2018. Június 20., Szerda

Frissitve:04:45:28

Megérkezett az új Aston Martin Vanquish – gyönyörű galériával és videóval frissítve

Nyomtatás

Mint derült égből villámcsapás, úgy erősít be az Aston Martin. Nemrégiben még csak pletykákat lehetett hallani, ám igazán csak a júniusi leleplezés pillanatában igazolódott be: a márka újkorát kezdő Vanquish feltámad. A második generáció pedig még izgalmasabb, mint elődje, még ha nem is szolgál hatalmas újdonsággal.

A DB9-re alapuló DBS-t váltó szuperautó nem teljesen új fejlesztés, hanem egy alapos átdolgozás, melynek eredménye például a negyedik generációs, VH nevet viselő alumínium monocoque platform, amely a gyáriak szerint elődjénél több mint 25 százalékkal merevebb. Emellett ráadásul könnyebb is, amiben a szénszálas hátsó rész és a könnyűsúlyú alumínium széleskörű alkalmazása is közrejátszik. Ezzel 13 százalékos fogyókúrára bírták a felépítményt, ám az összsúlyt a jobb felszereltség kissé felfelé kanyarítja.

Összességében a teljes fogyókúra szumma 55 kg-ra tehető – persze az így adódó 1,74 tonna sem nevezhető pehelysúlynak, ám tekintve az autó méreteit (hosszúság: 4,72 m, szélesség: 2,067 m, magasság: 1,294 m) és a luxusra való beállítottságot, ez valahol érthető is.

Az 50-50 százalékos súlyelosztású karosszéria mozgatását egy brutális orgánummal megáldott 5,9 literes V12-es szívómotorra bízták az Aston mérnökei, amely 573 lóerőt teljesít 6750 fordulat/percnél, míg csúcsnyomatéka tekintélyes 620 Nm, amely 5500-nál érkezik (a fenti videóban érdemes meghallgatni az 5,9 literes egység hangját, az Aston V12-esének muzsikája mennydörgés a javából!).

Az orrban elhelyezett előforrás különben 19 mm-rel alacsonyabban ül, mint korábban, a hátsó kerekeket pedig ugyanazon a Touchtronic 2 névre hallgató hatsebességes automataváltón keresztül hajtja, amelyet a DBS-ből már ismerhetünk.

A brit szuperautó 4,1 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet (ez két tizedes javulás a DBS-hez képest), ám végsebessége érdekes módon nem éri el 300-at: csupán 295 km/h, ami a lóerők számát tekintve meglepően hangzik (hiszen egyes konkurensek - például a Porsche 911 Carrera S - már 400 lóerővel is túllépik a bűvös határt). Valószínűleg a leszorítóerőre kihegyezett aerodinamika az ok, de erről nem szól a gyári közlemény. De azt azért ne feledjük, hogy a Vanquish inkább egy szélvészgyors GT, mintsem egy vérbeli szupersportautó.

A dinamikus oldalirányú mozgásról a 20 colos kerekekre húzott Pirelli P-Zero abroncsok új generációja (is) gondoskodik, amelyet kimondottan az autóhoz igazítottak a fejlesztők. Őket a Brembótól érkező karbon-kerámia féktárcsákkal operáló fékrendszer kínozza majd, amely elöl megegyezik a sokkal-sokkal drágább, ám jóval könnyebb 750 lovas Aston One-77 rendszerével (398 mm tárcsák, hatdugattyús fékekkel), míg hátra négydugattyús fék kerül. A gyors kanyarodást az Aston Martin továbbfejlesztett állítható lengéscsillapító rendszere igyekszik tökéletesíteni, miközben az elektronikus segédleteket a sportos hangulat jegyében hangolták a mérnökök.

A magáért beszélő külső mögött a márka jellegzetes vonásait találjuk, melyet az eddig megszokottnál eggyel több vödör futurizmussal öntöttek nyakon a rajzolók. Így például a belső vezérlők jó része érintésre érzékel, sőt, a kezelők nagy része teljesen új.

A Vanquish elérhető lesz 2 és 2+2 üléses konfigurációban is. A gyártó ígérete szerint utóbbi esetében a hátsó üléssor nem csak dísz lesz: az elődhöz képest 37 mm-rel nagyobb lábtérrel és 25 mm-rel nagyobb válltérrel számolhatunk.

Ha már a praktikumnál tartunk, fontos megemlíteni, hogy a csomagtartó több mint 60 százalékkal, több mint tisztességes 368 literesre hízott, ami bizony már elég lehet akár 3-4 fő jól összeválogatott csomagjának is.

Az új Vanquish első példányai a várakozások szerint 2012 legvégén érkeznek meg a vásárlókhoz, akik magyarosítva legkevesebb mintegy 72 millió forintot hagyhatnak ott érte az Aston Martinnál.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark