését. Az új szabályozás ugyanakkor rögzíti, hogy az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett.

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. A pontosítás nyomán a KRESZ szabályai alapján a felsorolt eszközök hiánya egy rutinellenőrzésen nem szankcionálható. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért. A módosítás a közlekedők józan belátásában bízva csak az ésszerű és méltányos mértékben él a bírságolás eszközével.
Hozzászólások  

 
#9 2012-08-27 22:58
A tűzoltókészülék a 3,5 tonna feletti gépjárműveknél kötelező előírt tartozék. A személygépkocsi kategóriában nem előírt tartozék, így a hiánya, nem léte nem szankcionálható .
Idézet
 
 
#8 2012-08-27 20:49
Kedves György!
Mielőtt megmentené valakinek az életét, vagy egy sokmilliós vagyontárgyat, gondolkozzon el azon, hogy érdemes-e erre rászánnia pár ezer forintot! Amennyiben a válasza nem, tessék hazamenni, és leszerelni az összes tükröt a szobában, majd írjon könyvet arról, hogy Ön szerint miért is hanyatlik középkori szintre tanult társadalmunk. Remélem legalább mutatóban van önnél tűzoltókészülék , ám mindenesetre ha a sors úgy hozza, és meglátom az út mentén, biztosan megőrzöm az érszorítómat - drága volt, és a rendőr is ellenőrzi, a lényeg meg mégis csak a bírság elkerülése lenne. Ha Önnek ezt írásba kell foglalni, amúgy sem gondolnám, hogy jellemessége lehetővé tenné, hogy baj esetén ne elsőként eredjen futásnak ahelyett, hogy bajbajutott embertársai segítségére siessen.
Idézet
 
 
#7 2012-08-27 17:08
..ezt aki leírta sem hiszi el ugye????
...amikor olyan autóval hajtottak gyorsan amely tulajdonosának még jogosítványa sincs, ez meg sem kérdőjeleződött bennük..vagy a büntetőpont.... egy a lényeg a 45eforint legyen befizetve!
Idézet
 
 
#6 foled 2012-08-27 16:25
Nagyon sok a félre olvasás!A motorosok csak az ÁLLÓ kocsi sor mellett haladhatnak előre!
Idézet
 
 
#5 2012-08-27 14:30
Az elsősegélynyujt ó,illetve elsősorban a tűzoltókészülék kel kapcsolatban:.Aki balesetet szenvedett,anná l nem kötelező,hogy legyen oltókészülék?? Miért a másikéra számít? De ha már önzetlenül elhasználom a másik tüzének oltására,ki fogja megtéríteni és hol a készülék ujratöltésének költségét? Ez évekkel ezelőtt is vita és kérdés volt a tüo kész. szakmában és a biztosítónál is. Úgy látom ebben a kérdésben nincs változás.
Idézet
 
 
#4 2012-08-27 14:09
Király. Akkor ezentúl, ha nem tudok hazajönni, mert a házam bejáratát elállja a sok fitneszes birka, nem tehetek semmit, mert simán rámondják, hogy megengedtem nekik?
Idézet
 
 
#3 2012-08-27 13:53
Köszönöm, peter.szabo! Üdv, ubbalana :)
Idézet
 
 
#2 peter.szabo 2012-08-27 13:30
Kedves ubbalana!

A törvényt illetően ez a hivatalos állásfoglalás, amelyet mi is úgy magyarázunk, hogy a kocsisorok között szabályosan előre haladó motorosok ezentúl szélesebb területen haladhatnak tovább - vagyis igen, a biztonsági folyosón.

Jogosan kerül elő az akadályozás kérdése, ám mivel a motorosok sűrűsége, főleg az érintett helyeken, viszonylag elenyésző, ez a számukra biztosított előny nem járhat hátránnyal a segítségnyújtás nál.
Idézet
 
 
#1 2012-08-27 12:45
Már több cikket is olvastam ezekről a változtatásokró l, de az ötödik bekezdés utolsó mondatát még mindig nem értem.. Motorosok használhatják a biztonsági folyosót? Mit értettem félre?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark