Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Hyundai Kona és a Kia Stonic után még egy vadonatúj kis crossover premierje is befért a hónapba: ezúttal a Seat Aronáról hullott le a lepel, amelyet rövidesen a Volkswagen és a Škoda saját megfejtése is követ. A spanyol modell nem okoz komolyabb meglepetést.

Kisautó felfújt - galériaAz új Ibizával közös platformra épülő (MQB A0) újdonság tökéletesen beleillik a márka aktuális formanyelvébe. Az Arona viszont 79 mm-rel hosszabb a kisautónál, összesen 4,14 méteres. A legnagyobb differenciát viszont mégis az egy milliméter híján 10 centivel nagyobb magasság adja, amely jelentősen nagyobb fejteret biztosít az elöl-hátul utazóknak. Emellett a csomagtartó sem kicsi: alapból 400 literes.

A szinte már végeláthatatlan mennyiségű alternatíva közül az Arona a személyre szabási lehetőségekkel is szeretne kiemelkedni: 68-féle színkombinációban lesz rendelhető, ráadásul az alapból kissé komor hangulatú fekete belsőt is felrázhatjuk különböző színek hozzáadásával. Belül egyébként a márka legmodernebb központi rendszere szolgálhat ki modern mobiltelefonos csatlakozásokkal is, és héthangszórós, 300 Wattos BeatsAudio hangrendszert is kérhetünk hozzá. Sportosabb megjelenésű FR kivitel is rendlehető lesz, valamint az állítható lengéscsillapítás is megtalálható majd az opciók között.

A motortér lehetőségei nem okoznak meglepetést. A nyitányt a háromhengeres 1.0 TSI adja 95 vagy 110 lóerővel, az új, négyhengeres 1.5 TSI pedig itt is 150 lóerővel áll rajthoz. A dízel paletta hasonlóan néz ki: az 1.6 TDI 95 és 115 lóerővel lesz elérhető, a későbbiekben pedig 150 lóerős kétliteres öngyulladóst is kaphatunk összkerékhajtással. A hatfokozatú kézi váltót opcionálisan a legtöbb hajtáslánc esetében duplakuplungus automatára is cserélhetjük.

Az Arona végleges premierje a szeptemberi Frankfurti Autószalonon esedékes – ekkor érkezik majd több fotó és gazdagabb információs csomag. Ezt követően a modell az év végén érkezik majd a kereskedésekbe, ezt követően pedig már látni fogjuk a Volkswagen-féle kiadását is. A Seat pedig nem áll le kínálatának bővítésével: hamarosan hétüléses SUV érkezik a kínálatba a Škoda Kodiaq spanyol testvéreként.

Kommentek