Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az új Hyundai i30 csúcsváltozatot kap: N utónéven hamisítatlan sportkompaktot készít a koreai vállalat. A típus fejlesztése már az utolsó simításokhoz közeledik, melynek keretében az újdonságot éppen jeges/havas körülmények között tesztelik Svédországban, méghozzá nem is akárhogyan. Mindezt most videón is megtekinthetjük.

Az európai kereskedésekbe 2017 második felében kerülő, rövidesen bemutatkozó i30 N az i30-as modellcsalád harmadik tagja, amely az ötajtós változat januári és a kombi márciusi, Genfi Autószalonon történt bemutatkozását követi. A Hyundai az autóversenyzés során szerzett tapasztalatokat igyekszik felhasználni a modell fejlesztésénél, ezáltal igazi élménydús sportkompaktot kívánnak megalkotni.

A mostani téli tesztvezetésen Thierry Neuville, a Hyundai Motorsport WRC versenyzője próbálta ki az autót Svédországban egy befagyott tavon, hogy megismerje a modell képességeit, és visszajelzést adjon a mérnököknek a lehetséges finomhangolással kapcsolatban. Vezetés közben szerzett tapasztalatait és visszajelzéseit videóra vették, amit most a rajongók is láthatnak itt:

Olyan sokan vártak már erre az autóra, nagy öröm számomra, hogy én tesztelhetem” mondta Thierry Neuville. „A mérnökök remek munkát végeztek a sebességváltóval és a differenciálművel. Jó az úttartása és stabil marad csúszós tesztkörülmények között is. Ráadásul nagyon könnyen kezelhető. Egy hétköznapi sofőrnek is olyan érzése lehet, mintha versenyautót vezetne.

A Hyundai a svédországi Arjeplogban végzi téli tesztelését, melynek célja a menetstabilizáló, a részlegesen önzáró differenciálmű, a kormányzás, a lengéscsillapítók, a felfüggesztés és a gumik szélsőséges időjárási körülmények közötti tesztelése, akár - 30 fokos hőmérsékleten. Alexander Eichler, a Hyundai európai műszaki központjának nagyteljesítményű autók teszteléséért és fejlesztéséért felelős vezetője a következőképpen vázolta fel, hogy mit várnak az i30 N-től: „Fő célunk, hogy élvezetes vezetést biztosítsunk. A kettős kanyart szimbolizáló ’N’ betű ezt a célt testesíti meg – egy agilis járművet, amelyet öröm vezetni.

Már sokat nem kell várni: néhány hónap, és láthatjuk a végeredményt. Addig is annyit már tudunk, hogy a motortérbe kétliteres turbómotor kerül 250 és/vagy 275 lóerő körüli teljesítménnyel, amelyhez hatfokozatú kézi vagy duplakuplungos automatát párosíthatnak az ügyfelek. Az új hajtóműre az alábbi videó szabad betekintést nyújt:

Kommentek