Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Volkswagen a tavalyi szezon végén bejelentette, hogy gyári csapatként kivonul a rali világából. A németek azonban jövőre ismét visszatérnek, igaz, nem teljesen abban a formában, mint korábban. A gyáriak ugyanis csupán egy új autót fejlesztettek, amelyet eladásra kínálnak majd a magánkézben lévő csapatoknak. A Polo GTI alapjaira épülő újdonságról pedig már egy ízelítőt is megosztott velünk a Volkswagen.

A korábbi Polo R WRC helyett ezúttal a GTI R5 nevet viseli majd az autó, de ugyanazok a kiváló szakemberek dolgoztak rajta, akik a korábbi, többszörös világbajnok versenygépeket is tervezték – beleértve François-Xavier “FX” Demaison-t, aki a VW Motorsport vezetője, illetve Sebastien Ogier versenymérnökét, Gerard-Jan de Jongh-ot. A részletekre egyelőre nem derült fény, de annyi biztos, hogy az új Polo is jól mutat majd versenyruhában. Természetesen az is egyértelmű, hogy mind a négy kerék meg lesz hajtva, méghozzá egy négyhengeres, közvetlen befecskendezéses turbómotor által, ami 270 lóerőt juttat majd el a kerekekhez egy ötsebességes szekvenciális váltón keresztül.

Már az előző generáció is jól mutatott - nem lesz ez másként az újdonsággal sem

„A Polo GTI R5-tel szeretnénk a korábban négy bajnoki címet is hozó tapasztalatunkat átadni a magáncsapatok felé is, és reméljük, hogy rengetegen választják majd ezt a járművet, a nemzeti bajnokságoktól egészen a WRC-ig. A következő szezon indulása előtt még számtalan tesztnek vetjük majd alá az autót, hogy biztosak legyünk benne, minden körülmények között megállja majd a helyét a világ minden táján” – mondta Sven Smeets, a VW Motorsport egyik igazgatója. A Skoda Fabia R5 képében egyébként már most is kínál hasonló versenyautót a konszern, de a Polo GTI R5 minden bizonnyal minden eddiginél jobb lesz majd.

Kommentek