Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Toyota ismét belekóstol a raliba a Yaris erre felkészített verziójával, így új és üde színfoltja lehet a versenyeknek a japán kisautó. Persze a japánok számára nem újdonság ez a szakág, hiszen Carlos Sainz a ’90-es években számtalanszor sikerre vitte a Celicát, így régi motorosként térhet vissza a Toyota az aszfaltos és murvás szakaszokra. A Yaris R1A néven futó modell augusztus 24-én debütál a német Adac Rallye futamán, ahol nulladik autóként teljesít majd szolgálatot, azaz a mezőny előtt száguld végig a komplett szakaszokon, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e a WRC mezőny tovahaladásához.

A Toyota a Yaris R1A személyében egy olyan autót ismerhetünk meg, amely teljes egészében megfelel az FIA R1A előírásainak, így az országos és nemzetközi bajnokságokban is részt vehet, sőt, a WRC futamokon való indulásra ugyancsak alkalmas. Az R1A osztály kevés változtatást enged meg a szériához képest, de a japánok természetesen igyekeztek minél jobban kiaknázni a lehetőségeket.

A Yaris egyedi kipufogórendszert illetve versenyekre alkalmas, állítható magasságú és feszességű felfüggesztést kapott, természetesen rövidebb végáttétellel megspékelve. A motorházban a Toyota 1,4 literes erőforrása dolgozik.

Persze a biztonságra irányuló módosítások sem maradhattak el, így a versenyülések, a speciális biztonsági öv és az áramtalanító kapcsoló is része a csomagnak, ahogy a tűzoltókészülék, a beépített bukókeret és az üzemanyagrendszer védelme is. Az autón 2012 végére teljes egészében megtörténik a homologizáció, ennek köszönhetően a csapatok már vásárolhatnak az újdonságból, hogy már a következő idényre a Yaris vezényletével készüljenek. A felkészített versenyautó ára 6-7 millió forint körül mozog majd.

Kommentek