Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Egy Suzuki Swift, amely már alapjárattól úgy lódul meg, mintha ezen múlna a világ sorsa. Nem, közel sem sportmodellről beszélünk, csak modern hajtásláncról: a turbófeltöltés mellett elektromotor is szolgáltatja a talpalávalót. Mégis a dinamika záloga egy igazán klasszikus fegyvertény: a pehelysúly.

Felfokozott gyorsítókedv - galériaIdeális motorizáltsággal és felszereltséggel már járt nálunk az új Suzuki Swift: az 1,2-es kisautó dinamikus vezethetőségével lopta be magát a szívünkbe. Hát akkor mit mondjuk az 1.0 Boosterjet hajtásláncról, amelyet a csúcsfelszereltség okán még hibrid hajtással is megfejeltek? Legalább 20 százalékkal nagyobb teljesítmény és bő 40 százalékkal több nyomaték az ígéret, méghozzá a pincéből – mindez pedig változatlan fogyasztás mellett. Mókás kis teszthétnek néztünk elébe.

Nagyobb lett, de lehetne nagyobbÉs bizony, mókás is volt. De miért is? Beszédes tény, hogy elődjéhez képest bő 100 kilóval (!) lett könnyebb az új generáció főként a nagyszilárdságú acélok használatának és a vadonatúj Heartect nevű padlólemeznek köszönhetően (utóbbi 30 kilóval könnyebb, miközben merevebb, a karosszérián pedig 40 kilót sikerült spórolni), amely az áramvonalasabb formákkal együtt hozzájárul az 5 százalékkal takarékosabb működéshez. A modell ráadásul 0,4 méterrel kisebb fordulókörrel rendelkezik, hátul 23 mm-rel szélesebb és magasabb, miközben a csomagtartó a negyedével nőtt. Sajnos viszont így is csak 265 literes, ami továbbra sem mondható emberes értéknek – a kisautó kategória egyik legszerényebbét jelképezi. Cserébe viszont olyan tágas az utastér, hogy négy 190 cm magas felnőtt simán elfér a Swiftben, ha pedig erre nincs igény, akkor belül is találhatunk helyet a pakkoknak – családi használatra van jobb autó a kategóriában, de a Swift nem is feltétlenül erre készült.

A formaterv tekintetében már elsőre beazonosítható Swiftként az új Swift, aminek arányai és profilja tökéletesen beleillik az előző két generáció által meghatározott irányvonalba – de az elődből okulva ezúttal bátrabban rajzoltak a tervezők. Nem nőtt, de okosabb lettAz orr-részt LED-es fényforrások koronázták meg csúcsfelszereltségű tesztautónk esetében, és ezen a szinten a hátsó lámpákban is LED-technikát találunk, a nappali menetfény viszont már az alapmodelleknél is széria. Hátulról a Suzuki új kisautóinak (pl. a Balenónak) a formanyelve is visszaköszön, de minden irányból új vonalakkal és elemekkel találkozhatunk, vagyis jól látszik, hogy nem egy alapos ráncfelvarrásról, hanem egy vadonatúj modellről beszélhetünk. Ezt pedig rendre érezte az utca népe is – akárhol álltunk meg, a Swift azonnal kíváncsi tekintetek kereszttűzbe került. Érdekes és hatásos részlet a hátsó kilincsek ablakok mögötti elhelyezése, ami sportosabb profilt eredményez. A külső méretek nagyjából változatlanok: a Swift 384 cm hosszú, 174 cm széles (itt, valamint a nyomtávokban a legnagyobb a növekmény), 150 cm magas, tengelytávolsága pedig 245 cm.

Ügyes és szép tolatókamerás a rendszerA külsőt az átdolgozott kerekek és a felfrissült színpaletta is alaposan feldobja, és egy új kék szín mellett egy speciális ‘lángvörös gyöngy metál’ nevű fényezés is elérhető az autóhoz, sőt, a kétszínű fényezések szintén felkerültek a palettára, csupán 50 ezer plusz forint ellenében. Az utastér szintén új, ám akárcsak a külső, úgy a belső láttán is azonnal megállapíthatjuk, hogy egy Suzukiban ülünk, mindenütt ismerős formák, megoldások és anyagok fogadnak, még az ülések kialakítását és kárpitozását is jól ismerjük. Egyébként az ülések is újak, méretük elegendő, és kényelmesek. A kerek légbeömlők a Vitara örökségei, mint ahogy a magasabb szinten színes kijelző a műszerek között, a sokfunkciós műszercsoport, a klímakonzol és a nagy érintőképernyőn keresztül vezérelhető multimédiás/navigációs rendszer is, amely az okostelefonok kijelzőjének tükrözésére is képes az Apple CarPlay ill. Android Auto funkció révén. Utóbbi a Suzuki megszokott rendszere, és (navigáció nélkül, de) tolatókamerával kiegészítve már a második GL+ szinttől jár az autóhoz – és mivel a navi funkciót utólag költséghatékonyan pótolhatjuk, emiatt nem kell a csúcs GLX szintre voksolni.

Hasznos a hibrid, de csodát nem teszA hibrid hajtás miatt viszont lehet, igaz, az érdemi plusz felszereltség mellett is iszonyúan soknak tűnik az emiatt esedékes 800 ezer forintos felár. Különösen, hogy ezért csak lágy hibrid hajtást kapunk, vagyis egy kis lítium-ion akkut, amit motorfékes lassításkor és fékezéskor tölt az autó, hogy aztán abból segítsen be a hajtásba – főleg alacsony fordulatnál. Ennek hármas haszna van: a tempófokozás, a hatékonyságfokozás és a kiterjesztett start-stop rendszer.

Haladjunk sorban: már alapjárattól meglepően gyorsít a Swift, 2000-től (a benzines nyomatékcsúcsától) pedig valósággal kilő, tempósan repítve a csúcsfelszereltséggel és pilótával is egy tonna alatti tömeget. Itt már rendesen meglódul - galériaHogy mennyire, azt elárulja mérőkészülékünk: a tökéletesen pesszimista gyári adatok helyett ezúttal is kategóriákkal jobb gyorsulást mértünk, az így kapott 8,5 (!) másodperces 0-100 bizony már sportmodelles érték. Azért igazán sportos ambíciókat ne várjunk a meglepően kulturált és jól szigetelt háromhengerestől, ugyanis 6000-nél úgy vágja le az erejét az elektronika, mintha ezen az élete múlna, ráadásul a gyorsan kezelve kissé akadós ötfokozatú váltó használata után kell egy kis idő, hogy újra magára találjon az erőforrás. De amikor megy, akkor nagyon megy, amit a 60-100-as rugalmassági idő is mutat: a 6,8 másodperces érték még a japán versenyzőnél izmosabb dízel hajtásláncokkal is felveszi a versenyt.

A történések jól nyomonkövethetőekNem csak ezért nincs szükség a dízelre. A könnyű modell és a hatékony motor kombinációja már önmagában jó fogyasztási adatokat ígér, de az 1,2-essel ellentétben (ahol nem tapasztaltunk érdemi különbséget a hagyományos és a hibrid hajtáslánc között) itt valóban fokozza a hajtáslánc takarékosságát a hibrid rendszer – kb. fél literes differenciát lehet mérni. Ebben segít az is, hogy az SHVS start-stop rendszere már 15 km/h-s sebességnél aktiválódik, amivel bizony sokat spórolhatunk – az újraindítást pedig az elektromotor végzi, ami ha nem is érezhetően, de a hajtásba is bekapcsolódik. Még egy folyamatábrát is elő tudunk varázsolni a műszerfali kijelzőre, ami azt mutatja, hogy éppen mit csinál az elektromotor, és milyen töltöttségi szinten áll az akkumulátor, de a valóságban ennek nem sok hasznát vesszük.

Városban így akár 4,5 liter alatt is eljárhatunk, ha fogékonyak vagyunk a hatékony közlekedésre. Országúton 4 liter körüli értékekkel számolhatunk, míg autópályán valamivel 5 liter felett kortyolt Swift tesztautónk.

Sokat tud a rendszer, de kissé érzékenyA nagyszilárdságú acélok széleskörű használatának, valamint az innovatív megoldásoknak köszönhetően biztonságban is sokat fejlődött a Swift, s a vezetést támogató rendszerek teljes arzenáljával felszerelik a japánok, de főként opcionálisan, pontosabban a drága GLX csúcsfelszereltség esetén. Így a kisautóhoz a követési távolságtartó tempomat mellett például ‘önfékezős’ balesetmegelőző rendszer is elérhető lesz, akárcsak a sávváltást segítő asszisztens. Az adaptív tempomat különben radar alapon, míg a többi rendszer immár kamera illetve lézer alapon dolgozik, vagyis a legfejlettebb megoldásokról beszélhetünk. A megoldások jól működnek, pontosabban túl jól: hangolásuk olyan, hogy inkább gyakran/hamarabb szólnak, ami még mindig jobb, mintha elmaradna a jelzés egy kritikus szituációban, de látszik, hogy költséghatékony megoldással van dolgunk.

Kissé sportosba hajlik a futóműA vezethetőség jól illeszkedik a dinamikus motorhoz. A kormánymű viszonylag pontos, a futómű hangolása pedig inkább feszes. Sokan megbarátkoznának puhább futóművel, de cserébe így tényleg nagyon jókat autózhatunk a Swifttel, és a beállítás jól illik a dinamikus hajtáslánchoz – igaz, nekünk az első dolgunk lenne a Bridgestone Ecopia abroncsokat lecserélni. A gyáriak halkabb működést is ígértek, ami részben teljesült csak. A futómű és a motorzaj jobban tompított, de nagy tempónál az elődhöz hasonló értékeket mértünk zajszint tekintetében.

Hogy nézünk ki árban? Kapaszkodjanak meg, elsőre ugyanis tesztautónk 5,54 millió forintos ára bizony soknak is tűnik. Tudja ezt a márka is, így már a szalonba érkezés előtt megtudhatjuk, hogy akciósan ezt a kombót a kétszínű metálfényezéssel együtt odaadják 4,81 millióért. Ez pedig egészen jó ár, hiszen hasonlóan felszerelve egy új Seat Ibiza listáron akár 7 millió (!) forint is lehet, de kevésbé elborult talajra evezve egy friss Toyota Yaris hasonlóan felszerelve 5,5 millió – és akkor még nem az automatás hibridről beszélünk.

Árban tehát így sem áll rosszul a Swift, de mi mégis lemondanánk a hibrid rendszerről és a csúcs GLX felszereltségről – ezzel a lépéssel ugyanis 800 ezret spórolunk. Persze sok fejlett extráról lemondunk, de alapvetően a GL+ felszereltségi szintből sem hiányzik sok minden (talán az automataklímát és a LED-es fényszórót pipálnánk be utólag), főleg nem egy koncepcióját tekintve költséghatékonyságra törekvő kisautó esetében. És mivel az 1,2-es szívómotorral is egészen virgonc a Swift, mi megspórolnánk a turbómotor 400 ezres felárát, hozzátéve, hogy megértjük azt, aki ezért a pluszért ezt az összeget leteszi az asztalra. Viszont így már kedvezményesen, kétszínű metálfényezéssel együtt 3,6 millió forintnál vagyunk, kisautó szinten lényegi kompromisszum nélkül.

Néhány szóban

Parádés dolgokra képes az egyszerre turbós és hibrid Swift. Ugyanis nem csak fogyasztása és kulturáltsága, de rugalmassága is megszégyeníti a dízeleket, de ezen a téren meg tud szorongatni nála másfélszer nagyobb benzines turbómotorokat is. Ezért a hajtáslánci Kánaánért viszont meg is kéri az árat a Suzuki, igaz, ilyen felszereltséggel ennyire dinamikus kisautót így sem kapunk máshol. Így aztán legfeljebb a nagyobb, de továbbra sem nagy csomagtartóba lehet belekötni. Családi használatra találunk alkalmasabb kisautókat, de ha nem ez az elsődleges cél, akkor ennél jobb ár-érték aránnyal nehéz versenyképesebb modellt találni, pláne, hogy a jó vezethetőség is nagyot nyom a Swift serpenyőjén.

Előnyök: Az árához képest minőségi, kellően tágas belső tér; Kimondottan rugalmas és erőteljes, a gyári adatoknál sokkal gyorsabb hajtáslánc; Kulturált és kimondottan takarékos működés; Élvezetes vezethetőség

Hátrányok: Nagyobb, de így is kicsi csomagtartó; Kissé akadós kézi váltó; Nagy tempónál lehetne halkabb

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 

Kommentek