Alaposan megújult külsővel és belső tulajdonságokkal lép új generációjába a Hyundai ix35, amely még nevétől is búcsúzik. Mostantól visszatér a Tucson névhez a koreaiak közepes crossovere, amit alig fél évvel a premier után már hazánkban próbálhattunk ki.

Amikor a BMW X1 előző, pontosabban fogalmazva első generációja 2009-ben piacra lépett, sokan nem értették a BMW döntését: „mi szükség van egy ilyen kisméretű szabadidőmodellre”, hangzott el millió kritikus szájából a kérdés, azonban az idő a BMW-t igazolta, hiszen rendkívüli népszerűségnek örvendett a típus, s alig 6 év alatt több mint 730 ezer példány talált gazdára belőle.

A koreaiak, ha így folytatják, meg fogják hódítani a világot, és ez különösen igaz a legkülönbözőbb iparágakra, legyen szó akár a telekommunikációról, akár az autógyártásról. Utóbbira talán nincs is jobb példa a Kiánál: emlékezzünk vissza, hogy az ezredforduló körül még milyen modellek alkották a gyártó kínálatát, és nézzük meg, hogy most hol tartanak. Emlékeznek például Pride-ra? Nem is volt ám olyan régen, ’99-ben még gőzerővel dolgozott hazánkban a kombi tesztautó, a frászt hozva a hazai tesztelőkre. Az autónál már csak a neve volt viccesebb: angolul büszkeséget jelent a típusjelzés.

Bizonyára Önök közül is sokan ismerik országunk észak-nyugati szegletének elbűvölő tájait. A Kisalföld nem csak hazánk egyik virágzó területe, hanem egyben egyik legszebb része is, mely hangulatos kis fogadóival és csárdáival kiváló helyszínt biztosíthat akár négykerekű bemutatójához is. Ezt a Honda is így gondolta, és Dunakilitibe kalauzolt el bennünket, hogy kipróbálhassuk a vadonatúj Jazzt és HR-V-t.

Ezúttal egy meglehetősen rendhagyó cikkel igyekszünk kedveskedni Olvasóinknak, aminek ötlete egy nyaralás során pattant ki a fejemből. Ráadásul nem akármilyen nyaralás volt ám ez: feleségemmel épp nászutunkat töltöttük Görögország egyik aprócska, Zakynthos nevezetű szigetén, s hogy felfedezzük a látnivalókat, autóbérlésre adtuk a fejünket. És persze a munkai ártalom még ekkor is elkerülhetetlen volt.

Felfrissült a Peugeot 208. A külső sportosabb lett, de az elegancia megmaradt. Bővült a felszereltségek választéka, miközben minden eddiginél jobban személyre szabhatjuk a francia kisautót. A legfontosabb változást azonban a lemezek alatt találjuk.

A Renault egyáltalán nem bízta a véletlenre legújabb crossoverének megépítését. Fogták a kategória legsikeresebb autóját – a Nissan Qashqai-t –, és lefordították franciára. A végeredmény a Kadjar, amely a többcélú autóvezetés élményét fokozott méretekkel, és jövőbe mutató megoldásokkal tálalja.

Michelisz Norbert túrautó-pilóta mellett ülök. Alattunk a Honda Civic üvöltve lépi túl a 200-as tempót, majd 226 km/h-nál erős tarkón csapással jön a fék, hogy aztán a nehéz bukósisakkal megnehezített fejem a nyakizmaim hiábavaló erőfeszítésének hatására balra lendüljön az íves jobb kanyarban. Leizzadtam, pedig ez csak az első kanyar a Slovakiaringen. És még csak nem is a WTCC-s versenyautó. Csak éppen a világ jelenleg leggyorsabb utcai elsőkerékhajtású autója.

Alig egy hete olvashatták részletes menetpróbánkat a BMW két csúcs-szabadidőautójáról, az új X5 M / X6 M testvérpárról. Egyenesen Lengyelországig, egészen pontosan Poznan városáig utaztunk, hogy kipróbálhassuk a brutális jószágokat, azonban a szervezők annak érdekében, hogy még izgalmasabbá tegyék az eseményt, megfűszerezték egyéb felnőtt játékokkal is.

Tizennégy esztendő után érkezett meg a Volvo XC90 utódja, az új generáció ráadásul a Volvo új irányvonalát is kijelöli. Így nem csoda, hogy a keresleti oldalon óriási űrt töltött be a hazánkba éppen csak megérkezett típus, de talán arra senki sem számított, hogy a megrendelések tekintetében Magyarország világrekordot dönthet. Kipróbáltuk, hogy mit tud a kategória jelenleg legfontosabb modellje.

Reszelős kattanással zörren a zárszerkezet, a kis fémszínű kézi készülék végén pedig már csusszan is ki a polaroid fénykép. A kis lapkán hamarosan átveszem én a szürkeség helyét – új helyemen szokatlanul tehetetlen képet vágva, de napszemüveg mögött bújó szemeimben csillogó izgalommal. Az ok egyszerű: ott, ahol 231 lóerő és egy MINI egyesül, szem nem marad szárazon.