„La meccanica delle emozioni” – így szól az Alfa Romeo új szlogenje, melyet közvetlenül a felfrissített márkajel alatt olvashatunk, és magyar fordítását a cikk címében olvashatják. A lendület érthető, hiszen az olaszok egy igencsak nehéz időszak után próbálnak talpra állni, sőt, rögtön a prémium kategóriába katapultálnák magukat. A nagy megújulás első üdvöskéje pedig a régóta várt Giulia, melyet végre mi is kipróbálhattunk.

Egy modellfrissítés célja természetesen mindig az, hogy az adott típus kisebb hibáit kijavítva – melyekkel kapcsoltban néha olyan érzésünk lehet, hogy nem véletlenül kerültek bele az autóba –, és a legfrissebb formanyelvhez igazítva, még jó pár évig kívánatossá tegye a négykerekűt. A technológia villámgyors fejlődésével persze a modernebb megoldások megjelenésével is együtt jár a ráncfelvarrás, az Opel Zafira megújítása esetében pedig talán ez utóbbi volt a fontosabb szempont a mérnökök munkája során.

A Peugeot 2008 még a kis crossoverek szegmensének bimbózásakor lépett be a piacra, családbarát, ám költséghatékony alternatívát nyújtva különösen divatos felépítéssel. Azóta viszont eltelt három év, és a konkurensek száma alaposan megszaporodott. A volán mögé ülve megvizsgáltuk, hogy ráncfelvarrásával hogyan kívánja felvenni a kesztyűt az oroszlános modell.

Felfrissült a Porsche Boxster! Hogy mi változott? Kezdhetnénk az új névvel, és a mögötte megbúvó legendával, folytathatnánk a központi rendszeren át a turbófeltötésig. De valójában ennél mélyrehatóbb a módosítás: minden megváltozott. A Boxster ugyanis szívet, vele pedig lelket cserélt. Ez vajon jó dolog? Kerüljenek beljebb, elmondom!

Igencsak nehéz helyzetben van az, aki a legjobb többcélú Porschét keresi. Törekvéseink közepette könnyen kiköthetünk a Macan mellett családbarát méretei, mégis kompakt dimenziói okán, de ezzel még nem tudjuk le a választás kényszerét. Sportos csúcsmodellnek ugyanis ott a vadonatúj GTS, viszont a Turbo változat erősebb. Most akkor hogy van ez? És melyiket vegyük?

Közös szenvedélyünk: ha lehetőség nyílik rá, szívesen szállunk versenybe. A frissített Ford Ranger magyarországi menetpróbáján pedig éppen ezt tehettük, a forgalmazó ugyanis ügyességi feladatokkal tarkított, terepezős geocaching versenyt írt ki. Annak érdekében, hogy minél több pontot begyűjtsünk, úgy megdolgoztattuk hazánk legnépszerűbb pickupját, ahogy valószínűleg egy tulajdonos sem fogja. A Ranger pedig nem hogy szemrebbenés nélkül bírta a megpróbáltatásokat, de még meglepetésről is gondoskodott.

Portó után Pásztó. Portugália után ezúttal hazai terepen próbáltuk ki az Év Autójának puttonyos változatát, az Opel Astra Sports Tourert. Az Astra ’K’, amely tényleg fantasztikusan sokat fejlődött, és így minden idők messze legjobb kompakt Opel modellje lett, kétségtelenül megérdemli a COTY zsűrije által kiosztott elismerést. Bár az ötajtós verzió is ügyes autó, leginkább talán a kombit várta a piac. Hiszen az ötajtósnak alapvetően egyetlen említésre méltó hiányossága van, ami nem más, mint a puttony legfeljebb átlagos mérete, ami kissé bekorlátozza a családi használhatóságot.

Cenzúra nélkül nem lehetne leírni azt a hasonlatot, amit egy jó barátom mondott mosolyogva, amikor közöltem vele, hogy épp a vadonatúj Nissan GT-R statikus bemutatójára indulok – valóban, a japánok büszkesége nem éppen az a személygépjármű, amit a legjobban statikusan lehetne megvizsgálni, bár kétségtelen, hogy mind a képeken, mind pedig élőben rendkívül dögösen néz ki.

Miközben a nyitott autók felsőbb kategóriájában megállást nem tűrően dübörög az élet, az autógyártók mostanában nem kényeztetnek el minket elérhetőbb árú kabriókkal. Persze a nincsre nehéz építkezni, indokolhatják a keresletet hibáztatva, de jóformán nincsből nehéz is választani, kontrázhatunk. Viszont most megérkezett az új generációs MINI nyitott verziója, és egy gyors menetpróba is elég volt ahhoz, hogy bizonyítson: a jóval 10 millió forint alá nyújtózó kategória egyik legjobb kabrióját tisztelhetjük benne.

Das beste oder nichts”, vagyis magyarra fordítva „A legjobbat, vagy semmit”, szól a Mercedes-Benz szlogenje, amely a vadonatúj E-osztály kapcsán (is) maximálisan értelmet nyer. A Csillagos prémiumgyártó ugyanis olyan magas kvalitású autóval rukkolt elő, ami talán minden várakozást felülmúl, márpedig egy új generációs E-osztállyal szemben, amely talán a Mercedes-Benz legfontosabb modellje és a legjobban képviseli a márka filozófiáját, igencsak magas elvárásokat támaszt a világ. De volt is miből építkezni, hiszen a közepes széria úgy 60 éve koptatja az utakat, és az aktuális generáció konkrétan a tizedik felvonás. Jörg Schmitt, a Mercedes-Benz új ügyvezető igazgatója, aki már 28 éve dolgozik a cégnél, csak annyit mondott, hogy az új E-osztály minden idők legintelligensebb E-je – és bizony nem lenne szép, ha nem így lenne.

Tavaly év végén mutatkozott be a Volvo vadonatúj büszkesége, az S90, amelyet azóta már kombi testvére, a V90 is követett. Bár a hazai Volvo kereskedésekbe csak nyáron fognak megérkezni az újdonságok, a magyar importőrnek hála a Genfi Autószalon után már hazánkban is megcsodálhattuk közelről a svédek két legfrissebb modelljét. Mi pedig kapva kaptunk az alkalmon, hogy a svájci seregszemle után ismét megvizsgálhassuk közelebbről őket – igaz, sajnos ezúttal is csak álló helyzetben.