Veterán

12-ből 1 - a Mercedes előveszi az 1994-es E 60 AMG Limitedet

Nyomtatás

A Mercedes-Benz és az AMG közös munkája egy régre visszanyúló sikertörténet, hiszen utóbbi már 1967-es alapítása óta csak a csillagosok modelljeivel foglalkozik, és egy 1993-as megállapodás óta gyakorlatilag elválaszthatatlanok lettek – noha a stuttgarti vállalat csak 2005-ben szerezte meg a teljes tulajdoni hányadot. Első hivatalos modelljük a C 36 AMG volt 1993-ban, de sokan talán nem is tudják, hogy mindössze egy évvel később bemutatták az E 60 AMG Limited változatát is, melyből mindössze 12 darab készült el, és most előkerült az egyik.

Módosítás dátuma: 2015. október 09. péntek, 14:13

Legendás versenyautót támasztott fel a Porsche gyári felújító részlege

Nyomtatás

A Porsche törődik a múlttal: azok után, hogy a német sportkocsigyártó nemrégiben egy modern, de egyben klasszikus gyári navigációt mutatott be a klasszikus 911-ekhez, most egy veterán versenyautót vettek elő és újítottak fel, méghozzá egy 917K személyében.

Módosítás dátuma: 2015. szeptember 24. csütörtök, 18:36

Mindent egy lapra – Isotta Fraschini bemutató

Nyomtatás

Noha az elegancia és a luxus az élet szinte minden területén roppant vonzó, mindez az autózásban kiváltképp kicsúcsosodik. Elég csak a sztárok, hírességek fényűző életére gondolni, jóformán egyikőjük sem teheti, és nem akarja megtenni, hogy nélkülözze az egyébként reprezentációnak is kiválóan alkalmas luxust az autózásban. Az olaszok pedig remekül értenek az elegancia, a pompa világához, így nem meglepő, hogy több olyan talján márka is kitűnt a történelem során, amely kiszolgálta ezeket az igényeket – az egyik ilyen különleges gyártó az Isotta Fraschini volt.

Módosítás dátuma: 2015. augusztus 18. kedd, 18:43

Egy Isotta Fraschini Tipo 8A Pebble Beach sztárja

Nyomtatás

Az amerikai Pebble Beach Concours d’Elegance talán a világ legjelentősebb veterános rendezvénye, így ha a show legjobbjának járó díjat odaítélik, azt garantáltan nem akármilyen modell kapja meg. Ezúttal egy makulátlan állapotú 1924-es Isotta Fraschini Tipo 8A érdemelte ki ezt a címet.

40. születésnapját ünnepli a Volkswagen Polo - típustörténelem dióhéjban

Nyomtatás

Amennyiben feltennénk egy olvasói kérdést, hogy melyik autó ünnepli 40. születésnapját mostanság, biztosak vagyunk benne, hogy legtöbben a 3-as BMW-t vágnák rá válaszul. Nem véletlen: a bajorok büszkén és hatékonyan kommunikálják a 3-as születésnapját, sőt, a 3-as ráncfelvarrását is úgy időzítették a németek, hogy az ’véletlenül’ épp idénre essen. Azonban most egy másik 40. szülinapos lesz cikkünk főtémája, amiből a négy évtized alatt több mint 14 millió példány talált gazdára. A Volkswagen Polóról van szó, amely szép csendben fordult 40. életévébe, és ezt mindössze 5 generáció alatt érte el, ami az autósvilágban igencsak hosszú életciklusokat jelent. Ez házon belül is igaz, hiszen a mindössze egy évvel idősebb Golf már a 7. generációjánál tart.

Módosítás dátuma: 2015. augusztus 11. kedd, 19:37

340 milliót ért a használt Ferrari

Nyomtatás

Az esztendők múlásával lassan a Ferrari F40 veterán korba ér, ezzel együtt pedig az egekbe katapultál a típus ára. Nem csoda, hogy az épségben megmaradt példányok közben kalapács alá kerülnek – legutóbb egy makulátlan példány már 340 millió forintnyi valutáért cserélt gazdát.

Rekordot dönthet Bertone cápaorrú Ferrarija

Nyomtatás

A valaha értékesített egyik legdrágább Ferrari címére bátran pályázhat az egyetlen példányban létező 1962-es cápaorrú 250 GT SWB Berlinetta, amely következő hónapban Pebble Beach-en kerül kalapács alá. Előfordulhat, hogy a valaha nyert legnagyobb hazai lottóötös sem lenne elég rá.

Íme, a Ford első navigációs rendszere - 1964-ből

Nyomtatás

Körülbelül egy évtizede még csak a komolyabb autók opciós listáján találhattuk meg a beépített navigációs rendszereket, mára azonban már a legkisebb járgányokhoz is, olykor igencsak jutányos áron elérhető az integrált térképszoftver. Talán nem is gondolnánk, de a Ford már 1964-ben bemutatta első navigációs rendszerét – igaz, csak koncepcióként.

Módosítás dátuma: 2015. július 22. szerda, 13:26

50 év után úja éltre kel a Shelby Daytona

Nyomtatás

Az eddig mindössze 6 példányban elkészült Shelby Daytona volt az első sikeres amerikai versenyautó a nemzetközi porondon. 1965 leggyorsabb négykerekűje az 50. évfordulót ünnepelve visszatér, hogy ötven szerencsést megajándékozzon a klasszikus új autó vezetésének élményével.

Június 13-án ismét Autók és kávé - 6. alkalommal, a Kultmobil szervezésében

Nyomtatás

Veterános partnerünk, a Kultmobil szervezésében június 13-án kerül megrendezésre az immár 6. Autók és kávé találkozó, amely ezúttal is tökéletes helyet jelent majd az autórajongók számára. Legyen szó veteránokról, youngtimer járművekről, sportkocsikról, vagy akár különféle tuningautókról, minden benzingőzzel fertőzött kilátogató garantáltan találni fog ínyére való finomságokal.

A célban mégis ott voltunk – a IX. Mercedes Classic Csillagtúra

Nyomtatás

Beharangozó cikkünkben hírt adtunk már róla, hogy idén ismét találkozóra invitálták a stuttgarti gyár legszebb veterán versenyzőit, a jeles esemény pedig azóta lezajlott: immár a IX. Csillagtúra mezőnye indult útnak május 1-jén a Felvonulási térről, hogy kétnapos megmérettetés keretében érje el Pécset és a célszalagot.

Módosítás dátuma: 2015. május 24. vasárnap, 14:27

8. oldal / 22