Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Lóerőből és térből sosem elég, szól az autós bölcselet. A Fordnál jól tudták ezt, így olyan tesztautó kulcsát nyújtották át, amelyik a kompakt kategória mércéjével mérve nem fukarkodik egyikben sem. Az apropó: a C-Max megújulása, amely a jelenlegi Focus alapjaiból próbálja a legtöbbet kihozni a helykínálat és a praktikum tekintetében.

Focus alapok, megnövelt térrel - galériaLehet ügyesen pakolni, de van, amikor ez nem elég. Hogy erre példát találjunk, nem is kell eltávolodnunk a Ford háza tájáról: a Focus a folyamatosan hízó kompakt szegmens egyik legkisebb tagjává vált mára, a teret csakhamar kinőhetik a gyerekek. Igaz, a Nissan-féle ellenlábasa jóformán még a C-Maxnál is nagyobb hátsó teret kínál, de akkor még mindig ott van a pakolás és a praktikum kérdésköre, amelyre jó választ egyterűvel lehet adni.

Emellett sokaknak a magasabb üléspozíció, a könnyebb beszállás is szempont, az egyszerűbb rakodhatóságról nem is beszélve. Ráadásul, ahogy azt a C-Max aktuális frissítése is szemlélteti, a formatervezők egyre ügyesebben vetkőzik le a kezdeti hozzáállást (ha praktikum kell, végy egy dobozt), és formailag sem kell már annyi kompromisszumot hoznunk.

Tipikus fordos ismertetőjegyek - galériaA márka újkori szellemiségének ismerői belül is jól eligazodnak. A szögletes vonalakkal határolt technokrata formák, a sötét, de puha műanyagok, és az ismerős, ergonomikus kezelőszervek kellemes hangulatot keltenek. Sajnos menet közben már nem ilyen szívderítő a helyzet: a műszerfalból apró zörgések kúsznak elő, miközben a vezető és az utasa felváltva mocorog az ülésen. Ennek oka egyrészt a kicsi ülésekben keresendő, amelyeknek ülőlapja rövid – a megfelelő alátámasztás hiányában a nagyobb termetűeknek hosszú távon kényelmetlen lehet az utazás. Az anyósülésen pedig a lábtér korlátos a széles középkonzol miatt.

A vezetési pozíció viszont remek, igaz, a kilátásban az A-oszlop a szokottnál nagyobb mértékben akadályoz. További furcsaság, hogy a kihúzható könyöklő nem rendelkezik akadóponttal, így aktívan használva azt az apró rezgésektől és a támaszkodástól könnyen hátracsúszik, a kényelmes kézpihentetési lehetőséget rendre megvonva tőlünk.

Ráférne a gyors továbbfejlesztésSajnos az új fejlesztésű központi rendszert a Mondeo és a Focus után itt is el kell marasztalnunk. Bár elődjénél kétségtelenül jobb a navigációval (+225 e) 8 colosra hízó képernyő, ám a működési sebességével gyakran meggyűlhet a bajunk, amiért legfeljebb a stabilan működő szoftver kárpótol. A kissé fakó hatású megjelenítés már ízlés kérdése, a sok helyen feleslegesen apró, szélekre helyezett gombok viszont megnehezítik a kezelést, amelyen nem segít a magyar nyelvű menü sem. Emellett az ujjlenyomatokat is a szokottnál jobban gyűjti az érintőkijelző, napos időben zavaró tükröződéssel tetézve a hiányosságot.

A navigációhoz 55 ezer forintért kérhető Sony audiorendszer viszont megéri a pénzét, szép szólamokat jó színpadképpel megszólaltatva kényeztetheti a fülünket. Mindezt szerencsére tudjuk élvezni is: a frissítéssel együtt a hangszigetelés is gazdagabb lett – menet közben átlagosan 1 dB-lel csendesebb futást mértünk, de zajszintmérőnk alapjáraton sem mutat zavaró értékeket, igazolva, hogy valóban csendes a kétliteres dízel erőforrás.

A kategóriában legfeljebb átlagos méretűA beltérben hátrébb haladva folytatódnak a vegyes érzelmek. A hátsó üléssor 1,9 méteres magasságig ki tudja szolgálni az utasokat, kínálata és kényelme azonban a kategóriában legfeljebb átlagosnak nevezhető. Érdemes megnézni a galériákat, egy Volkswagen Golf Sportsvan még a magasabb kollégát beültetve is láthatóan nagyobb lábteret tud felmutatni, ami bizony már centikben mérhető egyértelmű különbség, de például a Kia Carens szintúgy nagyobb tud lenni, igaz, az esetében ehhez nagyobb külső méretek is csatlakoznak.

Ha már méretek: 210 ezer forintnyi felár ellenében kínál a C-Max is megoldást, ha családunk hobbija a kosárlabda – a Grand kivitel 14 centis növekménye a tengelytávban jelentkezik. Esetében a csomagtartó is van olyan nagy alapból, mint egy Golf Sportsvané. Tesztalanyunk egyedül csak az ülések ledöntésével van fórban, akkor ugyanis 1,7 köbméternél is nagyobb tér segíti a bútorvásárlást, vagy éppen a költözködést.

Láblendítéssel is nyithatjuk - galéria

A frissítés egyik újdonsága a kulcsnélküli rendszer új funkciója. Ha éppen teli kézzel közelítünk a járműhöz, elegendő egy láblendítés a hátsó lökhárító alatt, és már nyílik is a csomagtartó. A funkció remekül működik, nem utolsó sorban pedig hasznos is, de nem szabad az önmagában 100 ezer forintot kóstáló plusz miatti lelkesedést hagyni elburjánzani. Az újdonság varázsa miatt próbáért esedező ismerőseim fele a folyamat közben picit a lökhárító aljába is belerúgott – elképzelhető, hogy a koordináció magasabb fokú hiánya a műanyag elemek épségét veszélyezteti.

Elbánik a nagy kerékkel a futóműMenet közben viszont veszélyre nincs ok, amelyet a kiválóan működő, átfogó segédrendszerek is szavatolnak. Persze nem mellékes a C-Max passzív képessége sem: a pontos, kellően jól kommunikáló, közvetlen volánnal gyorsan tudunk reagálni a vészhelyzetekre, és áttétele miatt a kanyarok jó részében még csak átfognunk sem kell a kormányt. Márpedig a fordulók nem lesznek ellenünkre: az élvezeteket kiváló futómű szolgálja. A C-Max a 18 colos, széles kerekek dacára egészen ügyesen birkózott meg az úthibákkal, eközben pedig olyat autózhattunk vele, hogy kellő bevállalással sok hagyományosabb kialakítású modell tulajdonosának okozhatunk kellemetlen pillanatokat vele. A szokatlanul nagy sportabroncsok persze ebben nagyon is segítenek nekünk, de nem jön rosszul a semleges viselkedés sem, amelynél az alulkormányzottságra gázelvételre tökéletes terápiát szolgáltathatunk.

A dinamikus közlekedésben a kétliteres, 170 lóerős dízelmotor és a hatfokozatú duplakuplungos automataváltó is partner. Gazdaságosságra hangoló gombocska nincs, alapból pedig meglehetősen idegesre hangolták a gázpedált a mérnökök. Mivel minden héten más-más autókba ülünk, rendszerint már azonnal alkalmazkodunk egy-egy típus vezetéséhez, itt azonban szoknunk kellett az érzékenységet – a C-Max hajlamos volt szokatlanul megugrani.

Néha izgága, de kellemes partner a hajtásláncHa a dinamikus utat választjuk, akkor méréseink szerint is 8,5 szekundumos 0-100-as sprintnek örülhetünk, amelynél fontosabb, hogy előzéseknél a dízelmotor 400 Nm-es nyomatéka komolyabb visszaváltás nélkül kisegít, a felesleges pörgetést elkerülve pedig kényelmesen, csendesen lehetünk úton. A fogyasztással sincsenek gondok: a mai szemmel nézve kellemesnek mondható 4,4 literes országúti, valamint 6,5 literes autópályás és városi étvágy abszolút barátságos, az 5,3 literes normakörünk pedig kiválóan szemlélteti a spórolási lehetőségeket.

Elegáns, de megkérik az árát - galériaHa már spórolás, hozzá kell tennünk, hogy sok 170 lóerős C-Maxot biztosan nem látunk majd az utakon, amelynek az izmosabb motor felára az oka. A 150 lóerős változat ugyanis 465 ezer forinttal (!) olcsóbb, ha pedig úgy kívánjuk, esetében 460 ezerért lemondhatunk az automataváltóról is. Ekkor a típus 8,46 milliós indulóára jóval szimpatikusabb 7,5 millióra csökken, amiért a sportosabb családosok választhatnak 182 lóerős benzines turbómotort is.

A tesztelt verzió kényelménél és magabiztos teljesítményénél kitartva normaárunk szerint 9 millió forintot hagyunk majd a kasszánál listaáron, amely a tesztautónk 11,2 milliós csúcsáig fokozódhat a további felszereltségek függvényében. Ennél átlagosan 2-300 ezer forinttal költségesebb mulatság a Volkswagen Golf Sportsvan, a másik irányba nézegetve pedig a kategória legkedvezőbb képviselői akciósan akár 1-1,5 millióval lehetnek olcsóbb, igaz, dinamikában elmaradnak az éllovasoktól.

Néhány szóban

A C-Max pontosan olyan egyterűnek, amilyen a Focus kompaktnak. Erősségei a dinamika, a vezethetőség és a hajtáslánc terén nyilvánvalóak, miközben kategóriájában legfeljebb csak átlagos helykínálat és a legjobbaktól elmaradó kényelem és központi rendszer jellemzi. Előbbire a Grand verzióval van orvosság, utóbbival azonban nem árt megbarátkozni, és mivel praktikumra kihegyezett modellről van szó, a beltér apró kellemetlenségei fokozottan fájók lehetnek. Persze ez csak addig fog minket zavarni, amíg a gyermekeket kitéve el nem kezdünk a hosszabb, kanyargósabb úton hajtani a munkahelyünk vagy otthonunk irányába.

Előnyök: Hatékony és dinamikus, remek hajtáslánc; Remek futómű; Jó kormányzás

Hátrányok: A belső kialakítás kellemetlenségei; Mérsékelt szélességű lábtér az anyósülésnél; Lassú és kevésbé szép megjelenítésű, magyarul nem tudó központi rendszer; Hátul lehetne tágasabb

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 

Kommentek