Az Infiniti, vagyis a Nissan prémiummárkája az értékesítési számok tekintetében nem túl fontos szereplője a prémium autópiacnak Európában (hozzátesszük, Amerikában rendkívül sikeres a gyártó), azonban a japánok ezen változtatni szeretnének, és jó úton haladnak.

Miközben Szabó Péter éppen egy Opel Zafira Tourer volánja mögött Zsámbék felé igyekszik a Mercedes-Benz újdonságait ismertető rendezvényre, egy másik idősíkon Vajda János éppen kiszáll kabriójából. Még csak sejti, de mi már tudjuk, hogy egy óra múlva minden idegszálával már az új GLC-re koncentrál. Eközben Zsámbékon egy ajtó nyílik, szereplőnk pedig a puha bőrrel borított kényelmes fotelba vágja magát. A korai napfényben újszerű felirat csillog a modell hátulján: 450 AMG.

A Nissan Navara meglepően gyakori látvány hazánk útjain. Bár a japán pickup valódi munkásautónak született, a magánpiacon is óriási népszerűségnek örvend, elsősorban a nagyobb terepjárókhoz viszonyított kedvező vételár és a cégre vásárolva visszaigényelhető áfa révén. Nem véletlen, hogy az új generációra is sokan kiváncsiak - menetpróbánkkal csillapítjuk a tudásszomjat.

Az Opel modelljei az utóbbi években némileg kétarcúnak mutatkoztak tesztjeinken: technológia és motorizáltság terén a legmodernebbek közé sorolhatjuk őket, ugyanakkor a komoly súlyfelesleg és az ergonómiai bakik szinte az összes típusra jellemzőek voltak. Eddig! Megérkezett ugyanis a vadonatúj, K jelű Astra, melynek már a nemzetközi menetpróbán sikerült meggyőznie minket, hogy a nulláról indulva ezúttal minden téren sikerült felülemelkednie a hibákon.

Három betű, amelynek jelentése évtizedeken át gyarapodott további rétegekkel. Sportmodell, amely a közúti élvezetekből kihozza a maximumot, anélkül, hogy indokolatlanul messzire vetné a sulykot – valahogy így foglalható össze a Porsche GTS modelljeinek helyzete a márkán belül.

Minden tisztes autórajongónak van álomgarázsa, melyet jó pár klasszikus vagy éppen modern járgánnyal tölt meg. A legtöbbünk persze már annak is örül, ha legalább egy rövid kör, vagy esetleg egy üléspróba erejéig a közelébe kerülhet áhított négykerekűinek. Be kell vallanom – talán viszonylag fiatal korom okán –, nekem mindig is inkább a modern technika felé húzott a szívem, de sosem vetettem meg a klasszikusokat sem. Nemrég azonban két veterán korban lévő Volkswagent próbálhattam ki, melyeknek sikerült elcsábítaniuk a szívemet.

Bizonyára Önök közül is sokan ismerik országunk észak-nyugati szegletének elbűvölő tájait. A Kisalföld nem csak hazánk egyik virágzó területe, hanem egyben egyik legszebb része is, mely hangulatos kis fogadóival és csárdáival kiváló helyszínt biztosíthat akár négykerekű bemutatójához is. Ezt a Honda is így gondolta, és Dunakilitibe kalauzolt el bennünket, hogy kipróbálhassuk a vadonatúj Jazzt és HR-V-t.

Egészen különleges meghívással tisztelte meg a hazai autós szakmát az Opel magyarországi importőre: a kedd esti, zártkörű budapesti bemutatón a frankfurti világpremier előtt több mint egy héttel nyílt alkalmunk megcsodálni a vadonatúj, immár ötödik generációs Opel Astra K-t, ami a márka messze legfontosabb modellje az elkövetkező jó néhány évben.

Alaposan megújult külsővel és belső tulajdonságokkal lép új generációjába a Hyundai ix35, amely még nevétől is búcsúzik. Mostantól visszatér a Tucson névhez a koreaiak közepes crossovere, amit alig fél évvel a premier után már hazánkban próbálhattunk ki.

Amikor a BMW X1 előző, pontosabban fogalmazva első generációja 2009-ben piacra lépett, sokan nem értették a BMW döntését: „mi szükség van egy ilyen kisméretű szabadidőmodellre”, hangzott el millió kritikus szájából a kérdés, azonban az idő a BMW-t igazolta, hiszen rendkívüli népszerűségnek örvendett a típus, s alig 6 év alatt több mint 730 ezer példány talált gazdára belőle.

A koreaiak, ha így folytatják, meg fogják hódítani a világot, és ez különösen igaz a legkülönbözőbb iparágakra, legyen szó akár a telekommunikációról, akár az autógyártásról. Utóbbira talán nincs is jobb példa a Kiánál: emlékezzünk vissza, hogy az ezredforduló körül még milyen modellek alkották a gyártó kínálatát, és nézzük meg, hogy most hol tartanak. Emlékeznek például Pride-ra? Nem is volt ám olyan régen, ’99-ben még gőzerővel dolgozott hazánkban a kombi tesztautó, a frászt hozva a hazai tesztelőkre. Az autónál már csak a neve volt viccesebb: angolul büszkeséget jelent a típusjelzés.