Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Volkswagen az up! modellcsaláddal az elérhető árú városi kisautók kategóriájában lépett nagyot, ám ezúttal már a jövőbe néz a kedves német mini. Wolfsburgban a Golfot követően a legkisebb modell, azaz az e-up! is tisztán elektromos hajtásláncot kap, amellyel felvértezve a betondzsungelek ideális lakójává válik.

A gyártó napi városi használatra szánja az újdonságot, de innovatív második autónak is beállítható a garázsba. A szinte hangtalanul suhanó, immáron sorozatgyártásba lépő e-up! négy üléssel és 150 km-es hatótávolsággal csábít.

Noha az elektromos autók kora még megjósolhatatlan távolságban van, a praktikus megoldással szolgáló előfutárok már a küszöbön állnak, s egyre jobb használhatósággal próbálnak minél nagyobb szeletkét kiszakítani a piac formálta tortából.

A lemezek alatt 55 lóerős villanymotor lapul, ám szerencsére a sofőrnek nem ennyiből kell gazdálkodnia, szükség esetén ugyanis akár 82 lóerő is kinyerhető az egységből, így az átlagos menetdinamikai értékek elérése nem okoz gondot neki: a 210 Nm csúcsnyomatékú villanymotor mintegy 14 szekundum alatt képes 100 km/h-ra gyorsítani a minit, a maximális sebesség pedig 135 km/h-ban állapodik meg, alkalmazkodva a megcélzott használati területhez. A hajtáshoz szükséges energiát a padlóba épített akkumulátorcsomag adja, 18,7 kWh-s kapacitása az NEDC ciklusa szerint 150 km megtételére teszi képessé az 1185 kg-ot nyomó elektromos up!-ot.

A szabványos töltőrendszernek hála egyen- és váltóáramról, azaz töltőállomásokon és otthon is tölthető a VW elektromos kisgépe, előbbi esetben akár fél óra alatt 80 %-ra pumpálva a töltöttségi szintet.

Kívülről a lökhárítóba integrált LED-csík, valamint az aerodinamikus alsó burkolat jelent újdonságot, no meg persze a 15 hüvelykes könnyűfém felnik. Az utastérben a világos színek dominálnak, kiegészülve a tisztaságot jelképező kék díszítésekkel, illetve az elektromos hajtáslánchoz igazított óracsoportot írhatjuk fel a módosított elemek listájára. Genfbe még nem vitte ki újdonságát a Volkswagen, az e-up! a 2013-as Frankfurti Autószalonon debütál majd ősszel.

Kommentek