BMW X4 xDrive30d teszt - Az érzelmek terepén

Nyomtatás

Elsőre már-már megmosolyogtató a mindentakarása: SUV felépítmény összkerékhajtással, kupé tetővonal családi helykínálattal, erőteljes motor jó fogyasztással, mindez sportcsomaggal és tűzpiros fényezéssel, mindez megfizethetőbb tálalásban, praktikus méretben. Használat közben azonban bebizonyítja a BMW X4, hogy érdemes nagyon is komolyan venni.

Néhány éve még az Audi volt a paletta bővítésében éllovas, mára azonban a BMW is felvette a kesztyűt, amelyre az új nómenklatúra is ráerősít. Egytől hétig találunk már különböző modellváltozatokat, a többcélú hangulatot képviselő palettában pedig már csak egy X2 számára maradt hely. Az X5-X6 mintájára ugyanis már megérkezett az X4, amely az X3 kupésított változatának tekinthető.

Miért van erre szükség? Mert megveszik – vághatjuk rá a józan ész legegyszerűbb megfogalmazásával, s nem is tévedünk. A piaci kereslet egyre inkább tolódik el a crossover/SUV kategória felé, miközben a személyre szabás trendje szintén magasabb szintekre lépett. Az ügyfelek pedig mindent akarnak, amelyet szerencsére a technika fejlődése lehetővé is tesz. Az X4 például úgy tud minimális megvonással tökéletes családi autó lenni, hogy eközben önmegvalósítási vágyunknak és szabadság-, valamint szépségérzetünknek is szárnyakat ad.

Utóbbi téren a maximumot szemlélteti tesztautónk, amennyiben a sportosság a zsánerünk. Az M sportcsomag négy hatalmas első légbeömlője, a színre fényezett kerékjáratokat kitöltő 19 colos kerekek (elérhető még nagyobb is) olyan tekintélyt kölcsönöz az X4-nek, amelyet még több fekete műanyagot magában foglaló hátsó lökhárító nem tud versenyezni. A sportosságot itt az alacsonyan futó tetővonal adja meg, igaz, a törésvonalak és a kupés ívek ezúttal inkább az elegancia nagykövetei.

Mekkora áldozatot követel ez belül? Teszi fel mindenki a kérdést, amelyre ezúttal trükkös választ adtak a bajorok mérnökei. A fejtér ugyanis 190 centis magassággal elöl-hátul tökéletes. Ezt viszont úgy érték el a gyáriak, hogy az autóipar egyik legalacsonyabb hátsó padját szerelték az autóba, így már az 1,8 méteres magasságommal is úgy éreztem ott magam, mintha kis túlzással a nyakamba vettem volna a lábaimat. Ez persze a jobbik verzió, de tény, hogy hátul csorbítja az X4 hosszú távú utazóautó kvalitásait.

Mert, hogy azok jelen vannak, méghozzá szép számmal. A gazdag extralistából mindent megkapunk a jó minőségű és összeszerelésű beltérbe, a piac egyik legjobb központi rendszerétől kezdve a piac egyik legjobb adaptív fényszóróján át a finoman kárpitozott ülésekig. A tejben-vajban fürösztéshez azonban nem árt felkészülni arra, hogy mélyen belenyúljunk a pénztárcánkba, ugyanis az alapkivitel néhány megoldása nem feltétlenül méltó a prémiumhoz. Így például az elektromos ülésállítás kötelező azoknak, akik a fotel magasságát nem gubbasztva-ugrálva szeretnék beállítani.

Az ügyfelek felfelé terelése persze az autógyártó szempontjából teljesen érthető szempont, ha pedig jól megy az opciók pipálgatása, a hátsó ülést leszámítva az autóipar egyik legkellemesebb belső terében tölthetjük időnket. A helykínálat a csomagtartó esetében sem szenved csorbát, ahogyan azt az 500 literről akár 1,4 köbméterre bővíthető térfogat is mutatja. A magasabbak számára a fejtér itt lesz korlátos – néhány centivel nyílhatna még magasabbra a szériában elektromos csomagtérfedél, az alacsonyabbak úgyis beállíthatják, hogy ne kelljen nyújtózkodniuk.

Útnak indulva még jobb dolgunk akad: a hajtáslánc, a menetdinamika és a kényelem szempontjából egyszerűen nem lehet belekötni az X4 xDrive30d-be. Az elektronikusan vezérelt összkerékhajtás például már többször bizonyította nálunk rátermettségét. Ezúttal tereppel nem kellett megbirkóznia, de a 258 lóerővel és 560 Nm-rel rendelkező sorhatos turbódízel annak dacára is adott munkát neki, hogy hátul 275 mm széles úthengereken gördült a vörös mindenes.

A hossz- és a keresztirányú menetdinamika a közel kéttonnás menetkész tömeg tekintetében különösen. A nyolcfokozatú bolygóműves automataváltót már számtalanszor, teljesen jogosan istenítettük – nem csak működésében, de programozásában is a piac legjobb egységével van dolgunk. Ha kell, kimondottan hatékony, vitorlázik, a start-stopot is támogatja, ha kell, akkor viszont meglepően gyors és közvetlenül reagál a váltófülek parancsára. Újdonságként pedig rajtprogrammal is rendelkezik, amelyet kihasználva még a gyári adatra is rápirítottunk. Az így rögzített 5,7 másodperces 0-100-as sprint már több is, mint amit egy egészséges prémium modelltől várunk; a 313 lóerős 35d egymilliós felárát ki sem kell fizetnünk, ha sportautós kvalitásokra vágyunk.

A kanyarvételi tempónak is inkább az abroncsok és a tömeg szabják a határát, a jól hangolt, ezúttal dinamikus lengéscsillapítással ellátott futómű tökéletesen helyén tartotta a formás karosszériát. Az X4-et még az agresszív terhelésváltások sem hozzák zavarba, a nagyobb hangsúllyal hátul hajtó összkerékhajtással pedig játszi könnyedséggel kontrollálható apró driftekre is telik – a típus meglepően hű marad sportos ambícióihoz.

A nagy kanyarsebességek mellett ráadásul a komfort terén sem kell alábbhagynunk. Kátyúk, gödrök és úthibák széles választékát tártuk tesztünk során az X4 elé, amely az összes fogást szó nélkül bekebelezte, jelenlétüket inkább csak az illendőség jegyében adta tudtunkra, ami főleg a hatalmas kerekek tekintetében szép eredmény.

Már unjuk szajkózni, de a malomkő méretű felnik és abroncsok kombinációját kell elővennünk a hatékonyság megítéléséhez is, amennyiben teljes képet szeretnénk kapni. Ezek ugyanis hatalmas ellenállásukkal alaposan befolyásolják az étvágyat, amelyet a gyári mérési kör 4 deciliteres pluszban jelez. Ők viszont nem mennek autópályára, nem úgy mint mi a fogyasztási normakörünkön, ahol ez, valamint a magas felépítés még az egyébként meglehetősen hatékony erőforrásból is kicsalt 7,8-8 literes étvágyat. Ha a menetteljesítményeket nézzük, ezt sem érheti panasz, ha pedig azt, hogy országúton 5,5 literrel is haladva autózhatunk, egyenesen pazarnak is mondhatjuk az eredményt. A takarékos utazást reprezentálja 6,8 literes értékünk, a sportos közlekedőknek pedig már az is bőven elegendő vigasz, hogy 9-10 liter alatt száguldozhatnak.

Persze ehhez először ideális esetben meg kell vásárolni a járművet, amelynek útjába viszont nem gördít elmozdíthatatlan malomköveket a BMW. Az X4 kupés vonalainak X3-hoz mért látszólag 1,3 milliós ára a felszereltség kiegyenlítésével mindössze 700 ezer forintra csökken, amelyet a vélhetően jobb értéktartást hozzáadva jelentéktelennek titulálhatunk. Némi praktikumot veszítünk, némi sportosságot azonban nyerünk, így aztán lebeszélni senkit nem fogunk a formásabb alternatíváról. 16,75 milliós normaárunk közel sem hozza ki a maximumot a típusból, egy jól felszerelt példány esetében inkább 19 milliós összeg szerepel a listán, a 22,7 millióért még mindig nem csúcsra szerelt tesztautónk pedig jól szemlélteti a lehetőségeket és az opciók felárát.

Ha lemondunk a sportautós menettulajdonságokról és a sorhatos finom kulturáltságáról, az új, 190 lóerős, négyhengeres 20d választásával 2,3 millió forintot spórolunk indulásnál, valamint további 280 forintot kilométerenként.

Ellenlábas? Közeli vetélytársként egyedül a Porsche Macan Diesel felhozható, amely az Infiniti QX70 ellenében már nálunk összemérte az erejét. Közvetlen randevút sajnos nem sikerült szervezünk a két modellel, de a friss emlékek alapján elmondhatjuk, hogy a Porsche hasonló felszereltség mellett közel 7 millióval drágább árcédulája nem takar annyival jobb képességeket, így aki izgalmas mindenesre vágyik és szimpatizál, akkor le is horgonyozhat az X4-nél.

Néhány szóban

Nem könnyű fogást találni az X4-en – a kupésítás ellenére még a hátsó fejtér is megfelelő, igaz, ezért a hátsó üléspozíciónál kompromisszumot kell kötni. Ezt leszámítva a típus nem csak ígéri, valóban meg is felel a legtöbb igénynek, az egyéni vágyak beteljesítését pedig a széles felszereltségi listán jó pénzért finomhangolhatjuk. A kiváló hajtáslánc, az ügyes futómű és az átgondolt kialakítás triója erős alapokat fektet le, amelyek az X4 könnyedén pattan egyelőre nem túl széles kategóriája élére. Beskatulyázni felesleges: bármilyen furcsának is tűnik első látásra a koncepció, valójában nagyon széles közönségnek a kedvére tehet.

Előnyök: Jól eltalált méretek kupés arányokkal is; Jó összeszerelés és anyaghasználat; Kimagasló infotainment és felszereltség lehetőségek; Sportos ambíciókat is kiszolgáló, de kényelmes futómű; Takarékos, izmos dízelmotor; Kiváló nyolcfokozatú automata; Képességéhez mérten reális ár

Hátrányok: Nagyon alacsony hátsó üléspad; Nyílhatna valamivel magasabbra a csomagtérajtó; A drága extrákkal lesz csak igazán finom

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 Hozzászólások  

 
#3 SuperVortep7 2014-12-07 13:19
András!
Mint ahogy a cikk is írja,egyáltalán nem fogyaszt sokat,amennyibe n nem tiporják.Idézet:
Ha a menetteljesítmé nyeket nézzük, ezt sem érheti panasz, ha pedig azt, hogy országúton 5,5 literrel is haladva autózhatunk, egyenesen pazarnak is mondhatjuk az eredményt. A takarékos utazást reprezentálja 6,8 literes értékünk, a sportos közlekedőknek pedig már az is bőven elegendő vigasz, hogy 9-10 liter alatt száguldozhatnak .
Idézet
 
 
#2 Andras79 2014-11-27 21:35
Na persze cserébe jó sokat is fogyaszt, legalábbis ahhoz képest, hogy dízel motorról van szó!
Idézet
 
 
#1 Andras79 2014-11-27 13:53
Ez a motor vitathatatlanul brutálisan erős, ha 1.8 tonnát 5.7 sec alatt repít 100-as tempóra! ;-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark