Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Tegnap örömünnep volt a Porschénél, jubilál a márka: legördült a gyártósorról az egymilliomodik 911-es. A legendás sportautó-ikon így nem csak a világ egyik legjobb, de a világ egyik legsikeresebb sportautója is egyben.

Az egymilliós darabszám eléréséhez nem kevesebb, mint 54 évre volt szüksége a 911-nek, az első példány ugyanis 1963-ban hagyta el a zuffenhauseni gyártósort. Ez azt jelenti, hogy átlagban évente bő 18.500 ‘kilenctizenegyest’ készített a Porsche, azonban tudni érdemes, hogy az elmúlt években ennél jóval több készült a neves sportautóból, tavaly például 32.365 darab talált gazdára.

A tegnapi nagy ünnepségen természetesen ott volt a márka teljes vezetősége és maga Dr. Wolfgang Porsche, a Porsche AG felügyelő bizottságának az elnöke is, akihez nagyon közel áll a típus, hiszen gyakorlatilag végigkísérte a 911-es fejlesztését: még a ’60-as években édesapjával együtt tesztelte az első kísérleti autókat, majd a szériapéldányokat is.

A Porsche rendszerint megtartja magának a mérföldköveket jelző típusokat, és nincs ez másként az egymilliomodik 911-essel sem: a jubileumi autó a zuffenhauseni Porsche Múzeumban fog kikötni, azonban előtte egy roadshow keretében még bejárja a fél világot.

Különben egy ‘Ír zöld’ exkluzív fényezésű, teljesítménycsomaggal ellátott - tehát 450 lóerős -, hátsókerékhajtású, kézi váltós 911 Carrera S-ről van szó, amely konfigurációjával (mint például a klasszikus kerekek, a kockás bőr-szövet kárpitozás stb.) az első 911-esnek állít emléket.

Apropó, tudják, hogy mi a legszebb az egész Porsche 911-sztoriban? Az autó legendás megbízhatósága és tartóssága: képzeljék el, a valaha legyártott 911-eseknek több, mint a 70 százaléka mind a mai napig járóképes! Nem csoda hát, hogy a veteránosok és a gyűjtők között is olyan nagy kultusza van a farmotoros sportautónak. Mi gratulálunk a Porschének a csodálatos eredményhez, és hasonlóan szuper folytatást kívánunk!

Kommentek