2018. Július 17., Kedd

Frissitve:09:49:23

Sofőr nélkül, közúton tesztelné önvezető kamionját a Tesla

Nyomtatás

A Tesla az elektromos autózás és az önvezető technológia élharcosa, és ez a két dolog a kamionozás világában kifejezetten hasznos lehet együtt. Nem véletlen, hogy az amerikai gyártó tavaly bejelentette, hogy elkezdett fejleszteni egy ilyen járművet, ám azóta nagy volt a csend felőlük. Most azonban néhány kiszivárgott email-ből kiderült, hogy hamarosan elkezdődnek a tesztek – a Tesla ráadásul sofőr nélkül szeretné mindezt végrehajtani.

A márka képviselői Nevada állam illetékes hivatalát keresték fel, hogy engedélyezzék az új önvezető, elektromos kamionjuk tesztelését az állam területén. A levelekből az is kiderült, hogy nem csupán egy egyszerű önvezető funkcióról van szó, ugyanis a gyáriak készülnek egy másik, egyfajta „vonatozós” megoldással is, melynek lényege, hogy csak az elöl haladónak kell valóban vezetnie, míg a hátrébb lévő kamionok csak pontosan követnék annak mozgását.

A konkrét levélváltás egyébként a Tesla egyik munkatársa, Nasser Zamani és a Nevadai hivatal embere, April Sanborn között zajlott le, és elég sok részlet kiderül belőle. A legfontosabb, hogy Nevadában és Kaliforniában szeretnének tesztelni: „a célunk, hogy tesztelni tudjuk a prototípusainkat az államhatárokon belül, illetve Kalifornia és Nevada államok között, teljesen önvezető vagy „vonatozó” üzemmódban, sofőrök nélkül” – írta Zamani. A kiszivárgott levelek ellenére a nevadai hatóságok azt nyilatkozták, hogy a Tesla még nem kért engedélyt a tesztelésre. Mindenesetre úgy tűnik, hogy hamarosan akár kémfotókon is láthatjuk majd a „világmegváltó” amerikai gyártó kamionjait, akik ezzel a személyautók mellett a tehergépjárművek világát is igyekeznek megváltoztatni.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark