2018. Augusztus 19., Vasárnap

Frissitve:02:02:45

Rekordtartóként mutatkozik majd be a Škoda Kodiaq RS (videó)

Nyomtatás

Rekordokból sosem elég, de azért van egy bizonyos határ, ami felett talán már értelmetlennek titulálhatunk egy-egy csúcsot. Egy adott autó népszerűsítése érdekében persze mindent bevetnek a gyártók, így azon sem csodálkozunk, hogy a Škoda új videójában büszkén jelentette be, hogy az új, még be sem mutatkozott Kodiaq RS bizony új rekordot állított fel a Nürburgringen, méghozzá a hétüléses SUV modellek kategóriájában.

A korábbi videóban ugyan még csak a felkészülést illetve kisebb részleteket láthattunk az autóból, ám a legújabb kisfilmben már – igaz, továbbra is álcázva – teljes egészében megcsodálhatjuk a Kodiaq RS-t, és azt is, ahogyan Sabine Schmitz irányításával megdönti az eddig nem létező csúcsot. A legnagyobb Škoda RS 9 perc 29,84 másodperc alatt teljesítette a több mint 20 kilométeres kört, ami pontosan 73 kanyart tartogat a pilóták és az autók számára. Sabine Schmitznek ez azonban nem jelent gondot, hiszen több mint 30 ezer kört tett már meg életében a Nürburgringen, így minden szegletét pontosan ismeri – arról nem is beszélve, hogy az egyetlen női versenyző, aki 24 órás futamot tudott nyerni a legendás pályán.

Az egész helyzet komolyságáról azért sokat elárul, hogy a pilóta szinte végig viccelődik a videóban, és olykor szavakkal is bíztatja a nagytestű Škodát a haladásra – a Kodiaq RS tempója azért nem igényelt olyan mértékű koncentrációt, hogy ezt ne engedhette volna meg magának Schmitz. Az autó egyébként 240 lóerőt kínál majd egy kétliteres, duplaturbós dízelmotornak köszönhetően, aminek teljesítményét DSG automata váltó továbbítja mind a négy kerékhez. Pontos számokat egyelőre nem tudunk, de a méreteiben is nagyon hasonló, szintén hétüléses Volkswagen Tiguan Allspace-ben már régebb óta elérhető ez a hajtáslánc, ami 6,7 másodperc alatt katapultálja az autót 0-ról 100 km/h-ra, és egészen 228 km/h-ig gyorsítja – ezek pedig biztató adatok a Kodiaq RS-re nézve.

Az új videó mellett ezúttal több képet is megosztottak velünk a csehek, amiken már szinte minden látszik az újdonságból – egyedül az első lökhárító toldatait matricázták le, de egy kis képzelőerővel ez sem okoz gondot. Ahogyan sejteni lehetett, az RS verzió szemből csak egy leheletnyivel lesz sportosabb, mint a Sportline kivitel, ám hátul a valódi kipufogóvégek azért árulkodók lesznek majd. Az utastérben az Octavia RS-hez hasonló megoldások köszönnek majd vissza, így sportüléssel és piros kontrasztvarrásokkal számolhatunk.

A hétüléses SUV-k rekordjára valószínűleg nem igazán fognak ráharapni a konkurensek, noha bőven lenne olyan modell, ami valószínűleg játszi könnyedséggel utasítaná maga mögé a Kodiaq RS-t – elég csak a prémiumokra gondolni, legfrissebb példaként mondjuk az új BMW X5-öt említve. Mindenesetre figyelemfelhívásnak kiváló lépés volt ez a Škodától, és alig várjuk már, hogy végre teljes valójában is láthassuk az újdonságot.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark