Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Egy olyan luxusmárkának, mint a Lamborghini, értenie kell a fényűzéshez és a túlzásokhoz. Ha pedig a Veneno Roadster vásárlóköréről beszélünk, mindent oda kell tenni, hiszen a mindössze 9 példányban elkészülő típus nem evilági árcédulával rendelkezik. A márka nem habozott.

A nyitott Veneno bemutatkozásának helyszíne nem kevesebb, mint egy anyahajó volt. A 240 méter hosszú úszó harci gépezet, mint környezet remekül illett a száguldó bika marcona, túlzó külsejéhez, így valószínűleg nem a helyszínválasztáson múlott, hogy gazdára talál-e az összes példány. Már csak azért sem, mert az Abu Dhabi-ban történt bemutatón valószínűleg anyahajó helyett ehhez elég lett volna az utcára kitenni a nagy feltűnést keltő példányt - meglehetősen gyorsan eljutott volna a potenciális vásárlókhoz a különleges négykerekű híre. Arról sajnos nem osztott meg információt a Lamborghini, hogy végül mennyiért kapkodták el a 9 elkészülő példányt, de annyi biztos, hogy az árcédulán álló összeget forintban milliárdos nagyságrendben a legkönnyebb leírni.

De mit is kell tudnunk a modellről? Azok után, hogy sokan a világ legcsúnyább autójának választották a Venenót, a Lamborghini – ahogyan azt már tudtuk - mégis elkészítette a nyitott tetejű változatot. Bemutatkozott a Veneno Roadster.

Az amúgy is lélegzetelállító teljesítménnyel felruházott Aventadort az olaszok képesek voltak még tovább hevíteni, így született meg a mindösszesen négy példányban létező Veneno, melynek az első, 0. sorszámú darabját ráadásul nem is értékesítették. A különleges négykerekű minden porcikája a funkcionalitás jegyében született, és bár sokaknak nem nyerte el a tetszését, abban mindenki egyetért, hogy egy ilyen ritkaság létezését minden autórajongónak becsülnie kell.

Megszabadították a tetejétől - galéria

Azok után, hogy a Veneno mind a három értékesítésre szánt példányát az egymilliárd forintos vételár ellenére is igen hamar elkapkodták, az olasz sportautómárka úgy döntött, hogy az alapok megléte miatt viszonylag kis ráfordítással kivitelezhető Roadster variánst is a „piacra dobja”. Megháromszorozták az eladásra szánt mennyiséget a zárt tetejű verzióhoz képest, ám még így is mindösszesen kilenc rendkívül ritka darabról beszélhetünk, melyeknek ára nagyságrendileg megegyezik a "hagyományos" Venenóéval.

Kattintison a galériáértAz autó egyéb tulajdonságai egyébként változatlanok maradtak, így továbbra is a Lamborghini 6,5 literes V12-es szívómotorja hajtja 750 lóerős teljesítménnyel mind a négy kereket. A felhasznált anyagok is megegyeznek Veneno zárt verziójával, így a CFRP (szénszál erősítésű polimer) széleskörű felhasználása erre a modellre is jellemző. Mindössze 40 kilóval lett nehezebb a Roadster, ami 1490 kg-os önsúlyt eredményez, ezzel egy tizedmásodpercet rontva „csak” 2,9 szekundum alatt éri el a mutató a 100 km/h-s referenciaértéket.

Kaotikus látványt nyújt - galéria

Abban biztosak lehetünk, hogy a kilenc példány közül több is a Közel-Keleten, autógyűjtők személyében talál majd gazdára, így nagyon kicsi rá az esély, hogy a 2014 folyamán legyártott szupersportautók szembejöjjenek velünk az utcán. Pedig akár tetszik valakinek, akár nem, kétséget kizáróan impozáns látványt nyújthat élőben a Veneno Roadster.

Kommentek