Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A negatív megkülönböztetés bizony nem szép dolog, még akkor sem, ha tárgyak vannak annak középpontjában. Márpedig Türkmenisztán kormánya pontosan ezt teszi, ugyanis kitiltotta a fekete színű autókat a fővárosból, Asgabatból. A hihetetlen intézkedésnek pedig kemény következményi vannak.

Türkmenisztán vezetőségének nagyon a begyében lehetnek a fekete autók. A Kaszpi-tenger túlsó felén elhelyezkedő ázsiai országban még 2015 környékén kezdődött az egész, amikor egy törvénymódosítással megtiltották a fekete autók importját. Ez csak a kezdet volt.

2015 óta fekete autót nem is lehet forgalomba helyezni Türkmenisztánban. Vannak bajok.

A helyi lapok elmondása szerint az asgabati lakosok egy része az egyik reggelen arra ébredt, hogy a ház előtt parkoló fekete autójuk hiányzik. Röviddel ezután derült ki, hogy az állami szervek vontatták el a gépeket. 2018 első napjain aztán a tulajdonosok elkezdték visszakapni járműveiket, de csak akkor, ha aláírnak egy dokumentumot, ami kötelezi őket fehér vagy hasonló színre való átfényezésre. Szabad piac van ott is, a helyi fényezők pedig a kötelező munka ismeretében a duplájára emelték az árakat.

Érdekes dolog, főleg, hogy a mai napig nem derült ki, hogy pontosan mi is a baja a vezetőségnek a fekete autókkal. Igaz, köztudott, hogy Gurbanguly Berdymukhammedov miniszterelnök kedvenc színe a fehér.

Alternatív lehetőség a szín módosítására: sárfürdő

Türkmenisztán népessége 5,6 millió fő. Ebből a vezető politikusok legfeljebb néhány tucat személyt tesznek ki. Tudjuk, hogy a világ nem így működik, de a milliós tömeg igazán visszavonhatná a jogot az általuk választott vezetőktől. Ugyanis hiába "csak" autókról van szó, ezek az intézkedések a legsötétebb diktatúrákat idézik.

Kommentek