Még több fotó és videó a frissített Škoda Octaviáról

Nyomtatás

A Seat Leon frissített verziója nemrég mutatkozott be, és a Volkswagen Golf ráncfelvarrott kiviteléről is hamarosan lerántják a leplet, így egyáltalán nem meglepő, hogy a német óriáskonszern harmadik azonos alapokra épülő modellje is megújult, ráadásul a gyáriak már meg is mutatták nekünk, hogy mi változott a Škoda Octávián.

A Škoda legkelendőbb modelljét nem sok helyen szabták át, ám mégis elég látványos lett a különbség – köszönhetően annak, hogy a mérnökök az összkép tekintetében legfontosabb elemekhez nyúltak hozzá. A formatervezők ugyanis az immár teljesen LED-es technológiával is elérhető első fényszórókat és a hűtőrácsot szabták át, így pedig szemből egy frissítéshez képest egészen komoly változásokat könyvelhetünk el. A kettős lámpatestek belső részei összeérnek a hűtőráccsal, míg a kapcsolatot a két különálló egység között az alsó élekben futó nappali menetfény biztosítja, ami sötétben érdekes formát mutathat majd.

Azért a lökhárító sem maradt teljesen érintetlen: esetében a ködlámpákat vették kisebbre, így a közepén futó vízszintes csík ezentúl teljes szélességében végigfuthat. Az autó hátsó részén – ahogyan arra számítani lehetett – jóval visszafogottabb változtatásokkal találkozunk. Habár a lökhárítót itt is finoman átszabták, a legnagyobb különbséget az új grafikával érkező lámpatestek jelenthetik. Az Octavia ezekkel a változtatásokkal jóval érdekesebb, de ezzel együtt megosztóbb is lett, így kíváncsian várjuk, hogy mit szól majd hozzá a nagyközönség. Ezeken kívül azért néhány új keréktárcsa és szín is megjelent a kínálatban.

Az utastérben már jóval vékonyabban fogott a formatervezők ceruzája, hiszen szinte semmi nem változott a legfrissebbre cserélt multimédiás rendszeren kívül. A csúcsot jelentő, 9,2 colos megoldás mellől már a fizikai kezelőszervek is eltűntek – csupán néhány érintőgomb maradt –, ezzel még modernebb összhatást biztosítva, de a kisebb megoldások is kapacitív érintőképernyővel gazdagodtak. Ezen kívül a cikk végén látható videóban is megfigyelhető hangulatfények számítanak újdonságnak.

A Škoda néhány okos megoldással is megtoldotta az Octavia extralistáját: ezentúl kormányfűtést, zseblámpaként használható csomagtér-világítást és az első ülések háttámlájából kihajtható asztalkákat is rendelhetünk. Kaptunk egy egyénileg beprogramozható kapcsolót is, mellyel könnyebben és gyorsabban érhetjük el saját beállításainkat. Ami azonban ezeknél jóval fontosabb, az a Superbből érkező biztonsági és vezetéstámogató rendszerek megjelenése: mostantól a gyalogosokra és a hátsó keresztirányú forgalomra is odafigyelhet az Octavia, de frissítették a parkolóasszisztenst is, illetve holttérfigyelő és vontatmányasszisztens is elérhető lett.

A motorpaletta ezúttal nem változott, így benzinesek terén továbbra is az 1-literes, az 1,4 literes és az 1,8-as TSI-k lesznek elérhetőek 86 és 180 lóerő közötti teljesítményszinteken, míg dízelfronton egy 1,6-os és egy 2-literes egység áll rendelkezésre 90 és 184 lóerő közötti szinteken. A legerősebb benzineshez és öngyulladóshoz továbbra is elérhető lesz összkerékhajtás, míg a kiváló DSG automataválót a leggyengébb kiviteleken kívül mindegyik variánshoz elérhető – sőt, a 184 lovas dízelhez alapáron jár.

Akárcsak a Leon esetében a Cupra, úgy az Octavia esetében az RS egyelőre szintén nem frissült, aminek oka ez esetben is az lehet, hogy erősebb erőforrásokkal fog majd debütálni, és így nagyobb figyelmet szeretnének szentelni neki a gyáriak – a hírek szerint a benzines a mostani 220 helyett akár 245 lóerős is lehet, és a dízel erősödése sem kizárt. A frissített Octavia első példányai jövő év elején érkezhetnek majd meg, míg az ára nagyságrendileg a mostani szinten marad – legfeljebb néhány százalékkal lehet majd drágább.
Hozzászólások  

 
#1 clayblues 2016-11-03 14:50
Szerintem mindegy, hogy néz ki, a legtöbbet úgyis a flottakezelők veszik, ár-érték arányban pedig eddig is, ezután is a legjobb vétel lesz kategóriájában.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark